fbpx
MenopauzaStil Života

10 činjenica o menopauzi: Da li znate ove važne tvrdnje?

Ovo su neke od činjenica o menopauzi koje neke žene ne znaju, a što više budete znali o ovom periodu života to ćete se lakše snaći. Menopauza je prirodan proces kroz koji svaka žena prolazi. Ipak, neke kroz tranziciju prolaze teže, upravo zbog nedostatka informacija o ovoj životnoj fazi.

10 važnih činjenica o menopauzi

1. Perimenopauza, prva faza menopauze je postepena

Perimenopauza je najranija faza menopauze koja izaziva neredovne menstruacije kada ženi počinje da opada plodnost. Tokom ove faze, žene nekada primete promene u kvalitetu kože i noktiju koje su posledica nižeg estrogena. Ponekad su ove promene i posledica problema sa štitnom žlezdom ili anemijom koje se nekada uobičajeno javljaju kao pratioci menopauze.

Ukoliko se suočite sa iznenadnim promenama koje vam ne deluju uobičajeno, obratite se lekaru, kako bi utvrdio da li je uzrok predstojeća menopauza ili nešto drugo.  

U današnje vreme postoje brojni suplementi i kozmetički preparati i tretmani koji mogu doprineti zdravlju i kvalitetu kose. Nemojte misliti da više ništa ne možete da preduzmete. Pročitajte: Prelepa kosa bez mnogo truda i novca

menopauza 4
Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash

2. Žena još uvek možete dobiti menstruaciju pre menopauze

Sve dok ne prođe period od vezanih punih 12 meseci bez ciklusa, žena može dobiti menstruaciju. Menstruacija ne prestaje naglo. To su baš, baš retki slučajevi. Uglavnom prolaze periodi obilnijih i oskudnijih menstrualnih krvarenja, te neki mesec koji prođe bez ciklusa, pa par preskočenih meseci. Kako perimenopauza napreduje, tako menstruacije postaju sve ređe.

3. činjenica o menopauzi: Još uvek možete ostati u drugom stanju

Trudnoća je moguća sve dok ne nastupi perimenopauza. To što niste, na primer, osam meseci imali menstruaciju ne znači da baš u ovom momentu nemate ovulaciju (slično kao i dok ne dobijete prvu menstruaciju posle porođaja). Retkost je da se dogodi da još uvek postoji zdrava jajna ćelija u tim godinama, ali nije nemoguće.

Žena koja ne želi trudnoću treba da koristi neki vid kontracepcije sve dok menstruacija ne izostane 12 meseci u kontinuitetu. Kondomi su najbolja zaštita od polno prenosivih infekcija, pored ostalih vidova kontracepcije koje možete koristiti. Ukoliko imate vaginalnu suvoću, može biti neophodno da koristite i lubrikante uz kondom.

4. činjenica o menopauzi: Menopauza se ne dešava iznenada

Često žene misle da u menopauzu samo uskoče, međutim ovo je proces koji traje i ne dešava se kod svih u isto vreme. Ulaskom u menopauzu smatra se momenat kada prođe prva godina bez ijednog menstrualnog ciklusa. Kod većine žena prvo dolazi do proređivanja menstrualnih ciklusa dok oni potpuno ne prestanu. Kod malog broja žena dolazi do primarne insuficijencije jajnika koja izaziva ranu menopauzu.

Simptomi menopauze u proseku traju 7 godina. Kod nekih žena mogu trajati čak i 14 godina, dok ima žena kojima su simptomi blagi i traju samo oko jedne do dve godine. Mnogo je faktora koji doprinose tome koliko će biti izraženi simptomi menopauze.

Najranija faza menopauze je perimenopauza i ona izaziva nižu plodnost i ređe menstrualne cikluse, a kada prođe menopauza, nastupa period kada žena više nije plodna, period postmenopauze.

