fbpx
MenopauzaStil Života

Simptomi menopauze  – 30 simptoma menopauze

Pokušali smo da na jednom mestu objedinimo koji su to sve simptomi menopauze, koji se javljaju pre i tokom menopauze. Važno je napomenuti i da se kod nekih žena javljaju samo pojedini simptomi, a nijedna žena neće imati baš sve simptome.

Ovi simptomi se obično javljaju u periodu od 45 do 55 godine, a žena će znati da je ušla u menopauzu ako prođe najmanje 12 meseci od poslednje menstruacije. Godine koje prethode menopauzi nazivaju se perimenopauza i mogu potrajati nekoliko godina, a nekada i čak 14 godina. (1)

30 simptoma menopauze i perimenopauze

menopauza 3
 1. Valunzi – Valunzi su najčešći simptom menopauze. Pojavljuju se u vidu iznenadne toplote, znojenja i crvenila, posebno na licu, vratu i grudima. Kod nekih žena javlja se i jeza. Valunzi se, pre svega mogu kontrolisati optimalnom telesnom težinom. Žene koje imaju prekomernu telesnu težinu će imati intenzivnije valunge, ali i one koje imaju premalo masnoće obzirom da se estrogen proizvodi iz masti. Žene sa optimalnom telesnom težinom će imati daleko manji problem sa valunzima od druge dve grupe žena. Više: 2 načina da ublažite valunge
 2. Neredovne menstruacije – Tokom menopauze je normalno da počnu da se javljaju neredovni ciklusi i da menstruacija izostaje dok žena ne dođe u fazu da uopšte nema menstruaciju. Više: Šta je neredovan ciklus?
 3. Noćno znojenje su naleti vrućine koji se javljaju tokom noći i uobičajeni su simptomi menopauze. Naučnici do sada nisu utvrdili tačan razlog zašto se to dešava, ali pad estrogena može uticati na hipotalamus, deo mozga koji je zadužen za regulisanje telesne temperature.(2)
 4. Česte promene raspoloženja – Sa promenama raspoloženja ste sigurno imali iskustva i tokom PMS-a prethodnih godina. Pod ovim se ne misli na promene raspoloženja iz objektivnih razloga, već iz naizgled, nekih benignih situacija, da kasnije nećete tačno ni znati zašto ste imali tako naglu promenu raspoloženja. Uobičajene su tokom ovih godina. Može se dogoditi da se odjednom osećate veoma tužno, plačljivo, pa čak i ljuto. A nakon sat ili dva ćete se pitati zašto ste tako burno reagovali ili iz kog razloga ste bili besni.
 5. Smanjen libido – Nije neuobičajeno da izostane seksualna želja tokom perimenopauze ili sa ulaskom u menopauzu. Ona je u direktnoj vezi sa testosteronom i estrogenom, pa može biti otežano fizičko uzbuđenje. Više: Libido
 6. Glavobolja – Žena koja ulazi u menopauzu može imati glavobolju češće kao posledicu pada estrogena i može biti slična glavobolji koju neke žene doživljavaju pred menstruaciju. Nivo hormona u perimenopauzi se menja i ne može se predvideti kako će rasti i opadati, kao što je to slučaj kod redovnih menstrualnih ciklusa. Više: Hormonska glavobolja
 7. Vrtoglavica u perimenopazi – Hormonske promene ponekad dovode do toga da je narušena ravnoteža lučenja insulina i ovo je razlog tome što se ženama mogu javiti vrtoglavice, kako u menopauzi, tako i u perimenopauzi.
 8. Inkontinencija urina – Stresna inkontinencija se odnosi na čestu ili iznenadnu potrebu za mokrenjem, poznata je i kao preterano aktivna bešika. Ovo je čest simptom menopauze jer promene u nivou hormona mogu da dovedu do slabljenja mišića bešike i karlice. Više: Inkontinencija urina
 9. Bol u grudima – Osetljivost dojki je jedan od uobičajenih simptoma menopauze, ali se učesalost ovih problema smanjuje u kasnijim fazama. Osetljivost često može uticati i na libido, a može biti direktan rezultat niskog nivoa estrogena i testosterona, što će otežati uzbuđenje. Više: Grudi u menopauzi – kako menopauza utiče na dojke?
 10. Vaginalna suvoća – Nedostatak ženskih polnih hormona može da uzrokuje vaginalnu suvoću koja za posledicu može da ima problem sa seksualnim odnosom i penetracijom. Više: Vaginalna suvoća u menopauzi
 11. Svrab – Usled pada estogena može doći i do povećanog svraba ili suvoće kože jer je estrogen povezan sa hidratacijom kože i proizvodnjom kolagena. Svrab se retko spominje kao jedan od simptoma menopauze.
 12. Peckanje u ekstremitetima – Neke žene mogu da povremeno imaju problem sa peckanjem u rukama, stopalima, nogama i rukama. Ovo je rezultat promena nivoa hormona koji utiče na centralni nervni sistem i obično traje par minuta. Isto se može javljati i češće elektricitet koji vas pecka šta god da dotaknete.
 13. Bolovi u zglobovima i napetost u mišićima –  Estrogen pomaže da zglobovi budu dobro podmazani, a nakon menopauze kod nekih žena počinje da se javlja bol. Žene su sklonije i artitisu u menopauzi. U perimenopauzi i menopauzi nije retkost da se javlja i napetost u mišićima.
 14. Osteoporoza – Pad estrogena može da dovede do gubitka gustine kostiju i u nekim slučajevima do osteoporoze. Kosti tada postaju krhkije i lakše dolazi do loma. Često tek kada se jave simptomi menopauze počinje da se priča o osteoporozi.
