fbpx
PorodicaUređenje doma

Pravi trenutak za kupovinu kuće – proširenje porodice

Proširenje porodice je svakako dobar trenutak za kupovinu kuće. Čak i ako niste trenutno u mogućnosti da to sprovedete do kraja ili mislite da ne biste uspeli da završite papirologiju, trudnoća je svakako divan period da razgledate nekretnine koje mogu biti vaš budući dom.

shutterstock 1205171056
Pravi trenutak za kupovinu kuće – Fotografije: Shutterstock/4zida.rs

Život u kući i prodaja kuća kod nas

U Srbiji nije toliko popularno živeti u kući, kao što je to slučaj, na primer u Americi ili Australiji, ali istraživanja pokazuju da su porodice koje žive u kući sa dvorištem srećnije. Iskusni roditelji će vam reći i da je dostupno dvorište mnogo praktičnija opcija, jer nećete morati da jurite u parkić svakodnevno. U dvorištu je sve lako dostupno, a paralelno možete obaviti šta je potrebno u kući. Biće jednostavno da beba spava napolju i da uđete unutra kada je vreme za presvlačenje.

Kako dete bude raslo, tako će imati priliku da puzi na travi, da svakodnevno imate mini piknik i lični prostor za igru na snegu, a uvek će vam biti na oku i dok se igra samo.

Selo ili grad – prodaja kuća Beograd, Niš, Novi Sad i drugi gradovi

Kupovina kuće je veliki korak i normalno je da želite da sagledate sve aspekte. Kada je u pitanju prodaja kuća Beograd, Novi Sad, Niš i drugi gradovi imaju veći broj kuća koje su dostupne van samog centra, a mnoge porodice žele da ona bude na obodu grada ili u prigradskom naselju. Iako je tokom prethodnih godina bila prisutna ekspanzija prodaje vikendica i kuća na selu, savremene porodice se ređe odlučuju na ovaj korak zbog nedostatka adekvatne infrastrukture.

Neosporno je da prodaja kuća u Beogradu i drugim gradovima ima svoj veliki potencijal, iako su u gradovima stanovi još uvek dominantan izbor. Ona je idealna za porodice. Dobar trenutak za kupovinu kuće je upravo kada planirate porodicu ili očekujete još jednog novog člana.

shutterstock 755932117
Fotografije: Shutterstock/4zida.rs

Proširenje porodice je pravi trenutak za kupovinu kuće

Dolazak novog člana porodice je pravi trenutak za kupovinu kuće, ali i razmatranje planova za stambenim prostorom. Važno je da sagledate sve aspekte i na osnovu njih napravite selekciju kakvu odluku bi bilo najbolje da donesete.

Sve opcije imaju svoje prednosti i mane, bilo da razmišljate da li je kupovina kuće najbolji izbor za vas ili ćete se zadovoljiti i iznajmljivanjem stanova u kom želite da živite.

Kada birate lokaciju za kupovinu kuće, trebalo bi da razmotrite sledeća pitanja:

  • Pre svega da li imate finansijske mogućnosti za kupovinu kuće u kešu ili mogućnosti da dignete kredit?
  • Da li želite da vam vrtić i škole budu u blizini ili vam neće biti problem da vodite dete nešto dalje?
  • Da li kupujete dom u kom ćete trajno ostati ili vam treba rešenje za narednih nekoliko godina?
  • Da li je lokacija i sama kuća bezbedna za decu?
  • Da li jedan od roditelja planira da se narednih godina ne vraća na posao ili radi od kuće? Koja je udaljenost radnog mesta oba roditelja?
  • Da li kuća ima mogućnost adaptacije i proširivanja? Možda čak i nadgradnje ili gradnje dodatnog objekta u dvorištu?

Ukoliko ubrzo očekujete bebu, razmislite i o tome da li ćete biti u stanju da se selite u ovoj fazi, da li je potrebno odmah renoviranje i koliko će ono trajati i koštati?

shutterstock 183690422
Fotografije: Shutterstock/4zida.rs
Zašto je važno da sebi odgovorite na ova pitanja?

Nije potrebno da posebno objašnjavamo zašto je važno da razmotrite finansijske mogućnosti, koliko ste kreditno sposobni i da li postoji mogućnost stavljanje hipoteke na nekretninu koju želite da kupite.

Uvek imajte na umu da kupovina, odnosno prodaja kuće nije nešto što se radi svaki čas. Deca će porasti i dom se ne kupuje samo za bebu. Važno je da rešenje bude adekvatno i ispunjava sve važne uslove tokom svih faza odrastanja i funkcionisanja vas kao porodice.

Sada vam se možda čini da ima puno vremena, ali dok trepnete i pomislite da je sve baš onako kako treba, doći će faza da možda treba sobu prilagoditi školarcu, a ubrzo potom će jedan tinejdžer lupati vratima. Ukoliko planirate više dece, to onda podrazumeva i da razmislite da li imate dovoljno prostora i da li će vam biti potrebno kupatilo više.

Blizina vrtića, parkova, škole, doma zdravlja i ostale infrastrukture je takođe bitna. Odmah razmišljajte o tome kako će samo par godina kasnije dete možda ići na trening i da li će to moći samo. Da li će biti zgodno da se druži sa drugarima u blizini škole ili ćete i za to vi morati da se angažujete? Nije loše da razmotrite sve opcije i dodate trošak goriva i svog vremena. Verujte da o tome malo ko razmišlja, a na kraju ne bude zanemarljiva stavka.

Kada razmišljate o kupovini nekretnine, idealno je da uzmete u obzir svoje potrebe u periodu od narednih 10 godina.

Koje su prednosti kupovine kuće?

Život u kući često omogućava da krov nad glavnom obezbedi više generacija. Na primer, možda ćete želeti da kupite kuću zajedno sa roditeljima koji već žive u stanu i na taj način omogućite deo novca za finansiranje. Možda ćete odvojiti kuću na polovinu ili pak, kupiti prizemnu kuću koja ima mogućnost nadogradnje, kada vam bude potrebno da gradite za decu njihov stambeni prostor. Adaptacija i dograđivanje postojećeg prostora su uvek povoljnija opcija u odnosu na kupovinu dodatne nekretnine.

Porodični život u iznajmljenom prostoru

Jasno je da nisu svi u mogućnosti da u ovom trenutku kupe kuću, ali možda će želeti da bebu dočekaju sami u domu. Proširenje porodice je trenutak kada možete razmotriti izdavanje stanova i kuća.

Kada je u pitanju izdavanje stanova Beograd ima nešto veću ponudu obzirom da je glavni grad i da je potražnja najveća, ali i u drugim gradovima se sve češće može naći veliki broj nekretnina i to ne samo izdavanje stanova, već i kuća sa okućnicom.

Nemojte se ni deprimirati ukoliko u ovom momentu niste u mogućnosti da kupite sopstveni dom, bilo da se radi o stanu ili kući. To svakako nije razlog da odlažete proširenje porodice. Iznajmljivanje stanova i kuća je dostupno iako je i u ovom slučaju porasla tražnja, pa samim tim i tržišne cene.

*Tekst “Pravi trenutak za kupovinu kuće – proširenje porodice” rađen je u saradnji sa portalom 4zida.rs

Fotografije: Shutterstock/4zida.rs

Objavljen: 18. jula 2023. godine, ažuriran: 31. jula 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button