5. Većina žena se suočava sa simptomima menopauze

Retkost je da ženama jedini simptom bude izostanak menstruacije. Neki od najčeščih simptoma su: valunzi, nesanica, pojačana vaginalna suvoća i osetljivost vaginalne regije, inkontinencija urina, česte promene raspoloženja, promene u seksualnom životu, gubitak mišićne mase, povećanje masnoća i osteoporoza. Pročitajte više: Simptomi menopauze  – 30 simptoma menopauze

6. činjenica o menopauzi: Neplodnost je definitivna

Jedino što će se sigurno dogoditi kada nastupi menopauza je sterilitet. Sve ostalo od čega žene strahuju poput smanjene seksualne želje ili vaginalne suvoće može da se reši, ali sterilitet je definitivan i trajan. Plodnost drastičnije počinje da opada već nakon 35. godine, a posle godinu dana bez ciklusa sigurno je da više nema ni jedne preostale jajne ćelije.

Kod nekih žena, izostanak straha od ovulacije i potencijalne trudnoće izaziva želju za seksualnim odnosima, osećaju se bolje i ženstvenije. Njihovo samopoštovanje je na višem nivou nego pre. Ne mora nužno značiti da će se u menopauzi osećati gore. Naprotiv.

Naravno, svaka žena reaguje drugačije, ali iskustva drugih mogu pomoći da razumete svoja osećanja.

zena
Photo by Katherine Hanlon on Unsplash

7. Postoje načini da pomognete sebi u ovom životnom periodu

  • Hormonska terapija je godinama bila popularna, ali se vremenom pokazalo da ima i svojih loših strana, pa se savetuje detaljan pregled i dogovor sa lekarom o doziranju i dužini trajanja terapije. (Izvor: NIH)
  • Uravnotežena ishrana bogata proteinima koja će podržati zdravlje mišića i smanjiti rizik od osteoporoze. Pročitajte: Sprečite osteoporozu hranom: 8 namirnica za zdravlje kostiju
  • Redovno vežbanje – smanjićete rizik od preloma, ojačati mišiće, bolje ćete se osećati i lakše ćete održavati optimalnu telesnu težinu.
  • Odlazak na psihoterapiju koja će pomoći da se bolje osećate.
  • Vaginalni lubrikanti ili vaginalete koje pomažu kod pojave vaginalne suvoće.
  • Lekovi za prevenciju osteoporoze.
  • Održavanje zdravog načina spavanja i aktivnosti kako bi se sprečila nesanica.
8. činjenica o menopauzi: I dalje ćete proizvoditi estrogen i progesteron

Menopauza ne znači da će telo u potpunosti prestati da proizvodi estrogen i progesteron, već samo da njihova proizvodnja počinje da opada. Pročitajte: 9 prirodnih načina kako da povećate estrogen i progesteron

9. Menopauza može da utiče na vaš stil života i odnose

Menopauza može da ima uticaj i na vaše životne navike. Dok jedna grupa žena uživa u životnoj mudrosti koje joj godine donose, druge su depresivne zbog starenja. Kod nekih žena dolazi do potrebe da dokazuju da se ništa nije promenilo, te intenzivnije počinju da vežbaju, oblače stvari iz mladosti, menjaju u potpunosti svoj životni stil za neki od koje decenije ranije. Drugim ženama menopauza pruža osećaj udobnosti i raduje ih mudrost koju godine donose. Osećaju se dobro u vezi sa sobom i seksualnije nego ranije. Postoji mnoštvo različitih karakteristika i tipova žena. A sve je to normalno dok ih čini zadovoljnim.

Ukoliko osete potrebu da se obrate psihologu jer se osećaju loše u svojoj koži i ne mogu da se adaptiraju, treba to i da urade po mogućstvu bez odlaganja.

Činjenica o menopauzi
10 činjenica o menopauzi – Photo by Simon Hurry on Unsplash

10. Menopauza nije bolest

Menopauza je prirodna životna tranzicija, kao i ulazak u pubertet. To nije bolest. Simptomi se razlikuju od žene do žene, ali postoji mnoštvo načina da ih ublažite. Žene u proseku ulaze u menopauzu oko 51. godine života, a to ne znači nužno da telo propada i da će imati neku hroničnu bolest. Naprotiv. Uvođenje zdravih navika u mnogome može da pomogne da uživate u svakom životnom periodu.

Objavljen: 31. oktobra 2023. godine, ažuriran: 24. novembra 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button