fbpx
IshranaZdravlje

Zdravstveni benefiti kafe i čaja

Da li ste znali da su kafa i čaj, pored obične vode, napici koji su najviše konzumiraju u svetu? Postoje brojni zdravstveni benefiti kafe i čaja. Iako znamo da ne treba da preterujemo sa kafom, važno je da znamo da ni čaj nije dobar u preteranim količinama. Ipak kafa i čaj nisu ni štetni. Kada poželite da se opustite uz šoljicu dobre kafe sa prijateljima, učinite to bez griže savesti.

Koji su zdravstveni benefiti kafe i čaja?

Biljka kafa raste u više od 50 zemalja širom sveta. Ona se bere, a zatim peče i melje kako bi bila pogodna za upotrebu. Prilikom krajnje pripreme, kafa se prokuvava, kroz nju se cedi voda, natapa se da stoji, sprema se sa ključalom vodom ili instant u zavisnosti od toga kako vam se više dopada.

kafa 1
Biljka kafa

Čaj je napitak koji pije više od dve trećine planete i napravljen je od lista grma koji se zove camellia sinensis.

Obično se priprema tako što se suvo lišće čaja drži preliveno ključalom vodom par minuta. Zatim se čaj služi topao ili hladan.

Pravi čaj je samo i isključivo od ove biljke, a ne sve ono što mi zovemo čajem, a podrazumeva kuvanje drugog bilja, voća i slično. Stoga u nastavku članka samo pričamo o biljci čaj, kod nas poznatoj kao zeleni ili crni čaj.

U čemu je razlika između zelenog, crnog, mača i oolong čaja?

Proizvođači suše čaj i drobe lišće kako bi izvadili ulje, a zatim ga neko vreme suše na vazduhu u zavisnosti od vrste čaja koja se pravi. Fermentacija je hemijska reakcija koja utiče na ukus lišća koje postaje smeđe. Duže sušeno lišće ima više kofeina. Za zeleni čaj se koristi lišće koje uopšte nije fermentirano, pa u njemu ima veoma malo kofeina.

Oolong se naziva i „crveni zmaj“ i pravi se od fermentiranog lišća, a listovi crnog čaja su najduže fermentirani. Crni čaj ima dosta kofeina.

Biljke čaja koje se posebno uzgajaju i koriste za Mača čaj su obično u hladu dve nedelje kako bi se povećao nivo hlorofila pre berbe lišća. Ovaj čaj je poznat i kao japanski zeleni čaj. Nakon berbe, lišće čaja se izlaže na pari, suši a zatim melje u neverovatan fini prah koji mi poznajemo pod imenom mača zeleni čaj u prahu.

biljka caj
Zdravstveni benefiti čaja; Photo: Wikimedia commons

Zdravstveni benefiti kafe i čaja: Antioksidansi

Slobodni radikali mogu da oštete ćelije i dovedu do bolesti. Telo može da ih pravi kada određenu hranu pretvara u energiju i kada smo nezaštićeni izloženi sunčevim zracima. Čaj i kafa pomažu telu da se bori protiv slobodnih radikala hemikalijama koje se nazivaju antioksidansi.

Pročitajte: Zašto treba da jedete borovnice?

Zdravstveni benefiti čaja i kafe kod dijabetesa i srčanih problema

Kafa i čaj su povezani sa manjom verovatnoćom da dobijete dijabetes tip 2, jer pomažu da nivo šećera u krvi ostaje stabilniji. Kada je u pitanju zdravlje srca, prevelika količina kofeina nije dobra, ali nasuprot tome, umereno konzumiranje dovodi do smanjenog nagomilavanja kalcijuma u krvnim sudovima što srce održava zdravijim.

Kafa i čaj NISU čudesan napitak koji LEČI

Uvek imajte na umu da je hrana veoma važna i sve što se istražuje i saznaje o ishrani govori u prilog tome koliko je značajan faktor za zdraviji život. Međutim, ukoliko imate neko zdravstveno stanje koje je potrebno lečiti, neophodni su lekovi. Lekovi samo i jedino leče, sve ostalo može da pomogne u manjoj ili većoj meri, a pre svega da prevenira nastajanje problema.

zdravstveni benefiti kafe i čaja
Zdravstveni benefiti kafe i čaja

Ostali zdravstveni benefiti kafe i čaja

Kafa i čaj mogu da smanje šansu da imate moždani udar tako što će vam pomoći u kontroli šećera u krvi i prevenirati upalu. Ispijanje crnog čaja povezano je sa nižim krvnim pritiskom. Takođe, kafa i čaj mogu da pomognu da se očuva mozak kada su rani simpromi Parkinsonove bolesti u pitanju i njena preventiva. Isto je i kada je u pitanju Alchajmerova bolest. Antioksidansi iz čaja i kafe pomažu u zaštiti neurona. Organ koji ima benefit od jutarnje šoljice kafe je jetra. Još uvek je potrebno dodatno istražiti koja sve hemijska jedinjenja iz kafe čiste jetru, ali definitivno postoje zdravstveni benefiti kafe za jetru. Izvor: NIH

Uvek imajte na umu da kafa i čaj zbog prisustva kofeina mogu da vas učine anksioznim, razdražljivim i stvore probleme sa spavanjem. Takođe, velika količina može da utiče i na lošiju apsorpciju kalcijuma. Umerenost je, kao i sa svim vrstama hrane i pića, ma koliko zdravo bilo ključ uspeha i zdravlja.

Objavljen: 20. decembar 2023. godine, ažuriran: 27. jun 2023. godine

Reklame
Izvor
Wikimedia CommonsHealthlineBannerHealthWebMDNIH

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button