fbpx
Menopauza

3 faze menopauze: Razumevanje faza menopauze i simptoma

Veoma je važno razumevanje faza menopauze i njenih simptoma. Menopauza je prirodni biološki proces koji označava kraj reproduktivnog perioda žene. Ovo životno razdoblje, iako neizbežno, može izazvati različite simptome i promene u telu sa kojima se svaka žena različito nosi. Razumevanje faza menopauze i njihovih karakterističnih simptoma ključno je za žene koje prolaze kroz ovo iskustvo, kao i za one koji žele podržati svoje voljene u tom razdoblju.

Razumevanje faza menopauze

1. faza menopauze: Perimenopauza:

Perimenopauza, ili prelazno razdoblje, označava fazu pre samog početka menopauze. Obično počinje nekoliko godina pre poslednje menstruacije. Tokom ove faze, jajnici postepeno smanjuju proizvodnju estrogena i progesterona, što može uzrokovati nepravilne menstruacije i pojavu prvih simptoma.

Kada počinje perimenopauza i kako ćete je prepoznati?

Perimenopauza obično počinje nekoliko godina pre poslednje menstruacije. Način na koji žena može prepoznati perimenopauzu uključuje praćenje promena u menstrualnom ciklusu i prepoznavanje simptoma koji su karakteristični za ovo prelazno razdoblje. Ovo su neki od znakova i simptoma perimenopauze:

 • nepravilni menstrualni ciklusi koji su različite dužine, promene u intenzitetu krvarenja i izostanci menstruacije,
 • valunzi i noćno znojenje usled fluktuacije hormona, posebno estrogena, obično se nastavljaju i tokom menopauze,
 • promene raspoloženja, anksioznost i povećana osetljivost,
 • problemi sa snom,
 • vaginalna suvoća.

Simptomi perimenopauze variraju između žena, i neke žene mogu iskusiti ove promene intenzivnije od drugih. Ako žena primeti promene i ima sumnje da ulazi u perimenopauzu, savetovanje sa lekarom može pružiti dodatne informacije i potvrditi dijagnozu. Lekar može savetovati analizu nivoa hormona kako bi se potvrdilo da li žena prolazi kroz perimenopauzu.

menopauza
Foto: Canva/Demetra

Sa koliko godina je normalno da počne perimenopauza?

Uobičajeno je da perimenopauza započne negde između 40. i 50. godine života, ali može se pojaviti i ranije ili kasnije. Različite žene prolaze kroz ovu fazu u različito vreme, a genetika, nasledni faktori i životni stilovi mogu uticati na početak perimenopauze.

Rana menopauza se obično definiše kao prestanak menstruacije pre 40. godine života. Ako žena primeti promene u menstrualnim ciklusima ili iskusi simptome perimenopauze pre 40. godine, preporučljivo je da se konsultuje sa lekarom. Rani početak perimenopauze ili menopauze može biti povezan sa genetskim faktorima, hirurškim zahvatima (uklanjanje jajnika), autoimunim bolestima ili drugim zdravstvenim stanjima.

Važno je napomenuti da individualne razlike igraju ključnu ulogu, pa ne postoji “normalna” dob za početak perimenopauze. Svaka žena je jedinstvena, i stoga je važno slušati telo i ići na redovne kontrole kod lekara, posebno ako postoji sumnja da počinje perimenopauza.  

2. faza menopauze: Menopauza

Menopauza službeno započinje godinu dana nakon zadnje menstruacije. Ovo označava kraj menstrualnog ciklusa i prestanak ovarijalne funkcije. Nivo estrogena značajno opada, što dovodi do raznih fizičkih i emocionalnih promena.

menopauza 1
Foto: Canva/Demetra

Najčešći simptomi menopauze su:

 • valnuzi,
 • promene raspoloženja,
 • problemi sa spavanjem,
 • vaginalna suvoća,
 • lošija koncentracija i
 • niži libido.

Saznajte više: Simptomi menopauze  – 30 simptoma menopauze

Faze menopauze: Po čemu se razlikuju perimenopauza i menopauza?

Perimenopauza i menopauza su dva različita, ali međusobno povezana razdoblja u životu žene. Evo ključnih razlika između perimenopauze i menopauze:

1. Perimenopauza je prelazno razdoblje koje prethodi menopauzi. Počinje nekoliko godina pre poslednje menstruacije. Menopauza počinje godinu dana nakon poslednje menstruacije, odnosno mora proći tačno godinu dana, a da niste dobili ni jedan menstrualni ciklus. Ona označava prestanak menstrualnih ciklusa.

