fbpx
Ginekologija

Polip u materici

Polip u materici jesu izraslina pričvršćena za unutrašnji zid materice koja se proteža unutar materične šupljine. Do pojave polipa dovodi prekomerni rast ćelija u endometrijumu (sluznici materice).

Polipi materice su izrasline pričvršćene za unutrašnji zid materice koje se protežu u materničku šupljinu.

Polipi u materici su uglavnom benigni, ali se u nekim retkim situacijama mogu pojaviti kancerogeni stoga je svakako najbolje odstraniti ih i uraditi njihov histopatološki nalaz.

kolagen 2

Polip u materici – koji su simptomi?

Znaci da može postojati polip matericu su:

Kod određenog broja žena sa polipom na materici javlja se oskudno krvarenje, dok druge uopšte nemaju simptome.

Zašto se javljaju polipi u materici?

Verovatno su glavni uzročnici pojave polipa u materici hormoni. Polipi rastu kao odgovor na cirkulišući estrogen. Faktori rizika za pojavu polipa su:

  • perimenopauza ili postmenopauza, 
  • povišen krvni pritisak
  • gojaznost i
  • upotreba citostatika za lečenje raka dojke.
demetra 79

Koje je veličine polip u materici?

Polipi mogu biti veličine susama (nekoliko milimetara) pa sve do veličine loptice za golf (nekoliko centimetara), čak i veći. Za zid materice mogu biti pričvrćeni velikim delom ili samo malom „stabljikom“.

Da li se javlja jedan polip ili više komada?

Neke žene imaju samo jedan polip, dok se kod drugih može pojaviti više komada. Oni obično ostaju u materici, ali ponekad se provuku kroz grlić materice u vaginu. Više o polipu na grliću materice…

Polipi se češće javljaju kod žena na pragu menopauze ili kod onih koje su već u menopauzi, ali ih mogu imati i mlađe žene.

Kada se treba javiti lekaru?

Ukoliko uočite vaginalno krvarenje, a već ste u menopauzi ili se javi vanmenstrualno krvarenje, svakako bi trebalo da što pre odete na pregled. Rana dijagnostika je preduslov za izlečenje o čemu god da se radi.

Polip može biti uzrok neplodnosti, te se preporučuje njegovo uklanjanje ako planirate trudnoću. Svakako je važno da ne odlažete lečenje i o svemu se konsultujete sa svojim ginekologom.

Uklanjanje polipa u materici

Ako se radi o malom polipu, moguće je da će lekar predložiti da čekate i samo povremeno vršite kontrolu. Biće potrebno redovno praćenje, a moguće je da će oni sami nestati. Izuzetak su situacije u kojima se sumnja na tumor materice.

Terapija lekovima je moguća i uključuje hormonske lekove koji mogu smanjiti simptome polipa privremeno. Ipak, ovo nije trajno rešenje, pa se njemu ne pribegava često.

Hiruško uklanjanje polipa je najverovatniji ishod. Ova procedura se obavlja u opštoj anesteziji, kratkotrajna je i nema nikakve posledice na mogućnost ostvarivanja trudnoće ili druge komplikacije. Najverovatnije će uklonjeni polip biti poslat na mikroskopski pregled, kako bi se utvrdilo da nema kancerogenih ćelija.

Polipi se ne pojavljuju ponovo često, ali i to se može dogoditi. Nemojte brinuti previše već se konsultujte sa lekarom oko daljeg toka lečenja i eventualno potrebnih dodatnih analiza.

Objavljen: 23. jun 2021. godine, ažuriran: 27. maja 2024. godine

polip u materici
Polip u materici – Photo by Liana S on Unsplash

Literatura:

  1. Obstetrics&Ginaecology: Treatment of endometrial polyps: a systematic review – https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.3109/00016349.2010.493196, decembar 2010. Godine
  2. NCBI: Surgical Management of Endometrial Polyps in Infertile Women: A Comprehensive Review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4537769, avgust 2015. godine
  3. MayoClinic: Uterine Polyps – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/multimedia/uterine-polyps/img-20007803
  4. WebMD: Uterine Polyps – https://www.webmd.com/cancer/cervical-cancer/uterine-polyps, februar 2020. godine
  5. NCBI: Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment  – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6501471, maj 2019. godine

 Image by Bruce Blaus

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button