fbpx
Menopauza

Postmenopauzalno krvarenje – krvarenje u menopauzi

Krvarenje posle menopauze: Da li je normalno?

Postmenopauzalno krvarenje se dešava malom broju žena, ali ima onih koje su se susretale sa njim. Čak i kada prođe nekoliko godina od poslednje menstruacije, može se dogoditi da se javi krvarenje. Vaginalno krvarenje koje se javi posle tog perioda može biti tačkasto (blago) i obilno. Bez obzira na obim krvarenja, trebalo bi da se javite lekaru.

Važno je znati da se danom ulaska u menopauzu računa kada prođe cela jedna godina, odnosno 12 meseci od poslednje menopauze. Žene se obično začude kada dobiju ponovo menstruaciju nakon 8 ili 10 meseci od one koju računaju kao poslednju, a to je zapravo sve normalno. Može se dogoditi da žena poslednjih godina ima 2-3 menstruacije godišnje, ali sve dok ne sastavi celih godinu dana bez ciklusa, ne smatra se da je ušla u menopauzu.

Menopauza je kraj menstruacije.

Kada se menstrualno krvarenje dogodi, a prošlo je više od godinu dana nakon što ste imali poslednju menstruaciju, treba da se javite svom ginekologu. U pitanju je neki problem koji ne mora biti opasan, ali je jako važno da se što pre javite lekaru. Često su u pitanju vaginalna suvoća, polip ili druge promene, a samo kod 1 od 10 žena, radi se o karcinomu materice. Karcinom materice je češći oblik karcinoma od tumora jajnika ili grlića materice.

Šta god da je u pitanju, odlaganje mesecima samo od može drastično da pogorša problem.

Medikamentozni abortus
Postmenopauzalno krvarenje

Zašto se javlja postmenopauzalno krvarenje?

Krvarenje u menopauzi se javlja kod 1 od 10 žena, a svaka deseta žena sa krvarenjem će imati tumor materice. Ovo znači da tek svaka 100. žena u menopauzi u našem okruženju oboli od karcinoma materice, pa nema razloga da odmah pomišljate na najgore.

Postmenopauzalno krvarenje se javlja kada je u pitanju: 

 • Polip materice;
 • Fibroidi materice;
 • Stanjivanje tkiva koje oblaže matericu – atrofija enometrijuma;
 • Vaginalna atrofija;
 • Endometritis – infekcija sluzokože materice;
 • Povrede vaginalne sluzokože;
 • Rak materice, uključujući karcinom endometrijuma i sarkom uterusa;
 • Rak grlića materice ili vagine;
 • Hormonska terapija;
 • Hiperplazija endometrijuma;
 • Terapija Tamoxifenom.

Važno je da proverite da krvarenje zapravo ne potiče iz urinarnog trakta ili rektuma. Možda su u pitanju, na primer, hemoroidi. 

Kako se otkriva šta je uzrok krvarenja u menopauzi?

Vaš ginekolog će uraditi manuelni vaginalni pregled, a zatim i kolposkopiju i papa test. Nakon toga će uraditi vaginalni ultrazvuk i ukoliko se ukaže potreba – izvršiti biopsiju endometrijuma ili materice. Ovaj postupak se vrši cevčicom nalik na slamku kojom se prikupljaju ćelije. Može biti malo neprijatan i izazvati blage grčeve, ali se radi u ordinaciji i nije potrebna posebna priprema.

Postmenopauzalno krvarenje – lečenje

Postmenopauzalno krvarenje se leči lekovima ili hiruškim putem. Ukoliko idete na redovne kontrole, ništa drastično nije moglo da se promeni za godinu dana.

Kada su u pitanju infekcije, antibiotici su efikasni. Za vaginalnu suvoću koja uzrokuje krvarenje u menopauzi, lekar će možda razmotriti uvođenje terapije estrogenom u vidu kreme, prstena ili tablete. Estrogen se može davati i u obliku pilule ili flastera. Drugi oblik hormonske terapije koja se nekada daje je progestin (sintetički oblik progesterona) koji može da leči hiperplaziju endometrijuma izazivanjem materice da odbaci sluznicu. On se daje u obliku injekcije, kreme ili pilule.

folikularna cista
Krvarenje posle menopauze – hiruško lečenje

Hiruško lečenje uključuje histeroskopiju – ispitivanje grlića materice i materice pomoću kamere. Lekar na taj način može da ukloni polipe i druge izrasline koje mogu da izazivaju krvarenje. Sam pregled se može raditi i u lokalnoj anesteziji, ali se uklanjanje bilo kakvim izraslina vrši u opštoj anesteziji.

Kiretaža i dilatacija su postupak kojim se uzorkuje sluzokoža ili sadržaj materice. Ona se može uraditi tokom histeroskopije, a može se koristiti i za neke vrste hiperplazija endometrijuma. (*1)

Histerektomija je operacija uklanjanja materice i grlića materice. Ona se vrši kod karcinoma materice. Neki od ovih zahvata su minimalno invanzivni, jer se prave mali rezovi.


Nemojte odmah padati u depresiju i pomišljati na najgore. Što pre odete kod lekara, čak i najgora bolest može se lečiti i potpuno sanirati. A moguće i da je u pitanju samo
hiperplazija endometrijuma. Hiperplazija endometrijuma je prekomerni rast ćelija koje čine sluzokožu materice.

postmenopauzalno krvarenje
Postmenopauzalno krvarenje

Literatura:

 1. Clevelandclinic: Postmenopausal bleeding – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21549-postmenopausal-bleeding
 2. ACOG: Perimenopausal bleeding and bleeding after Menopause – https://www.acog.org/womens-health/faqs/perimenopausal-bleeding-and-bleeding-after-menopause
 3. NIH: Postmenopausal bleeding should be referred urgentlyhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22662514/
 4. Modern management of postmenopausal bleeding – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/tre.84

Photo by bruce mars from Pexels

Objavljen: 20. januara 2019. godine, ažuriran: 12. jun 2023. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button