fbpx
Ginekologija

Dilatacija i kiretaža – Šta je kiretaža?

Dilatacija i kiretaža su postupci pomoću kojih se uklanja tkivo iz materice. Koristi se u određenim sitacijama, a neki od njih su uklanjanje određenog tkiva, ostataka posle spontanog pobačaja ili porođaja i prekid trudnoće. Ova procedura je veoma jednostavna i uglavnom bezbedna, a obavlja se veoma često.

Šta je dilatacija i kiretaža?

Ovaj postupak se obavlja često i sprovodi se tako što se grlić materice blago širi da bi se tankim instrumentom tkivo iz materice uklonilo. Može se sprovoditi u ambulantnim uslovima.

Ukupna stopa smrtnih ishoda kod kiretaže je oko 0,6 na 100.000 porcedura te je stoga za ženu manje rizična od porođaja. (Izvor)

Šta je kiretaža? Kada se radi kiretaža?

kiretaza
 • Lekari mogu da koriste ovu metodu da bi postavili dijagnozu za rak endometrijuma. Na ovaj način se uzima uzorak endometrijuma, tkiva koje oblaže matericu, a onda se vrši analiza kako bi se utvrdilo da li postoje abnormalne ćelije. Tokom ovog dijagnostičkog zahvata lekar može da uradi i histeroskopiju, kojom će videti unutrašnjost materice.
 • Nakon spontanog pobačaja, može se dogoditi da embrion, fetus ili deo tkiva ostanu u materici što može izazvati ozbiljne komplikacije. Obavezno je uklanjanje zaostalog tkiva. Ginekolog će proceniti da li će postupak obaviti odmah ili nakon nekoliko dana, ako postoje znaci da je telo samo eliminisalo trudnoću u potpunosti.
 • Prekid trudnoće – ovo je situacija u kojoj se najčešće radi kiretaža, odnosno hiruški abortus. Čak 30% žena ima abortus do navršene 45. godine života. Ne mora svaki prekid trudnoće da se vrši hiruškim putem jer postoji i medikamentozni abortus. Više: Hiruški abortus i Medikamentozni abortus
 • Molarna trudnoća – kada lekar utvrdi da se radi o molarnoj trudnoći, savetovaće da se prekine jer je neodrživa. Više: Molarna trudnoća

Da li su dilatacija i kiretaža bolni postupci?

Bol zavisi od vrste anestezije i da li ćete je koristiti. Ako je osoba budna i ne koristi se anestezija ovaj postupak može biti bolan. Neki osećaja mali bol, dok je kod drugih on prilično intenzivan. Jedna pilot studija je pokazala da većina žena oseća umeren do jak bol. Lekari mogu da koriste sedaciju da bi se osećali pospanim i da ne biste osećali samu proceduru. Opšta anestezija je još jedan od češćih izbora i lekara i pacijenata. Važno je imati na umu da procedura traje nekoliko minuta i da bol ne traje dugo.

dilatacija

Prilikom dilatacije, grlić se otvara samo oko 1 do 1,5 centimetara što je neuporedivo manje nego na porođaju.

Koliko vremena je potrebno za oporavak od kiretaže?

Što se samog fizičkog oporavka tiče, on ne traje dugo. Ako je kada je rađena kiretaža korišćenja opšta anestezija, važno je da malo sačekate, ali i ne upravljate vozilom tog dana. Većina žena se već posle dan ili dva oseća sposobnim da se vrate uobičajenim aktivnostima. Važno je da do kontrole posle mesec dana ili 6 nedelja:

 • ne idete na bazen, kupanje, spa centre,
 • ne koristite tampone već samo higijenske uloške,
 • da se uzdržite od seksualnih odnosa.

Normalno je da imate blag bol, grčeve i krvarenje, a ovi simptomi mogu trajati do dve nedelje. Dozvoljeno je korišćenje lekova protiv bolova.

Više: Mogući simptomi posle abortusa

Emocionalni opravak se razlikuje od osobe do osobe. Nekima je ovo rutinska procedura dok ima i onih kojima je potreban duži oporavak.

Istraživanja su pokazala da čak 99% ljudi posle 5 godina i dalje smatra da je abortus u tom trenutku bio ispravna odluka.

Kako će se neko osećati, veoma zavisi i od okruženja te osobe. Drugi važan faktor je koliko je ta osoba želela trudnoću. Kod trudnoća koje su morale da budu prekinute iz zdravstvenih razloga veoma često se dešava da žena doživi stres, anksioznost i depresiju.

Zdravstveni rizici zbog dilatacije i kiretaže

Sveukupni zdravstveni rizik je veoma nizak. Mogu se javiti infekcija, prekomerno krvarenje i perforacija materice (ovo se dešava veoma, veoma retko). Rizik od pojave infekcije posle kiretaže je između 1 i 2%, a ona se leči antibioticima.

dilatacija i kiretaza
Dilatacija i kiretaža

Ukoliko se posle kiretaže pojave:

 • drhtavica i temperatura,
 • jaki bolovi koji ne prolaze upotrebom lekova,
 • vaginalni sekret neprijatnog mirisa, krvarenje koje zahteva promenu uloška na 20 minuta i manje,
 • krvni ugrušci veći od novčića,

hitno se treba javiti lekaru. Infekcija posle kiretaže može biti ozbiljna, pa je lečenje neophodno.

Objavljen: 13. april 2022. godine, ažuriran: 20. septembra 2022. godine

Reklame
Izvor
StatPearlTaylor & Francis OnlineScience DirectMNT

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button