2. Razlike u ciklusu – Perimenopauzu karakterišu nepravilnosti u menstrualnim ciklusima. Dužina ciklusa može varirati, a krvarenje može postati nepravilno. U menopauzi menstruacija potpuno prestaje. Nema više menstrualnih ciklusa nakon menopauze.

3.  Hormonske promene – U perimenopauzi dolazi do postupnog smanjenja proizvodnje estrogena i progesterona, što dovodi do fluktuacija u tim hormonima. U menopauzi nivo estrogena i progesterona značajno opada. Jajnici prestaju da proizvode jajne ćelije.

4. Simptomi su u oba slučaja slični, ali se neki razlikuju, poput nepravilnog krvarenja kog u menopauzi više nema, a ima slučajeva kada se i drugi simptomi smiruju.

5. Fizičke promene – Telo prolazi kroz prelazne faze pre potpunog prelaska u menopauzu, dok se u menopauzi prilagođava nivoima hormona i potpunom prestanku menstruacije.

6. Vreme trajanje – Perimenopauza može trajati nekoliko godina pre menopauze, a nakon što žena čitavu godinu nema menstruaciju, nakon toga se smatra da je u postmenopauzi.

Kako da razumemo fazu postmenopauze? Šta su njene glavne karakteristike?

Postmenopauza je razdoblje koje sledi nakon menopauze, odnosno nakon što žena prestane da dobija menstruaciju. Evo nekih ključnih karakteristika i aspekata postmenopauze:

 • potpuni izostanak menstruacije,
 • nivo estrogena i progesterona su niski, ali stabilni,
 • dolazi do fizičkih promena – smanjenje gustine kostiju, veći rizik od osteoporoze i drugih zdravstvenih stanja,
 • valuzi i noćno znojenje se uglavnom smanjuju,
 • vaginalna suvoća je prisutna, a nekada dolazi i do atrofičnog vaginitisa,
 • povećava se rizik od hroničnih bolesti.

S obzirom na ove karakteristike, žene koje su u postmenopauzi trebaju se fokusirati na održavanje optimalnog zdravlja kostiju, srca i opšteg dobrog zdravstvenog stanja. To uključuje zdrave životnih navika i redovne preventivne preglede kako bi se pravovremeno prepoznali potencijalni zdravstveni problemi.

Kako da žena što lagodnije prođe kroz faze menopauze?

Žene mogu preduzeti niz koraka kako bi olakšale simptome i što lakše prošle kroz period tranzicije u menopauzu. Ovo su samo neke od preporuka:

 • Zdrava ishrana – vodite računa da jedete što raznovrsniju hranu s akcentom na mediteranskoj ishrani, voću, povrću, žitaricama celog zrna, nemasnim proteinima i nemojte zaboraviti na unos mlečnih proizvoda.
 • Povećajte unos kalcijuma i vitamina D kako biste obezbedili zdrave kosti što duže.
 • Redovna fizička aktivnost – redovito vežbajte kako biste održali zdravlje srca, podstakli dobar san i smanjili stres. Kombinujte kardiovaskularne vežbe s vežbama snage kako biste ojačali kosti i mišiće.
Razumevanje faza menopauze i simptoma
Razumevanje faza menopauze i simptoma – Foto: Canva/Demetra
 • Upravljanje stresom – tehnike opuštanja, poput meditacije, dubokog disanja ili joge, mogu pomoći u smanjenju stresa. Razmotrite učestvovanje u aktivnostima koje vas opuštaju, kao što su šetnje, čitanje ili slušanje muzike.
 • Hidratacija – Pijte dovoljno vode kako biste održali hidrataciju, posebno ako imate valunge.
 • Dobar san je veoma važan. Pored kvalitetnog sna, važno je i da imate ustaljen ritam spavanja, kao i da izbegavate kofein pre odlaska na spavanje.
 • Održavajte zdravu težinu kroz uravnoteženu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.
 • Biljna terapija – pojedina biljna terapija i dodaci ishrani mogu pomoći kada je ublažavanje simptoma menopauze u pitanju.
 • Podrška zajednice – Razgovarajte s prijateljicama, porodicom ili se pridružite grupama podrške kako biste delili iskustva i savete s drugim ženama koje prolaze kroz slične promene.
 • Ne preskačite preglede i konsultacije sa lekarom – razgovarajte o mogućnostima lečenja koje uključuje i hormonsku supstitucionu terapiju ili neki drugi metod. Pre svega vodite računa o svom zdravlju.   

Svaka žena je jedinstvena, pa je važno prilagoditi ove smernice ličnim potrebama i slušati svoje telo tokom ovog razdoblja. Ako simptomi menopauze uzrokuju značajne probleme, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se razmotrile opcije lečenja i pružila individualna podrška. Saznajte više: 10 činjenica o starenju koje niko ne spominje, a nisu sve negativne

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button