fbpx
Zdravstveni problemi

Vrste mastektomije – hiruško uklanjanje tumora dojke

Mastektomija

Mastektomija je operacija kojom se uklanja tkivo dojke. Postoje različite vrste mastektomije. Ranije se radila isključivo radikalna mastektomija koja je podrazumevala potpuno uklanjanje dojke kao tretman u lečenju tumora. Poslednjih dvadesetak godina, postoji nekoliko načina koji su manje invanzivni.

Tipovi mastektomije zavise od više faktora:

  • Starosti pacijenta
  • Njegovog opšteg zdravlja
  • Da li je u menopauzi
  • Veličine tumora
  • Stadijuma, veličine i agresivnosti tumora
  • Pokazatelja hormona i tumor markera CA-125
  • Da li se moraju uključiti i limfni čvorovi

Preventivna (profilaktička) mastektomija

Žena koja ima istoriju ove bolesti u porodici i genetski rizik može se odlučiti da preventivno uradi masektomiju. Može se izvesti na dva načina:
– Uklanjanje cele dojke i bradavice,
– Potkožna, kada se uklanja celo tkivo grudi, ali bradavica ostaje netaknuta.

Studije pokazuju da se pojava raka dojke na ovaj način smanjuje za 90% nakon operacije kod žena koje su imale visok rizik od ove bolesti. Povremeno se događa da žena koja je imala tumor na jednoj dojci odluči da preventivno ukloni i drugu dojku, kako bi smanjila šansu od recidiva. Ukoliko se uklanjaju obe dojke, to je dvostruka mastektomija.

Rekonstrukcija dojke može da se obavi odmah za vreme operacije (neposredna rekonstrukcija) ili može da bude zakazana naknadno (odložena rekonstrukcija). Za rekonstrukciju se mogu koristiti sintetički dodaci ili tkiva sa nekog drugog dela tela.

Vrste mastektomije

Parcijalna mastektomija

Lekari mogu izvršiti delimičnu mastektomiju kod žena u prvom i drugom stadijumu tumora dojke. Posle ovog postupka, kada je uklonjeno samo tumorno tkivo, vrši se zračenje na preostalom tkivu dojke. Radijacija ubija potencijalne ćelije kancera i sprečava njegovo širenje i ponavljanje u predelu grudi.
Postoje dve vrste parcijalnog uklanjanja dojke:
Lampektomija (lumpecotmy) – odstranjuje se samo tumor i minimalno tkiva okolo. Ukoliko se tumor pojavi ponovo, hirurug može da ukloni više tkiva.
Kvadrantekomija (quadrantectomy) – pri ovom postupku se uklanja tumor i više tkiva dojke nego kod lampektomije.

U nekim slučajevima je potrebno više operacija nakon delimične mastektomije. Događa se da se mora ukloniti cela dojka, ukoliko su ćelije raka još u tkivu grudi.

Radikalna mastektomija vrste mastektomije

Potpuno uklanjanje dojke zahvaćene tumorom, uključujući i bradavicu, naziva se radikalna masektomija. Hirurug uklanja i limfne čvorove, kožu u predelu grudi i mišiće ispod grudi. Ona nije efikasnija od drugih oblika mastektomije i danas se retko izvodi.

Manje traumatičan postupak je modifikovana radikalna mastektomija (MRM), kada je uklonjena cela dojka i limfni čvorovi ispod pazuha, ali grudni mišići ostaju netaknuti. Koža koja prekriva grudi nekada može da ostane netaknuta, a događa se da operaciju prati i rekonstrukcija dojke.

Povezani članci:

Save

Save

Save

Reklame

Related Articles

Back to top button