fbpx
GinekologijaMenopauzaStil ŽivotaZdravlje

Estrogen i progesteron: 9 prirodnih načina kako da povećate estrogen i progesteron

Estrogen i progesteron su dva glavna hormona kod žena. Estrogen je hormon odgovoran za reproduktivne sposobnosti i polne karakteristike, a progesteron igra važnu ulogu u menstrualnom ciklusu i odžavanju trudnoće.

Zašto i kako da povećate estrogen?

Nizak nivo estrogena i progesterone tokom menopause može imati negativan uticaj na raspoloženje, libido, zdravlje kostiju i još mnogo toga. (1) Kako da povećate estrogen ishranom?

1.      Soja

Soja je jedan od prirodnih fitoestrogena koji se najčešće koristi. Proizvodi poput tofua i misoa koji su pravljeni od soje su odličan izvor fitoestrogena.

Fitoestrogeni imitiraju estrogen u telu tako što se vezuju za estrogenske receptore i mogu imati estrogene i antiestrogene efekte. Međutim potrebna su opsežnija istraživanja da bi se utvrdilo tačno dejstvo soje na nivo estrogena u telu i sveopšte zdravlje.

kako da povecate estrogen

2.      Seme lana i susama

Seme lana takođe sadrži fitoestrogene koji su korisni, a seme lana se spominje i kao odlična prevencija za smanjenje rizika od pojave raka jajnika. Važno je napomenuti da seme lana uvek mora da se konzumira „načeto“ odnosno isečeno ili samleveno kako bi bilo delotvorno i imalo smisla to što ga konzumirate.

Susam je još jedan izvor fitoestrogena u ishrani. Ulje susama upotrebom duže od 2 meseca poboljšava zdrave kostiju, a povećava i nivo estrogena u krvi čime povoljno utiče na sveukupan organizam i zdravlje žene sa nedostatkom estrogena ili u menopauzi.

Uticaj vitamina i minerala na nivo estrogena

3.      Kompleks B vitamina

Vitamin B igra važnu ulogu i aktivaciji, ali i stvaranju estrogena u organizmu. Nizak nivo ovog vitamina može da dovede i do nižeg nivoa estrogena. Jedna studija (2) je poredila nivo određenih vrsta vitamina B sa rizikom od raka dojke kod žena u premenopauzi i rezultati su pokazali da žene sa višim nivoom vitamina B2 i B6 mogu imati niži rizik od pojave raka dojke. Ovo može biti posledica upravo uticaja ova dva vitamina na estrogen.

4.      Nivo vitamina D

Vitamin D u telu funkcioniše kao hormon, a jedna studija(3) objašnjava kako vitamin D i estrogen imaju vezu pomoću koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Stoga je zaključak da postoji potencijalna korist od suplementacije vitaminom D kod niskih nivoa estrogena.

5.      DHEA

DHEA – dehidroepiandrosteron je prirodan hormon koji omogućava telu da lakše koristi estrogen  koji mu je na raspolaganju, a može se i pretvoriti u estogen ili testosteron. On se prvo pretvara u adnrogene, a zatim dalje u estrogene i pruža slične prednosti kao estrogen. (4,5)

6.      Bor

Bor je mineral u tragovima koji ima različite uloge u telu i koristi se zbog brojnih pozitivnih prednosti u smanjenju rizika od određenih vrsta raka, a neophodan je i za metabolizam polnih hormona estrogena i testosterona.

kako da povecate progesteron

Uticaj biljaka na nivo estrogena

7.      Vitex

Vitex je tradicionalni biljki tretman koji je poznat po upotrebi u ginekološkim stanjima kao što je PMS i menopauza. Jedna je od retkih koje su se prema istraživanjima pokazale vrlo efikasnim. (6)

8.      Ulje noćurka

Ulje noćurka je tradicionalni biljni lek koji sadrži visoke nivoe omega 6 masnih kiselina i to ga čini popularnim suplementom kod stanja kao što su menopauza i PMS. Prema istraživanju (7) više od trećine žena je izjavilo da im je bio koristan kada su ga koristile zbog niskog nivoa estrogena.

