fbpx
U poverenju

Libido – definicija seksualne želje

Libido je zapravo seksualni nagon ili seksualna želja. Libido pokreću funkcija mozga, hormoni i naučeno ponašanje, bez obzira na to kog je osoba pola. Može da varira u skladu sa mentalnim stanjem, promenama hormona, u zavisnosti od izloženosti stresu i usled delovanja pojedinih lekova.

Šta je libido?

Osobe koje imaju visok libido želeću intimne odnose sa partnerom ili će masturbirati. Ovo je potpuno zdravo i normalno. Međutim, ako osoba ima previše visok libido, on joj može ometati kvalitet života, a često je posledica hormonske neravnoteže i neurološkog poremećaja. Kada je libido, pak, previše nizak, javlja se smanjena seksualna želja ili pak njeno potpuno odsustvo.

Važno je napomenuti da se obe krajnosti – i previsok i nizak libido mogu lečiti.

Libido je u direktnoj korelaciji sa fizičkom reakcijom tela oba pola. Kada se seksualna želja povećava protok krvi u penis dovodi do erekcije kod muškaraca, dok kog žena dovodi do povećanja usmina i pojačane vlažnosti u vagini.

Zašto je važno da postoji seksualna želja?

Zdrav libido uključuje visoko interesovanje za seksualni život i ima svoje zdravstvene benefite koji uključuju:

 • bolje mentalno zdravlje,
 • niži nivo stresa,
 • bolja komunikacija sa okruženjem,
 • više samopouzdanje,
 • bolji san,
 • više volje za fizičkom aktivnošću.
seksualna želja

Previsok libido

Tanka je granica između normalnog nivoa libida koji je povremeno povišen i seksualne želje koja je prenaglašena. Ako se događa da libido ometa svakodnevni život i da imate utisak da je van kontrole, to može biti problem. Kada počnete da se osećate neugodno i van kontrole, možda imate hiperseksualni poremećaj.

Libido je potencijalno previsok ako:

 • Vaš seksualni život počinje da utiče na sve pore vašeg života, uključujući vezu, ali i zdravlje i posao.
 • Stalno mislite na seks i ponašate se potencijalno seksualno kada to nije primereno.
 • Koristite seks kao oružje protiv depresije i anksioznosti.
 • Vaši seksualni apetiti nisu u skladu sa partnerovim.
 • Posle seksa se i dalje osećate prazno i neispunjeno.

Nemojte brinuti jer postoji rešenje i lečenje za prenaglašen libido, a uzročnici mogu biti i određeni lekovi ili hormonski poremećaji koji se mogu dovesti u optimalno stanje.

Nizak libido – smanjena seksualna želja

Mnogo je češća situacija da seksualna želja izostaje u odnosu na one koji imaju previsoku seksualnu potrebu. Važno je da se i ovo stanje može lečiti iako ne postoje jasni klinički kriterijumi po kojima se postavlja dijagnoza ovog stanja.

Za jednu osobu „normalna“ seksualna želja za drugu može predstavljati previše visok ili pak nizak libido, obzirom da su svakome kriterijumi i potrebe drugačiji.

Najčešći simptomi niskog libida su:

 • Izostanak želje za partnerom.
 • Izostanak potrebe za masturbacijom.
 • Malo ili nimalo seksualnih maštanja.

Stres i zabrinutost zbog izostanka interesovanja za seks. Pročitajte: Kako poboljšati nizak libido kod žene?

Stalni nizak libido, koji ne varira ka visokom, može biti pokazatelj hipoaktivne seksualne želje koja predstavlja nedostatak želje i razmišljanja o seksu tokom dužeg vremenskog perioda.

libido

Šta je uzrok izostanka seksualne želje?

Smanjen nivo određenih hormona može biti čest uzrok niskog libida. I muškarci i žene se mogu susretati sa padom libida koji su posledica najčešće niskog testosterona, ali i pada estrogena i progesterona.

Kod muškaraca je testosteron posebno važan, ne samo na nivo libida već i za proizvodnju sperme i mišićne mase. Kada je u pitanju par koji pokušava da ostvari potomstvo i leči se od neplodnosti, mogu se razmotriti lekovi.

Veoma nizak nivo testosterona je kada je ispod 300 nanograma po decilitru krvi. Ovo stanje se naziva hipogondizam.

Treba imati u vidu da nizak testosteron nije isto što i erektilna disfunkcija.

Kod žena se može javiti smanjena seksualna želja zbog niskog testosterona, takođe, ali je veća verovatnoća da je kod žene došlo do smanjenja estrogena. Čak 26% žena u premenopauzi i 52% žena u menopauzi ima problem sa niskim libidom kao uzrokom pada estrogena.

