fbpx
Menopauza

Menopauza kao tabu tema (VIDEO)

Menopauza kao tabu tema o kojoj se još uvek priča nedovoljno. Tokom proteklih godina, sve više globalno radimo na tome da se priča otvoreno  o prirodnim stvarima poput prve menstruacije, seksualnosti, trudnoće, dojenja, neplodnosti, spontanih pobačaja. Ove prirodne pojave koje se događaju kada se nalazimo u različitim životnim dobima. Neke se dođaju jer tako biramo, druge neminovno. Sve su decenijama, da ne kažemo vekovima, bile tabu. Iako se mnogo toga promenilo, čini se da je pitanje menopauze još uvek nešto o čemu se ne priča.

Žene kroz menopauzu najčešće i dalje prolaze stihijski. Pomirene su sa svime što ih na tom put zatekne. Često neinformisane da se mnoge stvari mogu preduprediti, ublažiti i olakšati.

Zašto je menopauza tabu tema?

Nove generacije žena su na svom putu ostvarivanja majčinstva i informacije vezane za decu prethodnih petnaestak godina počele da pronalaze edukacijom kako onlajn, tako i uz stručnu literaturu i stručne skupove i druge vidove edukacije. Očekujemo da će one shvatati i koliko je važna edukacija, te neće imati zadršku od toga da pričaju o svemu kroz šta prolaze, da se informišu, pitaju svog lekara i koriste prepisanu terapiju.

Studija slučaja je pokazala da čak i žene koje imaju dobru socijalnu zaštitu često osećaju da nemaju adekvatnu podršku i zbunjene su vezano za eventualno uzimanje terapije. Uprkos negativnoj kampanji protiv hormonske terapije poslednjih godina zbog smanjenja rizika od raka, jedan deo žena smatra da je uskraćen za mogućnost terapije. (*1)

Menopauza pogađa polovinu stanovništa

Menopauza pogađa polovinu stanovništva i gotovo je najduži period u životu jedne žene. Kroz proces promena i ulazak treba da prođe što lagodnije, a onda i da bude edukovana kako da u njoj uživa.

Žene su dodatno frustrirane i zbog toga što se saveti lekara specijalista često razlikuju. Ginekolozi savetuju hormonsku terapiju, a onkolozi smatraju da ona može povećati rizik od tumora dojke. Žene su te koje same pokušavaju da shvate šta je zapravo manji rizik i šta treba da urade.

Žene spominju simptome menopauze na koje ih upozoravaju, ali smatraju da nigde ne postoji jasan spektar znakova koji se javljaju i kako bi trebalo da potencijalna terapija izgleda.

Pročitajte:

Menopauza kao tabu tema: „Gardijan“ na temu menopauze kao poslednjeg tabua

Veliki članak u „Gardijanu“ je objavljen baš na ovu temu. Oni se pitaju kako je moguće da je menopauza toliko zanemarena tema u medijima i naučnim istraživanjima. Žene koje su davale izjave u ovom tekstu objašnjavale su kako im je nedostajala diskusija i edukacija na ovu temu. Smatraju da zato nisu bile spremne na iskustvo menopauze.

Žene su iznosile svoja različita iskustva u ovom članku koja su prkosila stereotipima. Jedna je navela da joj je tolio porastao libido da se upustila u ljubavnu aferu, druga da je lekar rasplakao svojom ljubaznošću, a sve su navele da bi im prijalo da otvorenije pričaju o periodu kroz koji prolaze.(*2)

menopauza 100 4

Foto: Canva & Demetra

Strah od menopauze

Doktorka Luis Nevson, lekar opšte prakse i specijalista za menopauzu, rekla je: „ Ne znam zašto je menopauza tabu. Tokom svog usavršavanja dosta sam se bavila menopauzom i što sam više razgovarala sa ženama shvatala sam da se o tome ne govori. Žene najčešće imaju strah jer ne znaju kome da se obrate i šta će im pomoći, a šta neće. Zbunjene su i onda problem guraju pod tepih.“