 15. Pečenje u ustima je potencijalni simptom menopauze koji se manifestuje kroz osećaj toplote, peckanja, osetljivosti ili utrnutnosti, a dešava se kao rezultat hormonskih promena.
 16. Promene ukusa hrane – neke žene primećuju promene ukusa tokom menopauze. Takođe se dešava da su im usta suva, a ovo za posledicu može imati bolesti desni i pojavu karijesa.
 17. Nadimanje i druge promene varenja – Kod pojedinih žena je nadimanje propratan simptom menopauze, a neke primećuju i zadržavanje vode, te sporiju probavu kao rezultat stresa. Kod promena navika u ihrani se može javiti nadimanje. Kako polni hormoni utiču na mikrobe u ustima i organima za varenje. Crevna flora se može promeniti tokom menopauze. Nekada različito reaguju na promene u ishrani.
 18. Pogoršanje kvaliteta kose i noktiju – U menopauzi se može javiti opadanje kose, stanjenje dlake  i usporen rast kose. Sve ovo su posledice hormonskih fluktuacija jajnika, koji uzrokuju smanjenje folikula dlake. Nokti isto mogu postati lako lomljivi jer telo neće proizvoditi dovoljno keratina koji im omogućava da budu jaki.
 19. Miris tela – valunzi i noćno znojenje mogu dovesti do toga da žene imaju pojačan neprijatan miris tela. Žene koje imaju problema sa anksioznošću i izloženošću stresom će se više znojiti. Promena mirisa tela i intenzivan miris su česti simptomi menopauze
 20. Umor – umor je čest, ali i uznemirujuć simptom menopauze. On može biti rezultat slabijeg kvaliteta sna zbog noćnog znojenja, ali i hormonskih promena koje se dešavaju.
 21. Poremećaj sna – Moguće je da ćete tokom menopauze manje spavati i da će san biti lakši. Noćno znojenje i ranije ustajanje je često, kao i poteškoće sa uspavljivanje. Pročitajte: Spavanje kod žena
 22. Loša koncentracija – Pad estrogena može da izazove i probleme sa koncentracijom i mentalnu maglu. Valunzi i problemi sa spavanjem samo pogoršavaju ovo stanje. Pročitajte: Valunzi: Šta su talasi vrućine?
 23. Lošije pamćenje – Kao što se javljaju problemi sa koncentracijom, tako mogu da se jave i poteškoće sa pamćenjem. Ovo je direktna posledica nižeg nivoa estogena i nekvalitetnog sna.
 24. Nepravilan rad srca – kod nekih žena se može javiti nepravilan rad srca ili aritmija u menopauzi, ali je najbolje da se o ovom problemu ipak posavetujete sa kardiologom. Verovatnoća da se radi o ozbiljnijem zdravstvenom problemu je veoma mala, ali je ne treba zanemariti.
 25. Razdražljivost – Zbog hormonskih promena i drugih uticaja menopauze, žene mogu otkriti da se osećaju razdražljivo, a tome će svakako doprineti i nedostatak sna.
 26. Depresija – Kod nekih žena hormonski disbalans može da dovede do depresije, ali ona u ovom slučaju možda neće biti dugoročna. Nedostatak sna i stres svakako mogu biti okidači. Menopauza može da izazove promene raspoloženja i depresiju zbog promene koju ona označava. Veoma je važno prepoznati problem na vreme i pristupiti lečenju.
 27. Anksioznost je još jedan simptom vezan za promenu raspoloženja koju žene doživljavaju tokom menopauze. Može se pogoršavati noću ili samo povremeno kada se dešava smena hormona. Anksioznost će se možda i sama povlačiti kada su hormoni u balansu.
 28. Napadi panike – kod nekih žena se javljaju napadi panike u menopauzi. Ovo se događa zbog promena nivoa hormona, ali i straha od osećaja anksioznosti.
 29. Povećanje telesne težine – Zbog brojnih faktora tokom menopauze, a pre svega pada estrogena, smanjene fizičke aktivnosti i emocionalnog prejedanja može doći do povećanja telesne težine u menopauzi.
 30. Alergije – kod nekih žena u menopauzi dolazi do pogoršanja simptoma alergija ili se javljaju nove alergije. Ovo se dešava zbog toga što žene mogu imati skokove nivoa histamina.
simptomi menopauze

Šta može pomoći da se ublaže simptomi menopauze?

Većina žena neće imati svih 30 simptoma menopauze, ali dovoljno je da imaju problem sa valuzima i da oni izazovi promene u njihovoj svakodnevnici.

Najčešći simptom menopauze

Postoje načini da koji pomažu da simptomi menopauze budu lakši, a uključuju hormonsku terapiju, vaginalni estrogen, antidepresive. Osim toga savetuje se promena stila života koja veoma može da pomogne, posebno ako:

simpomi menopauze
 • održavate optimalnu telesnu težinu,
 • počnete da se oblačite slojevito,
 • izbegavate alkohol, cigarete, začinjenu hranu i kofein,
 • redovno vežbate,
 • učite tehike disanja i opuštanja,
 • nosite sa sobom vlažne maramice i vodu u spreju za osvežavanje.
 • Ako bude potrebno, redovno idete na psihoterapiju.
Literatura:
 1. NIH: What is menopause? – https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause
 2. Breastcancer.org: What Cause Hot Flashes? –   https://www.breastcancer.org/tips/menopausal/treat/hot-flashes/causes

Objavljen: 22. novembar 2022. godine, ažuriran: 26. januar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button