Uobičajeno je da se kao posledica niskog libida javlja hronični stres, koji pak može uticati na hormone, puls, visok krvni pritisak i druge zdravstvene probleme. Time se ulazi u jedan začarani krug u kome dolazi do potpunog gubitka seksualne želje.

Šta još mogu biti uzroci niskog libida:

 • trudnoća,
 • umor,
 • brige i problemi,
 • nisko samopouzdanje,
 • nezadovoljstvo sopstvenim izgledom,
 • bol prilikom odnosa,
 • dijabetes,
 • visok krvni pritisak,
 • artritis,
 • terapija antidepresivima,
 • prekomerno unošenje alkohola,
 • konzumacija cigareta i droge.

Šta može uticati pozitivno na seksualnu želju?

Pre svega je važno otkriti uzrok izostanka seksualne želje, kako bi se problem rešio. Kombinacija različitih pristupa obično dovodi do vraćanja libida na pređašnji nivo.

Promena stila života je najčešće najveća pomoć. Promene u dnevnim navikama, kao što su kvalitetnija ishrana, izbegavanje poroka, češće vežbe i razgovor sa bliskim ljudima ili terapeutom su veoma efikasne.

Ne treba bežati ni od terapije. Možda ćete se odlučiti na individualne odlaske na terapiju ili sa partnerom. Terapeut će vam ponuditi praktične savete i pomoći da prevaziđete ovaj problem.

Žene još uvek zaziru od toga da se obrate lekaru ukoliko imaju problem sa niskim libidom, a ne treba bežati od toga. Lekar će najbolje moći da utvrdi da li postoji neki medicinski problem bilo da je u pitanju fizičke prirode, nedostatak nekog vitamina, minerala ili drugi zdravstveni razlog.

On može da varira i ako su problem hormoni, ali i ako se radi o izloženosti stresu, problemima u vezi ili nekim drugim problemima sa kojima se suočavate. Imajući u vidu uzrok problema, moguće je pristupiti rešavanju istog. Nekada pomažu i tehnike meditacije, te uvođenje novina u seksualni život, odlazak na putovanje, korišćenje seksualnih igračaka…

prirodni afrodizijaci

Nekada je potrebno zaista odvojiti vreme da se fokusirate samo na seks, bilo da masturbirate ili to radite sa partnerom. To vam daje vremena da se pripremite i mentalno. Nekada ljudima ne prija da previše spontanosti jer i dalje misle da druge zadatke kojima su se bavili, te je bolje da odvoje vreme samo za seks. Drugima baš ta spontanost budi strast i prija. Svi su različiti.

Fizička aktivnost je važna jer povećava genitalni protok krvi i aktivira simpatički nervni sistem. Takođe i dovoljno spavanje pomaže da se poboljšta nivo testosterona i smanji hormon stresa kao što je kortizol. Prirodni afrodizijaci nekada mogu da pomognu, a neki od njih se uzimaju i u vidu suplementacije. Uglavnom, važno je da otkrijete šta je to što pomaže vašem raspoloženju i vašem libidu.

Lekovi

Postoji i mogućnost uzimanja lekova kako za žene, tako i za muškarce, međutim oni nisu i ne treba da budu među prvim stvarima kojima ćete pokušati da rešite ovaj problem.

Hormonska terapija je efikasnija od lekova, pa je moguće da će lekar savetovati  testosteron u nekom obliku ili primenu vagitorija ako dolazi do bola usled nekog problema ili pak vaginalne suvoće.

Problem izostanka ili prekomerne seksualne želje nisu nerešivi. Potrebno je samo strpljenje, otkrivanje uzroka problema, razgovor sa partnerom ili lekarom i terapeutom koji će vam pomoći da prevaziđete ovu situaciju.

 Literatura:

 1. VeryWellHealth: What is Libido? – https://www.verywellhealth.com/what-is-libido-5084040, decembar 2020. godine
 2. Urology: Testosterone therapy improves erectile function and libido in hypogonadal men – https://journals.lww.com/co-urology/Abstract/2017/11000/Testosterone_therapy_improves_erectile_function.2.aspx, novembar 2017. godine
 3. TheJournalOfSexualMedicine: Cortisol, Sexual Arousal, and Affect in Response to Sexual Stimuli – https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(15)32148-2/fulltext , septembar 2008. godine
 4. NIH: Prevalence of low sexual desire and hypoactive sexual desire disorder in a nationally representative sample of US women – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18625925/, jun 2008. godine
 5. NCBI: Testosterone Replacement in Men with Andropause: An Overview – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1472881, 2004. godine

Objavljen: 13. septembar 2021. godine, ažuriran: 27. mart 2023. godine

Photo by cottonbro from Pexels

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button