fbpx
GinekologijaMenstruacijaZdravlje

Braon sekret posle menstruacije

Braon sekret nije zabrinjavajuć čim se pojavi. On može biti normalna pojava ako se pojavi u određeno vreme tokom meseca. Može se dogoditi da on prethodi menstruaciji ili se javi odmah nakon menstruacije. Važno je da znate kada bi ipak trebalo da se obratite lekaru, kada se javi braon sekret posle menstruacije.

Pojava smeđeg sekreta nakon menstruacije

Postoji nekoliko situacija u kojima se javlja braonkast sekret, najčešće pre ili odmah posle menstruacije. Razlozi zbog kojih se javlja su moguće bozopasni, pa nema potrebe pomišljati na najgore, ali nije zgoreg ni da odete na kontrolni pregled i utvrdite da li je sve u redu.

Braon iscedak posle menstruacije se javlja kao posledica zaostale krvi koja nije izašla tokom same menstruacije.

Braon sekret i bol u stomaku treba da vas zabrine

Problem nastaje ako je sekret praćen simptomima kao što su braon sekret i bol u stomaku ili bol u vagini, bol pri seksualnom odnosu i povišena temperatura. Tada pojava smeđeg iscetka može da bude znak problema kao što su: bakterijska upala materice, policistični jajnici, ozbiljna vaginalna gljivična infekcija ili polno prenosive bolesti. U veoma retkim slučajevima ovo su pokazatelji raka materice. Svakako je potrebno da se javite lekaru, rešite problem i otklonite sve sumnje.

Koji su mogući uzroci pojave braon sekreta posle menstruacije?

Braon sekret i kontracepcija

Određene metode kontacepcije mogu da izazovu nepravilna krvarenja kao što je to slučaj sa spiralom. Moguće je da se sukrvica i braonkast sekret javlja do 6 meseci nakon postavljanja spirale.

Kontraceptivne pilule takođe mogu da izazovu nepravilno krvarenje, a češće je zabeleženo kod onih koji uzimaju tablete samo sa progestinom, nego kod onih koji uzimaju tablete koje sadrže i estrogen. Ako se krvarenje javlja duže od 3 meseca, trebalo bi se obratiti lekaru.

Više:

depositphotos demetra 2
Braon sekret zbog hormona

Hormonski disbalans može prouzrokovati krvarenje između ciklusa. Različiti faktori mogu izazvati krvarenje, a neki od njih su: 

  • Dibalans estrogena i progesterona
  • Poremećaji rada bubrega, jetre,
  • Problemi sa štitnom i nadbubrežnom žlezdom,
  • Dijabetes,
  • Stres i
  • Velike oscilacije u telesnoj težini.
Krvarenje kao posledica ciste na jajniku

Ciste na jajnicima su vrećice ispunjene tečnošću i najčešće ne uzrokuju simptome. Nekada se mogu javiti: bolovi u stomaku, gojenje, bolovi tokom seksualnog odnosa, problemi sa mokrenjem, nadutost dojki i međumenstrualno krvarenje.

Lečenje cista često nije potrebno, ali je svakako neophodno da ginekolog zna za njih i da ih redovno prati. Ako cista uzrokuje probleme ili deluje potencijalno opasno, najbolje je da se ukloni hiruškim putem. Saznajte više: Ciste na jajnicima i tumori jajnika

demetra 101
Photo by freestocks on Unsplash

Pojava braon sekreta na početku trudnoće

Normalno je da se na samom početku trudnoće pojavi blago rozikasto-braonkasto krvarenje. Radi se o implantacijskom krvarenju. Više…

U kasnijoj trudnoći, ne bi trebalo da dolazi do krvarenje, ako ne postoji neki problem. Pročitajte više: Krvarenje u trudnoći

Seksualno prenosive infekcije

Neke od seksualno prenosivih bolesti poput gonoreje, hlamidije i inflamatorne bolesti karlice mogu da izazovu vanmenstrualno krvarenje pored ostalih simptoma.

