Brusketi

Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
U ovom tekstu:
Najjednostaviji brusketi
Mnogi vole najjednostavniju varijantu brusketa, kada tanko iseku baget, pospu malo maslinovog ulja i natrljaju svako parče sa malo belog luka i pospu suvim bosiljkom. Onda to ubacite u prethodno zagrejanu rernu oko 5 minuta na 220˚C.
Koji hleb koristiti za bruskete?
Suštinski, za bruskete možete koristiti koji god hleb želite. Od veličine parčića, zavisiće veličina brusketa. Što imate kvalitetniji hleb, to će brusketi biti ukusniji.
Naš izbor je uglavnom baget koji sama spremam. Za bagete nemam tačan recept, jer uglavnom testa spremam odokativno, a sjajna je opcija kako beli, tako kukuruzni, ali i raženi, od spelte sa semenkama. Pravili smo i sa kupovnim bagetom, apsolutno im ništa nije falilo.
Brusketi sa paradajzom
Apsultni favorit, kada su brusketi u pitanju su mi sa seckanim paradajzom. Dugo sam se pitala kako to u restoranima ispadnu tako fantastični, a onda sam našla pravi italijanski recept za nadev koji potpuno menja priču, kada je ukus homemade brusketa u pitanju.
Potrebno je da uključite rernu na 220-230˚C par minuta, a zatim u nju ubacite tanko sečene parčiće hleba poprskane maslinovim uljem. Pecite ih 7-8 minuta na toj temepraturi. Za to vreme bi trebalo da spremite nadev, kako bi ga odmah stavili i servirali, dok je hleb topao.

Nadev za bruskete
Za 6 srednjih komada biće vam potrebno:
- 8-10 malih čeri paradajza ili 2 obična srednja paradajza – sitno ih iseckajte i stavite u činiju, pa dodajte i
- kašiku parmezana (još bolje ako rendate iz komada),
- kašiku balzamika (nemojte koristiti jako obično sirće, ovde je štos, bolje malo limuna iscedite). Najjeftinije, a dobro balzamiko, inače, imate u Lidlu (nije reklama).
- kašiku maslinovog ulja,
- malo soli,
- malo bibera,
- 2 sitno seckana čena belog luka
- kašičica suvog bosiljka. Sve ovo izmešajte i stavite preko hleba i servirajte.

Još ideja za bruskete
Igrajte se sastojcima. Mi smo pre neko veče imali goste koji ne jedu paradajz, pa sam na deo brusketa stavila:
- izdrobljen feta sir pomešan sa pavlakom, sitno seckanom pečenicom i vlašcem,
- samo kajmak na topao hleb,
- svež neslani mladi sir i nar,
- kačkavalj sa slaninicom (ovo sam malo zapekla u rerni).

Još recepata: Turski hleb
Objavljen: 7. marta 2020. godine, ažuriran: 24. oktobar 2024. godine
6 Comments