fbpx
MenopauzaStil Života

Kako se postavlja dijagnoza menopauza?

Simptomi menopauze su uglavnom prilično jasni i kod većine žena su dovoljan znak , ali kako se postavlja dijagnoza menopauza. Ako pak imate samo neredovne menstruacije i brinete, najbolje je da se obratite svom ginekologu. Posebno je važno da se javite na vreme, ako još uvek niste u godinama kada bi trebalo da uđete u menopauzu.

Važno je napomenuti i da nemaju sve žene potrebu da koriste terapiju tokom menopauze. Naprotiv, kod velikog broja žena ovaj proces teče svojim putem i bez većih problema, osim onih koji su očekivani.

Dijagnoza menopauza

Perimenopauza se uglavnom dijagnostikuje klinički na osnovu simptoma i promena u obrascu menstrualnog krvarenja, dok se menopauza dijagnostikuje 12 meseci od poslednje menopauze. Rana menopauza se javlja između 40 i 45. godine života, a preuranjena insuficijencija jajnika je do 40. godine života. Prosečna starost menopauze je 51. godina.

Postoje određeni slučajevi u  kojima se mogu preporučiti dalja ispitivanja. Možda će vaš lekar smatrati da je potrebno da proverite nivo hormona iz krvi – FSH, estrogen, kao i hormon štitne žlezde – TSH. Razlog tome je što tokom menopauze nivo estrogena i FSH opada, a poremećaj u radu štitne žlezde može pokazati simptome slične menopauzi.

menopauza kao tabu

Kada se postavlja dijagnoza menopauza u obzir se uzimaju i:

 • simptomi menopauze,
 • pojava valunga i noćnog znojenja,
 • poremećaji sna – više: Spavanje kod žena,
 • istorija bolesti lična i u porodici – rizik od raka dojke, kardiovaskularnih bolesti, tromba i osteoporoze,
 • nekontrolisana hipertenzija, abnormalno krvarenje,
 • skrining dojke i grlića materice.

Terapija tokom menopauze

Menopauza ne podrazumeva da ćete dobiti neku terapiju. Naprotiv. Treba da znate da je kraj reproduktivnog perioda jedno prirodno stanje. Najčešći tretmani u ovom periodu su oni koji se odnose na ublažavanje simptoma menopauze. Lekovi koje ćete možda usput dobijati, takođe mogu biti posledica hroničnih stanja koji se javljaju usled starenja – terapija za regulaciju krvnog pritiska ili dijabetesa, na primer.

kako spirala utiče na menopauzu

Hormonska terapija u menopauzi

Estrogenska terapija je najefikasnija u ublažavanju simptoma menopauze. Posebno kada su valunzi i očuvanje kostiju u pitanju. Prepisivanje terapije će svakako zavisiti i od vaše porodične istorije. Hormonska terapija nije najidealniji izbor, jer nekada postoje rizici za kardiovaskularne probleme ili karcinom dojke, ali važno je sve detaljno ispitati i predvideti sve moguće neželjene posledice.

Možda će vam ginekolog prepisati i kremu na bazi estrogena koju ćete koristiti za vaginalno područje, kako bi se smanjili problemi sa vaginalnom suvoćom i urinarni problemi.

Dijagnoza menopauza i postmenopauza počinje godinu dana od poslednje menstruacije, a pre toga ne postoji pouzdan način da se utvrdi koliko će dugo simptomi menopauze trajati. Kod nekih žena oni traju 2 do 5 godina, kod 1 do 2 od 10 žena trajaće čak do 12 godina. Vaginalna suvoća i učestalo mokrenje mogu početi tokom perimenopauze i ostati trajno. Dok neke žene imaju problem sa vaginalnom suvoćom samo tokom seksualnih odnosa, druge ga imaju trajno.

Antidepresivi u menopauzi

Niske doze antidepresiva se mogu koristiti kako bi se smanjili simptomi menopauze, ali i poremećaji raspoloženja. Antidepresivi su posebno preporučljivi kod žena koje iz nekog razloga ne mogu da koriste hormonsku terapiju.
Preporučuju se i suplementi koji sprečavaju pojavu osteoporoze. Dostupno je dosta različitih proizvoda koji smanjuju rizik od preloma kostiju i sprečavaju gubitak koštane mase. Svakako je važno da ništa ne koristite na svoju ruku, konsultujete svog lekara i insistirate na detaljnim analizama. Naglasite lekaru i kakve su vam navike, kao i da li konzumirate nešto od prirodnih preparata.

Jedan od najefikasnijih preparata je i dalje suplementacija običnim vitaminom D.

 • Objavljen: 18. jul 2019. godine, ažuriran: 26. maj 2023. godine
dijagnoza menopauza
Dijagnoza menopauza

Dijagnoza menopauza – literatura:
 1. NICE: Menopause: diagnosis and management – https://www.nice.org.uk/guidance/ng23
 2. UpToDate: Clinical manifestations and diagnosis of menopausehttps://www.uptodate.com/contents/clinical-manifestations-and-diagnosis-of-menopause
 3. AMS: Diagnosing Menopause – https://www.menopause.org.au/hp/gp-hp-resources/diagnosing-menopause
 4. NIH: How do healthcare providers diagnose menopause? – https://www.nichd.nih.gov/health/topics/menopause/conditioninfo/diagnosed
 5. NCBI: Menopause: diagnosis and management – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK552590

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button