fbpx
ZdravljeZdravstveni problemiŽivite zdravo

Dezodorans i rak – Da li korišćenje dezodoransa može imati uticaja na pojavu raka dojke?

Dezodorans i rak dojke se u poslednje vreme vrlo često spominju zajedno. Da li su dezodoransi zaista toliko štetni, odnosno koji je njihov uticaj na zdravlje i da li sa strepnjom treba da ih koristimo?

Autori studija koje sugerišu da se aluminijum i druge hemikalije iz antiperspiranata i dezodoransa apsorbuju u kožu ispod pazuha izražavaju svoju zabrinutost da li te hemikalije mogu uticati na pojavu raka dojke. Neki istraživači tvrde da su muškarci u manjem riziku od raka dojke jer ne briju pazuh, ali prema Američkom društvu za borbu protiv raka, sve ove tvrdnje uglavnom nisu istinite. (*1)

Dezodorans i rak – da li postoji veza?

Antiperspiranti se povremeno dovode u vezu sa rakom dojke jer neki naučnici teoretišu o tome da se kroz britvice brijača pod pazuhom hemikalije iz proizvoda mogu uneti pod kožu u limfne čvorove. Ova teorija je opovrgnuta još pre skoro 20 godina kada su učesnici studije bile 793 osobe koje nisu imale tumor dojke i 812 osoba sa tumorom dojke.

Nije otkrivena nijedna razlika kod onih koji su se brijali brijačima i drugih koji su koristili druge metode za uklanjanje malja ispod pazuha. Takođe, ni upotreba antiperspiranata nije pokazala vezu između ove dve grupe ljudi. (*2)

Aluminijum i tumor dojke

Jedinjenja aluminijuma u dezodoransima formiraju privremeni čep u porama ispod pazuha kako bi sprečili znoj da izbije na površinu. Autori studije iz 2005. godine (*3) navode da je aluminijum štetan jer može izazvati genetske i promene u DNK, ali i pozivaju na dalje istraživanje da bi se utvrdio uticaj dugotrajne primene dezodoransa.

Sistematski pregled izvora rađen devet godina kasnije pokazuje da nema osnova za zabrinutost i da ne postoji veza između upotrebe antiprespiranata koji sadrže aluminijum i povećanog rizika od raka dojke. (*4)

dezodorans i rak 1

Korišćenje dezodoransa: Da li paraben uzrokuje rak dojke?

Parabeni su konzervansi koji se koriste u gotovo svim proizvodima za ličnu negu, a čest su sastojak i dezodoransa. Dezodoransi i rak se često i zbog njih dovode u vezu. U jednom istraživanju primećeno je da paraben ima estrogensku aktivnost, a ona može izazvati rast ćelija dojke, koje uključuju i ćelije karcinoma. Autori tvrde da su ipak koncentracije u granicama bezbednosti. (*5)

Ne bi trebalo da se fokusirate samo na parabene u dezodoransima i previše brinete, jer ne postoji studija koja je pokazala da su parabeni uzročnici tumora NI U JEDNOM slučaju do sda. Estrogen koji telo proizvodi je nekoliko stotina puta jači od aktivnosti koju proizvode parabeni.

Nijedno istraživanje do sada nije pronašlo specifičan paraben koji je prisutan u tumorima dojki, pa samim tim ne možemo tvrditi da ima ikakvog uticaja.

Faktori rizika za rak dojke

Postoje faktori rizika za rak dojke koji nemaju nikakve veze sa time da li koristite dezodoranse i antiperspirante i na njih možemo ili ne da utičemo, ali je dokazano da imaju vezu.

Pre svega u riziku od pojave tumora su žene starije od 50 godina, žene koje su dobile menstruaciju pre 12. godine, odnosno nakon 55. godine ušle u menopauzu, nasleđena genetika.

Faktori na koje možete uticati kada je smanjenje rizika od raka dojke u pitanju su: redovna fizička aktivnost, adekvatna telesna težina, izbegavanje konzumiranja alkohola, dojenje, prva trudnoća pre 30. godine i korišćenje hormonske terapije u menopauzi kraće od 5 godina.

sta je horiocenteza

Dezodorans i rak dojke: Zašto ne treba koristiti dezodorans pre mamografije?

Moguće je da ste već čuli da pre zakazanog mamografskog pregleda ne treba korstiti dezodorans. Ovo se ne odnosi samo na dezodoranse već i na parfeme i losione ispod ruke i na dojkama. Razlog tome je što se aluminijum u tim sastojcima može na mamografu pojaviti kao sitna mrlja koja podseća na ćelije karcinoma pa će rezultat biti netačan.

Naučnici su godinama unazad pokazali zabrinutost da aluminijum i parabeni u proizvodima mogu dovesti u vezu dezodorans i rak dojke. Međutim, brojna istraživanja nisu dokazala da postoji veza.

Žene koje žele da smanje rizik od pojave raka dojke, prevashodno treba da se bave faktorima na koje zaista mogu uticati poput redovnog vežbanja, ograničenog unosa alkohola, zdrave telesne težine, odlukom od dojenju bebe najmanje šest meseci. Nažalost na pojedine faktore kao što su godine starosti ili porodična istorija bolesti se ne može uticati. 

Pročitajte još: Rak dojke: Da li boja za kosu zaista povećava rizik?

Tekst “Dezodorans i rak – Da li korišćenje dezodoransa može imati uticaja na pojavu raka dojke?” objavljen 5. avgusta 2021. godine, ažuriran: 8. juna 2023. godine

dezodorans i rak
Dezodorans i rak

Literatura:

  1. Cancer.org: Antiprespirants and breast cancer – https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/antiperspirants-and-breast-cancer-risk.html, oktobar 2014. godine
  2. JNCI: Antiperspirant Use and the Risk of Breast Cancer – https://academic.oup.com/jnci/article/94/20/1578/1802711, 2002. godina
  3. NIH: Aluminium, antiperspirants and breast cancer – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16045991, septembar 2055. godine
  4. NCBI: Systematic review of potential health risks posed by pharmaceutical, occupational and consumer exposures to metallic and nanoscale aluminum, aluminum oxides, aluminum hydroxide and its soluble salts – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997813, oktobar 2014. godine
  5. International Journal of Toxicology: Final Amended Report on the Safety Assessment of Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben, Ssobutylparaben and Benzylparaben as used in Cosmetic Products – https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/109158180802704s01, 2008. godina
  6. Wigreports: The Beginner’s Guide to Paraben and Sulfate-Free Hair Productshttps://wigreports.com/beginner-guide-to-paraben-sulfate-free-hair-products/

Image by kropekk_pl from Pixabay

Reklame

Related Articles

Back to top button