fbpx
ZdravljeZdravstveni problemi

6 razloga zbog kojih vam se čini da morate da mokrite nakon što ste već išli u toalet

Ukoliko se dešava da vam se čini da morate da mokrite nakon što ste već posetili toalet može biti simptom infekcije urinarnog trakta, ali se može dogoditi i nakon konzumiranja diuretika kao što su kafa, čokolada i alkohol. Može da bude i simptom nekih drugih stvari, a možete imati i problem učestalog mokrenja.

Koliko puta je normalno da morate da mokrite u toku dana?

Normalno je da odlazite u toalet 6 do 8 puta u toku dana, ali ako odlazite češće, a imate simptome poput bola i hitne potrebe za mokrenjem, onda to može biti i znak problema sa prostatom ili nekog problema sa bešikom.

6 uobičajenih razloga zašto imate potrebu da piškite ako ste već išli u toalet

1.      Pili ste previše tečnosti ili unosili diuretike

Ako ste pili prevelike količine tečnosti ili unosili diuretike poput kofeina, alkohola ili čokolade, normalno je da češće idete u toalet. Najveći iritansi bešike su: sokovi, gazirana pića, kiselo voće, alkohol, kafa, čaj, hrana i piće sa paradajzom i začinjena hrana.

Sve što je potrebno da uradite, jeste da izbegavate ili ograničite unos ovih namirnica. Zapravo, najbolje je da testirate šta je ono što vas iritira i utiče na to da imate potrebu za čestim odlascima u toalet.

Savet je da pijete manje količine tečnosti tokom dana, a ne velike količine odjednom. Dehidratacija takođe može da utiče na iritaciju bešike. (Izvor: Insider)Adekvatna količina tečnosti ne dolazi samo iz pića, već i iz hrane. Koliko je potrebno unosa tečnosti u toku dana, i koje su najčešće greške pri unosu vode: Kako treba da pijemo vodu?

mokrenje 1
Morate da mokrite iako ste to već obavili…
2.      Infekcija urinarnog trakta

Ukoliko dođe do infekcije urinarnog trakta, može se javiti upala bešike koja uzrokuje preaktivnu bešiku. Osim učestalog mokrenja simptomi su i:

 • bol pri mokrenju,
 • pritisak i bol u abdomenu i karlici,
 • krv u mokraći i neobičan miris,
 • neodložna potreba za mokrenjem.

Lekar će možda tražiti da date uzorak urina na analizu kao i urinokulturu kako bi utvrdio na osnovu analiza urina da li je potrebno da započnete lečenje antibioticima.

3.      Preaktivna bešika

Ukoliko imate preterano aktivnu bešiku moguće je da će vam se dešavati da imate osećaj da morate da mokrite iako ste već išli u toalet. Ovo se dešava zato što je bešika osetljivija i stvara se osećaj da treba da piškite čak i ako je samo mali deo urina u bešici. Mogu se dešavati i nevoljne kontrakcije bešike koje će izazvati osećaj da treba da piškite.

Kod osoba koje imaju preaktivnu bešiku može da se dogodi i da imaju iznenadnu želju za mokrenjem koja je praćena nekontrolisanim curenjem mokraće – urinarna inkontinencija, da tokom 24 časa idu više od 8 puta dnevno u toalet, ali i da se bude dva i više puta tokom noći da bi otišli u toalet.

 • konzumiranje previše intitirajuće hrane i pića,
 • neželjeni efekti nekih lekova,
 • opstrukcija bešike,
 • pad kognitivnih funkcija,
 • dijabetes,
 • hormonske promene,
 • neurološki poremećaji.

Uzroci pojave preterano aktivne bešike mogu da budu:

Lečenje se sprovodi nakon utvrđenog uzroka problema, odnosno u zavisnosti od njega. Možda će lekar predložiti i izmenu ishrane, fizikalnu terapiju karlice, vežbanje dužeg zadržavanja mokraće, lekove, injekcije botoksa u bešiku ili nervnu stimulaciju.

demetra 23
4.      Zapaljenje mokraćne bešike (intersticijski cistitis)

Zapaljenje mokraćne bešike je hronično stanje, koje može da izaziva bol i potrebu za čestim mokrenjem. Osobe sa cistitisom idu često u toalet jer mokrenje privremeno može da ublaži bol, pa zato odlaze da mokre češće, a manje tokom dana. Kada se radi o teškim oblicima, osoba može da ide u toalet i do 50 puta dnevno, a ovo stanje je mnogo češće kod žena. Opcije lečenja nakon utvrđivanja uzroka problema su iste kao i kod problema preterano aktivne bešike. U težim slučajevima se radi cistoskopija sa hidrodistenzijom koja može da pomogne u istezanju bešike, kako bi se u njoj omogućilo zadržavanje više urina.

5.      Imate potrebu da piškite ako ste već išli u toalet zbog problema karličnog dna

Problemi karličnog dna mogu da dovedu do toga da vam se čini da morate da mokrite nakon što ste išli u toalet. Karlično dno se odnosi na grupu mišića koji podržavaju vaše karlične organe i disfunkcija može da izazove grčenje mišića što rezultira osećajem da vam se piški. Drugi simptomi disfunkcije su: nevoljno oticanje urina, naprezanje ili bol pri moj mokrenju, nevoljno curenje stolice ili zatvor.

Disfunkcija karličnog dna može se javiti i kod žena i kod muškaraca.

Prolaps karličnih organa se javlja samo kod žena, zbog njega može da se čini da morate da mokrite i uključuje:

 • osećaj pritiska i punoće u vagini,
 • teškoće pri pokretanju mlaza urina,
 • izbočinu u vagini,
 • osećaj da ne možete da ispraznite bešiku i
 • curenje urina.

Lečenje će zavisiti od uzroka. Moguće je da će biti potrebna fizikalna terapija za karlično dno, a kod nekih postoji potreba da se ubaci uređaj u vaginu koji je pomoć u podršci i stabilizaciji, dok je u težim slučajevima potrebna operacija.

6.      Problemi sa prostatom zbog kojih vam se čini da morate da mokrite

Problemi sa prostatom kod muškaraca mogu da izazovu čestu potrebu za mokrenjem. Obično se radi o benignom uvećanju prostate koji osim potrebe za učestalih mokrenjem uzrokuje i potrebu da se mokri tokom noći, postoji problem sa pražnjenjem bešike i pokretanjem toka urina i slab protok mokraće.

čini da morate da mokrite
Kada vam se čini da morate da mokrite

Bez obzira što je benigno uvećanje prostate najčešći uzrok, nekada je potrebno uzimati lekove ili obaviti neku proceduru. Može biti i da je uzrok ozbiljniji, posebno ako se pojavljuje i krv u urinu ili erektilna disfunkcija. Tada je važno pristupiti ozbiljnijem lečenju.

Da rezimiramo, učestalo mokrenje više od 8 puta dnevno, odnosno najmanje dva puta tokom noći može imati različite uzroke. Nakon što utvrdite šta je u pitanju, smanjiće se i ovi simpomi koji vam remete svakodnevni komfor.

Objavljen: 21. septembar 2022. godine, ažuriran: 22. januar 2024. godine

Reklame
Izvor
KHealth

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button