fbpx
IshranaZdravlje

Zdrava zamena za kafu: Ovo je 6 zdravih alternativnih rešenja

Iako znamo da umerena doza kafe nije štetna, naprotiv i ovo je namirnica koja ima i svoje dobre strane, nekada preterujemo. Zdrava zamena za kafu postoji, zapravo ne jedna, već više njih, a mi ćemo vam navesti 7 alternativa.

Mnogi ne mogu da zamisle početak radnog dana bez kafe, kupuju je za poneti, često piju u kancelariji, ali i ukoliko se nalaze sa nekim u kafiću. Odlazak na kafu je svojevrstan ritual, a najrazličitije kafe sada su dostupne i u kućnim uslovima. Ovo je posebno izraženo od kada se prodaje kafa u kapsulama koja se lako priprema.

zdrava zamena za kafu

Zdrava zamena za kafu na 6 načina

Bilo da želite potpuno da izbacite kafu ili upotrebe ili da je smanjite, ovo su neke zamene koje vam se mogu dopasti.

1.      Čaj

Čaj je uvek lako dostupan. Možete imati razne vrste kod kuće, na poslu, a uvek ga možete poručiti i u kafiću. Čaj se može piti vruć ili hladan, a postoji bezbroj kombinacija koje možete da pijete. Od različitih vrsta zelenog i crnog, do čajeva drugih vrsta. Imajte na umu da i zeleni i crni čaj sadrže kofein. Izvor: PubMed Međutim, mnoge vrste su bez kofeina i prirodno slatki, te nema potreba za dodatkom šećera, a neki sadrže vitamin B, minerale i antioksidante.

2.       Kombuha je zdrava zamena za kafu

Mnogi su čuli za kombuhu, ali ne znaju o čemu se tačno radi. U pitanju je vrsta kvasca koja se fermentira čajem, šećerom i dodacima drugih sastojaka kako bi se napravio kombuha čaj. Kod nas se nažalost kombuha ne nalazi baš svuda i obično je pakovana u plastično, nezdravije, pakovanje.

O benefitima konzumiranja kombuhe još postoje istraživanja u kojoj meri pomaže u prevenciji raka, kod visokog krvnog pritiska, za zdravo funkcionisanje creva i u prevenciji gubitka pamćenja.

3.       Mate čaj

Brazilski, paragvajski ili jednostavno mate čaj je odlična zamena za kafu. On je prepun hranljivih materija, a napravljen je od biljke Ierba Mate iz prašuma Južne Amerike. Ovaj čaj se može piti po izboru vruć, hladan, u kombinaciji sa drugim čajem ili čak kao dodatak kafi.

4.       Mineralna voda je zamena za kafu kod onih sa niskim krvnim pritiskom

Mineralna voda nije nešto što bi mnogi odabrali, ali je veoma osvežavajuća i zbog količine nitrata koju sadrži može da pomogne osobama koje imaju problem sa niskim pritiskom. Ponekad možete piti mineralnu vodu sa dodatkom limuna, limunske trave, voćnim ekstraktima koji ne sadrže šećer i slično.

5.       Sajder od jabuke

Sajder ili cider od jabuke je dobar izbor za zamenu kafe tokom dana. Slatkoća jabuka će vam dati umirujuću toplinu, a jabuka ima svoje prednosti čak i u formi sajdera. Važno je da imate na umu da sajder od jabuka može biti bezalkoholni i pravi se kuvanjem voća sa začinima, a postoji i kupovna verzija sajdera koji je najčešće u alkoholnom obliku.

6.       Kokosova voda je zdrava zamena za kafu

Popularnost kokosove vode je sve veća i kod nas. Ovaj napitak nije baš u rangu cene obične ili mineralne vode, već dosta skuplji. Ipak, imajte na umu da ova voda sadrži bioaktivne enzime i puna je elektrolita. Stoga može da se pije umesto slatkih sportskih pića , a potiče od mladih i još zelenih kokosova.

7.       Cikorija nekada najpopularnija zamena za kafu u Jugoslaviji

Kada je sedamdesetih godina prošlog veka bila velika nestašica kafe u tadašnjoj Jugoslaviji, mnogi su pili divku. Radi se o mešavini ječma i cikorije, a još uvek je možete pronaću u radnjama i prodavnicama zdrave hrane. Koren cikroije se može pržiti i samleti, a od njega se kuva topao napitak koji ima ukus sličan kafi, ali ne sadži kofein.

Ova biljka je puna inulina i pomaže da rastu zdrave bakterije u crevima. Pored toga, cikorija stimuliše jetru da proizvodi više žuči koja je korisna za varenje masti. Izvor: PubMed

Cikorija se može kuvati kao obična kafa, u aparatu za filter kafu ili aparatu za espreso. Zanimljivo je to da mnogi ne znaju kako izgleda cikorija, a većina je videla ovo šiblje i cvetove pored puta.

Objavljen: 30. mart 2023. godine, ažuriran: 25. jul 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button