Dodala je i da je menopauza prilično lično iskustvo koje može da utiče na samopouzdanje. Kada dođete u tu fazu, nekada se pretvarate u drugu osobu i vaše samopouzdanje se gubi. Žene se povlače u sebe i ponekad misle da samo one imaju te simptome. (*3)

⇓VIDEO – Strah od menopauze⇓

Statistika o simptomima menopauze

Studija koju je sprovela “Nufild Helt Grup” pokazala je da je svaka četvrta žena imala problem da nastavi svoj život nakon menopauze. Ova studija je pokazala da 67% žena smatra da nema dovoljno podrške prilikom prolaska kroz menopauzu. Samo 25% žena koje su posetile lekara reklo je da im nije spomenuto da simptomi mogu imati veze sa menopauzom.

Čak 45% žena nije znalo da prepozna simptome menopauze, a 42% je mislilo da su premlade za simptome, te su preživljavale dodatan stres.

Samo 6% žena reklo je da nije iskusilo promene na poslu zbog simptoma menopauze. (*4)

Trećina žena je izjavila da oseća da ne može da priča sa svojim partnerom o simptomima menopauze i da im je lakše da o tome pričaju sa prijateljicom ili lekarom. Isto istraživanje pokazalo je da muškarci žele da im partnerke pričaju o promenama kroz koje prolaze, ali da se osećaju isključeno.

menopauza kao tabu
Menopauza kao tabu tema

Menopauza kao tabu: Šta bi trebalo da menjamo u budućnosti kada je menopauza u pitanju?

Ključ razbijanja straha od menopauze i tabua jeste pre svega normalizacija promena ženskog tela tokom života. Svaka žena prolazi kroz promene tokom života, koje se neminovno dešavaju. Važno je da se edukuju o svemu što ih čeka, kako bi znale da prepoznaju simptome i obrate se lekarima. Stručna lica će ih kroz menopauzu voditi pomoću terapija, kada terapije budu potrebne. Takođe će im savetovati i preventivne preglede. Redovna fizička aktivnosti i adekvatna ishrana mogu doprineti boljem  podnošenju menopauze. Uz adekvatnu negu, preventivu i terapiju, moguće je olakšati simptome i produžiti kvalitetan stil života.

Stalni razgovori na ovu temu su jedini način da se menopauza normalizuje i da žene ne budu prepuštene same sebi u ovoj životnoj prekretnici. Više ne smemo da dozvolimo da menopauza kao tabu bude prisutna u našem društvu. Mlade žene bi trebalo da se edukuju, kako bi znale da prepoznaju simptome ukoliko se suoče sa preranom menopauzom.

Literatura:

  1. NCBI: The menopause ‘It’s somewhere between a taboo and a joke’. A focus group study  – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21395452/ – mart 2011. godine
  2. TheGardian: Breaking the menopause taboo: ‘There are vital stories we should continue to pursue’ – https://www.theguardian.com/membership/2019/sep/21/breaking-the-menopause-taboo-there-are-vital-stories-we-should-continue-to-pursue – septembar 2019. godine
  3. MyMenopauseDoctor: Why is the menopause a taboo subject? – https://www.menopausedoctor.co.uk/menopause/why-is-the-menopause-a-taboo-subject
  4. OpenAccessGoverment: Menopause: The last great taboo – https://www.openaccessgovernment.org/menopause-the-last-great-taboo/100976 – januar 2021. godine
  5. FutureYou Cambrige: Menopause: Still a Taboo Subject? – https://futureyouhealth.com/knowledge-centre/menopause-study-2020 , 2021. godina
  6. Image by Pexels from Pixabay

Tekst “Menopauza kao tabu tema” objavljen: 14. juna 2021. godine, ažuriran: 28. februara 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button