fbpx
Ginekologija

Polip na grliću materice – cervikalni polip

Cervikalni polip

Polip na grliću materice je glatka i najčešće benigna izraslina. Može dolaziti iz materice ili se nalaziti baš na samom grliću materice. Grlić materice je kanal koji povezuje vaginu sa matericom.

Polip na grliću materice može biti pojedinačni ili se pojavljuje u grozdovima, a najčešće je veličine između 1 i 2 centimetra.

Polip se može nalaziti i u samoj materici, iako se radi o vrsti tumora, oni su mahom benigni, a nekada se polipi javljaju i na drugim delovima tela, odnosno sluzokože poput grla, u nosu ili na debelom crevu. Polip na grliću materice može biti pojedinačni ili se pojavljuje u grozdovima, a najčešće je veličine između 1 i 2 centimetra.

Zašto nastaje polip na grliću materice?

Uzrok nastanka polipa se uglavnom ne može sa sigurnošću utvrditi. Oni mogu biti posledice infekcije, kao rezultat hronične upale grlića materice, problema sa krvnim sudovima ili pak odgovor na nagli porast estrogena. Obzirom da im je izgled sličan pojavi raka, neophodno je da ih lekar pregleda kako bi utvrdio da je reč o polipu. Veoma je retka pojava da se polip javi pre pojave menstruacije.

Polipi se najčešće javljaju kod žena starijih od 40 godina koje su rodile jedno ili više dece.

Kod žena koje imaju viši nivo estrogena, veća je verovatnoća da se pojavi polip, stoga se on nekada pojavljuje tokom trudnoće.

Polip na grliću materice

Vrste cervikalnog polipa

Endocervikalni polip

Endocervikalni polipi su češći i najčešći su kod žena u perimenopauzi. Oni rastu iz cervikalnih žlezda u cervikalnom kanalu.

Ektocervikalni polip

Ovo je vrsta polipa koja se najčešće javlja posle menopauze i raste na ćelijama na spoljnom površinskom sloju grlića materice.

Simptomi cervikalnog polipa

Menstruacije koje su obilnije nego što je to obično slučaj mogu biti posledica pojave polipa na grliću materice. Ali je moguće da se neće javiti nikakvi simptomi koji bi ukazivali da nešto nije u redu, već ćete za polip saznati na redovnom kontrolnom pregledu.

Neki od simptoma koji se takođe javljaju su:

  • pojačan vaginalni sekret,
  • zaostajanje menstrualnog krvarenja tokom ciklusa, pa onda pojava odliva, pa opet otežan protok,
  • krvarenje između ciklusa,
  • krvarenje posle menopauze.

Uklanjanje polipa na grliću materice

Najčešće se uklanjanje polipa vrši tokom ginekološkog pregleda. Ova intervencija je jednostavna. Laički rečeno, radi se tako što se polip lagano uvrne i vezujući ga čvrsto u korenu ukloni specijalnim klještima. Ovo se primenjuje samo ako je polip mali i potpuno vidljiv. Postoje i druge metode uklanjanja polipa, a lekar će nakon uklanjanja koristiti tečni azot, laser ili ablaciju elektrokauzetizacijom kako bi uništio bazu polipa.

Polipi ne treba uklanjati na ovaj način, ukoliko oni krvare, veoma su veliki ili imaju neobičan izgled. Oni se uklanjaju hiruškim putem u opštoj anesteziji.

Bez obzira što su skoro svi polipi benigni, tkivo se tada šalje na histopatološku analizu koja isključuje svaku šansu da je u pitanju maligno oboljenje.

Većina cervikalnalnih polipa se prvi put otkrije tokom redovnog ginekološkog pregleda. Obično se samo jedan polip razvija , mada se ponekad mogu naći i dva ili tri.

Moguće je da se polip odvoji prilikom menstrucije ili tokom seksualnog odnosa.

Oporavak nakon uklanjanja polipa grlića materice

Moguće je da će se javiti blagi grčevi i bolovi nakon uklanjanja polipa, koji se periodično mogu javljati narednih 6 nedelja. Ukoliko se susretnete sa bolovima, dozvoljeno je piti lekove koji ih ublažavaju poput onih na bazi paracetamola ili ibuprofena.

Čak i ako se uklanjanje polipa vrši u bolnici, u opštoj anesteziji, moguće je da istog dana odete kući, a da se već narednog vratite svakodnevnim aktivnostima. Važno je da se od seksualnih odnosa uzdržavate onoliko dugo koliko vam je to lekar preproručio.

Prevencija i recidivi cervikalnih polipa

Polipi na grliću materice se retko ponovo pojavljuju. Osobe koje su imale ranije polip su u većem riziku da ih ponovo razviju. Stoga je potrebno redovno ići na kontrolne preglede, kako bi se pratilo da se polip ponovo ne pojavi.

Prevencija ne postoji, jer se pojava polipa ne može predvideti. Ipak, redovni sistematski pregledi su neophodni, kao i briga o svom zdravlju. Sigurni seksualni odnosi i pravilna higijena će smanjiti rizik od infekcija.

Literatura:

  1. HarvardHealthPublishing: Cervical Polyps – https://www.health.harvard.edu/a_to_z/cervical-polyps-a-to-z
  2. BaylorMedicine: Cervical Polyps – https://www.bcm.edu/healthcare/specialties/womens-health-maternity/obgyn-conditions/cervical-polyps
  3. NHS: Removal of cervical polyps – https://www.guysandstthomas.nhs.uk/resources/patient-information/gynaecology/removal-of-cervical-polyps.pdf, mart 2020. godine 
  4. NIH: Cancer Stat Facts: Cervical Cancer – https://seer.cancer.gov/statfacts/html/cervix.html
  5. MedicalNewsToday: What are the symptoms of a polyp of the cervix? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/322437#causes-and-appearance, jul 2018. Godine 
  6. ScienceDirect: Diagnosis and Management of Endometrial Polyps: A Critical Review of the Literature – https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1553465011002573, oktobar 2011. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button