fbpx
Menopauza

Vaginalna suvoća u menopauzi

Vaginalna suvoća u menopauzi je uobičajena, a možete se dogoditi i u godinama koje prethode menopauzi. Uzrok ovoga je često promena nivoa hormona koji su povezani sa menopauzom. Telo u perimenopauzi i menopauzi proizvodi manje estrogena, a on je taj koji pomaže da se vagina održava vlažnom, debljom i elastičnom.

Nisak nivo estrogena izaziva atrofični vaginitis – stanjivanje, isušivanje i upalu vaginalnih zidova.

Nizak nivo estrogena se može dogoditi i kao posledica porođaja, u periodu dojenja, tokom lečenja raka i usled korišćenja lekova koji snižavaju estrogen, lekova protiv prehlade, alergija i antidepresivi.

Šta se sve događa kada se javi vaginalna suvoća u menopauzi?

Vaginalna suvoća u menopauzi se ne odnosi samo na suvoću unutar vaginalnog kanala već može da isuši i vulvu, što izaziva nekada i iritaciju prilikom oblačenja donjeg rublja. Neke žene imaju potrebu za učestalim mokrenjem i ponovljene infekcije urinarnog trakta zajedno sa vaginalnom suvoćom. To je genitourinarni sindrom menopauze.

Ako pričamo samo o vaginalnoj suvoći, često je samo dovoljno koristiti vaginalne kreme ili vagitorije koje omogućavaju vlažnost i elastičnost, te sveopštu ugodnost. Vaginalnim ovlaživačima koji se ubacuju unutar vagine treba dati prednost jer oni pomažu u obnavljanju vaginalnih zidova, a ovlažiće i vulvu. Uz to smanjuju i nelagodnost tokom seksualnog odnosa. Važno je napomenuti da neka maziva na bazi ulja smanjuju efikasnost kondoma, pa i na to treba obratiti pažnju.

vaginalna suvoća u menopauzi

Hormonska terapija i vaginalna suvoća u menopauzi

Postoje različiti načini da rešite problem vaginalne suvoćoće u menopauzi, posebno ako se oni javljaju zajedno sa problemima urinarnog trakta i valunzima.

 • Tablete su dobra alternativa jer su najkomfornije u odnosu na korišćenje nečega vaginalno. Međutim, one su i najintenzivniji tretman koji nekim ženama neće biti odobren.
 • Alternativa su im estrogenske kreme, njima je mana preciznost doziranja.
 • Zatim možete koristiti vagitorije i
 • poslednja opcija je vaginalni prsten koji se postavlja u vaginu, oslobađa nisku dozu estrogena i menja se na 90 dana.

Kako se može olakšati problem kada se javi vaginalna suvoća u menopauzi?

Dr Šeron Lafling Tomaso iz čuvene klinike „Mejo“(*7) savetuje da problem kao što je vaginalna suvoća u menopauzi rešavate na neki od ovih načina:

 • Upotreba hidrantnih preparata koji hidriraju i održavaju zdravom vaginalnu regiju.
 • Upotreba lubrikanata koji se primenjuju tokom seksualnog odnosa da bi on bio prijatniji i bezbolan.
 • Niske doze kreme ili tableta na bazi estrogena ili korišćenje vaginalnog prstena za revitalizaciju vaginalnog tkiva. Terapija estrogenom nije preporučljiva kod žena koje imaju ili su imale tumor dojke, kao i visik rizik od tumora.
vaginalna suvoca u menopauzi

Bol prilikom odnosa zbog vaginalne suvoće

Mnoge žene je sramota da priznaju da trpe bol prilikom seksa sa partnerom posle menopauze iako su ove stvari prilično uobičajene. Važno je da otvoreno kažete partneru, ali i da se obratite lekaru kako biste našli adekvatnu terapiju.

Bol prilikom vaginalnog seksa se naziva dispareunija i, u menopauzi, najčešći uzrok je nizak nivo estrogena. Nizak estrogen može dovesti do vaginalne atrofije, jer nedostaje prirodna vlažnost vagine.

Vaginalna suvoća ne može vremenom da prođe sama od sebe, kao što je to recimo slučaj sa valunzima. Simptomi se samo mogu pogoršati, a ako dođe do infekcije usled pucanja i oštećenja sluzokože, moraćete da koristite određenu terapiju. Ovo se može dogoditi čak i ako nemate odnose.

Jedan od najboljih načina da sprečite bol prilikom odnosa je da imate češće seksualne odnose. Redovni odnosi će povećati protok krvi i povećati nivo vlage u vaginalnoj regiji.

Šta sve može uključivati lečenje vaginalne suvoće i atrofije:

 • koriščenje lubrikanata tokom seksualnog odnosa,
 • vaginalne ovlaživače,
 • male doze estrogena za vaginalnu upotrebu,
 • estrogen u obliku tableta za oralnu primenu,
 • vaginalni DHEA (hormon),
 • hormonsku supstitocionu terapiju.
vagitorije.rs22
Vaginalete sa ekstraktima 5 biljaka

Šta ako vaginalna suvoća i simptomi menopauze prouzrokuju nizak libido?

Normalno je da tokom starenje seksualni nagon opada i može biti uzrokovan različitim zdravstvenim stanjima, a ne samo promenama nivoa hormona. Loša slika o sebi, stres, poslovni problemi i strahovi mogu učiniti da izgubite seksualnu želju. Lekar će vas možda savetovati da uz terapiju razmislite i o bračnom savetovanju.

Pročitajte:

Literatura:

 1. ACOG: Experiencing Vaginal Dryness? What you need to know – https://www.acog.org/womens-health/experts-and-stories/the-latest/experiencing-vaginal-dryness-heres-what-you-need-to-know
 2. WebMD: Finding Relief from vaginal Dryness – https://www.webmd.com/menopause/menopause-vaginal-dryness, januar 2020.
 3. NCBI: Practical Treatment Considerations in the Management of Genitourinary Syndrome of Menopause – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6764929/, avgust 2019
 4. AMS: About Vaginal Dryness – https://www.menopause.org.au/hp/news/about-vaginal-dryness
 5. NAMS: Changes in the Vagina and Vulva – https://www.menopause.org/for-women/sexual-health-menopause-online/changes-at-midlife/changes-in-the-vagina-and-vulva
 6. Mayo Clinic: FAQ – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/expert-answers/vaginal-dryness/faq-20115086
 7. Photo by Dziana Hasanbekava from Pexels
vagitorije.rs22

Objavljen: 9. januar 2022. godine, ažuriran: 14. mart 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button