9.      Prirodni načini za povećanje progesterona

Često kod žena koje imaju nizak estrogen, javlja se i nizak progesteron. Posebno u toku menopauze kada nivo ženskih hormona drastično opada.

Jedan od mogućih načina da se poveća nivo progesterona, a da se ne koriste kreme i lekovi jeste korišćenjem prirodnih suplemenata. Vitex je jedan od načina da se podigne nivo progesterona na sredini ciklusa, ali treba imati u vidu da nisu ni svi suplementi jednako efikasni.

kako da povecate estrogen i progesteron

Najbolji način za prirodno povećanje nivoa progesterona su zdrava hrana i način života. Ovo podrazumeva unos raznovrsne hrane kao što su orasi, integralne žitarice i povrće. Održavanje telesne težine, dobar raspored spavanja i upravljanje stresom mnogo mogu da pomognu i održe hormone u ravnoteži.

Ako prirodni načini nisu dovoljno efikasni za povećanje progesterona i estrogena

Nekada prirodni načini nisu dovoljno efikasni, te je potrebno uključiti medicinske tretmane. Simptomi niskog estrogena su: izraženi valunzi, nagle promene raspoloženja, depresija, bolan seks. Ako vam ovi simptomi ometaju svakodnevnicu, obratite se lekaru. Mnoge stvari imaju uticaj na nivo estrogena.

Imajte u vidu i da neki suplementi ne smeju da se kombinuju sa lekovima, kao i da mogu da naprave velike probleme. Važno je da vas lekar uputi šta preporučuje da pijete, kao i da li određeni suplement sme da se kombinuje.

Previše estogena

Imajte u vidu da previše estrogena takođe može da bude problem. Neke žene prirodno proizvode više estogena od progesterona. Čak i suplementacija koja nije pod nadzorom lekara ponekad može da izazove ove probleme. Simptomi visokog estrogena su: nadimanje, neredovne menstruacije, promene raspoloženja, anksioznost, neredovan ciklus i problemi sa pamćenjem.

Estrogen i progesteron su važni polni hormoni koji su potrebni ženama. Nizak nivo je uzrokovan, pre svega, menopauzom, ali i drugim zdravstvenim stanjima. Način života, ishrana, vitamini, suplementi i lekovi mogu da povećaju nivo ovih hormona. Kod nekog previše, dok kod drugih to može da bude nedovoljno. Posetite lekara kako bi se posavetovali o mogućim terapijama i opcijama lečenja.

estrogen i progesteron
Kako da povećate estrogen i progesteron

Objavljen: 7. jun 2022. godine, ažuriran: 22. decembra 2023. godine

Literatura – Kako da povećate estrogen i progesteron:
  1. Healthline: How to Boost Estrogen – https://www.healthline.com/health/womens-health/how-to-increase-estrogen
  2. PubMed: Plasma Riboflavin and Vitamin B-6, but Not Homocysteine, Folate, or Vitamin B-12, Are Inversely Associated with Breast Cancer Risk in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Varese Cohort – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27121532/
  3. PubMed: Protective cardiovascular and renal actions of vitamin D and estrogen – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673780/
  4. Steroids: DHEA metabolites activate estrogen receptors alpha and beta – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529809/
  5. NCBI: Administration of Dehydroepiandrosterone (DHEA) Increases Serum Levels of Androgens and Estrogens But Does Not Enhance Short-term Memory in Post-Menopausal Women – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488281/
  6. NCBI: The genus Vitex: A review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841997/
  7. NIH: Use and perceived efficacy of complementary and alternative medicines after discontinuation of hormone therapy: a nested United Kingdom Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening cohort study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4470524/
  8. Photo by Pexels

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button