fbpx
MenopauzaStil Života

Menopauza ili problem sa štitnom žlezdom

Podaci pokazuju da milioni žena u svetu imaju simptome slične menopauzi, a zapravo pate od bolesti štitne žlezde za koju im nije postavljena dijagnoza. Može se dogoditi da žena čak ima i estrogensku terapiju, a da ima problem sa štitnom žlezdom.

Štitna žlezda i menopauza

Simptomi kao što su: česte promene raspoloženja, depresija, umor i poremećaj sna mogu biti znak menopauze, ali takođe i hipotireoze.

Statistički gledano, samo 25% žena uradi analize hormona i ultrazvučni pregled štitne žlezde kada dođe na pregled zbog simptoma menopauze.

lekovi 2

Uloga štitne žlezde je da reguliše ukupan metabolizam, ona utiče na mozak, srce, bubrege, reproduktivni sistem, apetit i mišićnu snagu. Ona je mali organ u obliku leptir-mašne u predelu vrata iznad ključne kosti. Važno je da uradite sistematski pregled na kom ćete ispitati da li je sve u redu sa vašom štitnom žlezdom. Oko 15% žena ima problem sa štitnom žlezdom bilo da je u pitanju njena nedovoljna ili preterana aktivnost.

Kako da znate da li je menopauza ili problem sa štitnom žlezdom

Neuravnoteženost funkcije štitne žlezde može biti:

Učestalost hipotireoze raste sa godinama. Ako se ne leči, može dovesti do visokog holesterola, osteoporoze, bolesti srca i depresije. Neki od simptoma hipotireoze su slični onima kroz koje žena prolazi kada ima simptome menopauze. Tu spadaju: umor, zaboravnost, promene raspoloženja, gojenje, neredovni menstrualni ciklusi i netolerancija na hladnoću.

Simptomi hipertireoze se takođe mogu povezati sa simptomima menopauze. To mogu biti valunzi, nepodnošenje vrućine, kratke epizode lupanje srca, tahikardija i nesanica. Najčešći znaci su iznenadni gubitak kilograma, povećana štitna žlezda u grlu i ispupčene oči.

Menopauza ili problem sa štitnom žlezdom

Ako vam se čini da su simptomi menopauze uporni i ne prolaze ne bi bilo loše da uradite analizu hormona TSH i proverite nivo hormona za stimulaciju štitne žlezde. Terapija koja se dobija kod problema sa štitnom žlezdom je trajna – lekovima, ali vrlo efikasna.

Literatura:

  1. Menopause: Is It Menopause or a Thyroid Problem? – https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/menopause-symptoms-and-treatments/is-it-menopause-or-a-thyroid-problem-
  2. HealthLine: What You Should Know About Your Thyroid and Menopause – https://www.healthline.com/health/menopause/thyroid-and-menopause maj 2017. godine
Menopauza ili problem sa štitnom žlezdom
Menopauza ili problem sa štitnom žlezdom –

Foto: Canva & Demetra

Objavljen: 9. mart 2019. godine, ažuriran: 13. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button