Kada imate seksualno prenosivu infekciju, može doći do upale ili iritacije vagine ili grlića materice, što može rezultirati pojavom neobičnih sekreta, kao što su braon, žuti ili zeleni sekreti. Ovi sekreti obično imaju neugodan miris i mogu biti praćeni drugim simptomima poput svraba, peckanja pri mokrenju ili nelagode tokom seksualnog odnosa. Lečenje se sprovodi terapijom, najčešće antibiotskom, koju samo lekar može da prepiše.

Braon sekret i policistični jajnici

Da, policistični jajnici mogu biti povezani s pojavom braon sekreta. Policistični jajnici su stanje u kojem su jajnici prekriveni malim cistama, što može dovesti do nepravilnih menstrualnih ciklusa i drugih problema s reproduktivnim zdravljem kod žena.

Braon sekret obično nije normalan tokom menstrualnog ciklusa i može biti simptom nepravilnosti ili problema. Kada imate policistične jajnike, neravnoteža hormona, poput visokih nivoa androgena (muških hormona) i/ili insulinske rezistencije, može uzrokovati nepravilne menstruacije i promene u sekreciji vagine.

Međutim, braon sekret može biti posledica i drugih problema, uključujući infekcije, hormonalne promene tokom ovulacije ili početka ili kraja menstruacije, ili ozbiljnijih stanja poput endometrioze ili polipa na materici.

Ako primetite neobičan braon sekret ili imate nepravilnosti u menstrualnom ciklusu, važno je posetiti lekara ili ginekologa radi pregleda i dijagnostikovanja uzroka. Lekar može sprovesti fizički pregled, uzeti uzorke sekreta za analizu i preporučiti dodatne testove kako bi se utvrdilo da li su policistični jajnici ili nešto drugo uzrok problema. Saznajte više: Obeležja PCOS

depositphotos demetra

Perimenopauza i krvarenje

Perimenopauza je period koji traje četiri do osam godina i prethodi menopauzi. Simptomi perimenopauze mogu da uključuju i valunge, vaginalnu suvoću, noćno znojenje, a ovo je i period kada se javljaju nepravilna krvarenja i braonkast sekret mimo redovnog ciklusa. Ipak, trebalo bi da se obratite lekaru jer ovo može biti i znak pojave polipa ili hormonskog disbalansa. Više o menopauzi!

Da li braon sekret znači da neće biti menstruacije?

U nekim slučajevima javlja se samo braonkast sekret umesto menstruacije. Recimo, ako je krvarenje posledica trudnoće, onda će menstruacija svakako izostati. Isto se može dogoditi i ako ste na pragu menopauze.

Ako se pored pojave krvi javlja i bol u stomaku, bolovi tokom mokrenja i/ili seksa, zatim sekret neprijatnog mirisa, trebalo bi da zakažete ginekološki pregled.

Trudnice bi trebalo da se jave lekaru, ako je krvarenje obilnije ili se javilo u odmakloj trudnoći.

PRATITE NAS:

Literatura:

  1. ACOG: Menstruation in Girls and Adolescents: Using the Menstrual Cycle as a Vital Sign –  https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/committee-opinion/articles/2015/12/menstruation-in-girls-and-adolescents-using-the-menstrual-cycle-as-a-vital-sign , 2017. godine
  2. Khealth: Brown Discharge: Causes and When to See a Doctor – https://khealth.ai/symptom/womens-health/irregular-discharge , septembar 2020. godine
  3. Healthline: What’s Causing Brown Discharge After My Period? – https://www.healthline.com/health/brown-discharge-after-period , jul 2019. godine
  4.  PMC: Geographical Prevalence of Polycystic Ovary Syndrome as Determined by Region and Race/Ethnicity –  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266413 , novembar 2018. godine

Image by Roland Steinmann from Pixabay 

Objavljen: 15. januar 2021. godine, ažuriran: 4. jun 2024. godine

Reklame
Izvor
ACOGPMCHealthlineKHEALHT

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button