fbpx
Menopauza

Koliko traju simptomi menopauze?

Menopauza je prirodan deo starenja koji se ne može sprečiti. Eventualno se može odložiti. Kada užete u 40-te godine, vaše telo će proizvoditi manje estrogena sve do momenta dok potpuno ne izgubite menstruaciju što se u proseku događa oko 52. godine. Menopauzom se računa kada spojite 12 meseci da niste ni jednom imali menstruaciju.

Koliko traju simptomi menopauze?

Prirodna menopauza se odvija u tri faze: perimenopauza, menopauza i postmenopauza. Ne treba mešati menopauzu i perimenopauzu. Perimenopauza uključuje valunge, noćno znojenje i vaginalnu suvoću. Ukoliko se jajnici iz nekog razloga uklone, doživećete naglu menopauzu.

Perimenopauza može početi  i do 10 godina pre nego što uđete u menopauzu, ali u proseku traju četiri godine. Simptomi koji se javljaju u ovoj fazi će se postepeno smanjivati tokom menopauze i postmenopauze.

Jedna studija je otkrila da se valunzi nekada mogu javljati i posle menopauze i mogu trajati u proseku do 10,2 godine. Pročitajte: 2 načina kako da smanjite valunge

Rana menopauza se javlja kada žena prolazi kroz menopauzu pre 45. godine života. Preranom menopauzom se smatra kada u menopauzu uđete pre navršenih 40 godina.

Menopauza i titna lezda

Simptomi menopauze

U menopauzi ćete doživeti niz simptoma poput neredovnih menstruacija, valunga, noćnom znojenja, naleta hladnoće, vaginalne suvoće, gubitka seksualne želje, emocionalnih problema, nesanice, osetljivosti dojki, pogoršanja PMS-a, suvoće kože, očiju i usta, te glavobolju, lupanje srca, bolove u mišićima i problemi sa koncentracijom i pamćenjem, opadanje kose, dobijanje na težini.

Simptomi u proseku traju oko četiri godine, ali je sve individualno od žene do žene, a njihova učestalost i intenzitet se menjaju. 

Šta raditi ukoliko traju simptomi menopauze?

Prolazak kroz menopauzu je nekada i fizički i psihički naporan i negodan, ali je normalan deo starenja. Evo šta možete da uradite da bi se lakše nosili sa ovim simptomima, dok oni traju.

Valunzi

Identifikujte šta su okidači pojave valunga, kod nekoga su to začinjena hrana i alkohol, uzimajte hormonsku terapiju, ako vam je dozvoljena, dišite polako, nosite sa sobom mali ventilator na baterije, uklonite višak slojeva odeće kada primetite da nailazi toplota. Više: Valunzi: Šta su talasi vrućine?

Suvoća vagine

Problem suvoće vagine se može držati pod kontrolom korišćenjem krema, lubrikanata i vagitorija, ali i pomoću lekova koje će prepisati vaš ginekolog. Ako imate ovaj problem, obratite se lekaru, a ceo tekst možete pročitati ovde: Vaginalna suvoća

Trudnoća ili menopauza
Problemi sa spavanjem i promenama raspoloženja

Kako biste smanjili probleme sa spavanjem izbegavajte da dremate u toku dana, nemojte vežbati i piti alkohol neposredno pred spavanje. Obilni obroci, cigarete i kofein u poslepodnevnim časovima mogu da izazovu nesanicu. Umesto toga popijte toplo mleko ili čaj bez kofeina pred spavanje. Lezite u mračnu, tihu i, po mogućstvu, hladniju sobu. Više: Nesanica u menopauzi

Ublažavanje stresa, uravnotežena pravilna ishrana i fizička aktivnost pomoći će i ako se javlja nesanica, kao i kod promena raspoloženja. Lekar može i da vam da blage sedative ili suplemente na prirodnoj bazi, ako se javljaju drastične promene raspoloženja, depresija i anksioznost.

Dobre strane menopauze

Koliko traju simptomi menopauze i kada će nastupiti, veoma je individualno. Važno je da imate na umu da nije sve tako crno, kao što se nekim ženama na prvu to učini, već menopauza ima i svojih prednosti.

Većina žena je zapravo zadovoljno u menopauzi, otkrila je jedna studija koja se fokusirala na žene srednjih godina. Žene u tim godinama uživaju u miru koji imaju, iskustvu i tome što nakon menopauze nema brige o mogućoj trudnoći. Nakon menopauze nema promena u zdravlju, ako vodite zdrav način života, onda nema bojazni da će se nešto drastično menjati kada se hormoni primire.

koliko traju simptomi menopauze
Koliko traju simptomi menopauze?
Literatura:
  1. JAMA Network: Duration of Menopausal Vasomotor Symptoms Over the Menopause Transition –  https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2110996  2015.
  2. Healthline: How long does Menopause Last? – https://www.healthline.com/health/menopause/how-long-does-menopause-last   mart 2019.
  3. Obstetrics&Gynecology: Duration of Menopausal Hot Flushes and Associated Risk Factors – https://journals.lww.com/greenjournal/pages/articleviewer.aspx?year=2011&issue=05000&article=00011&type=abstract
  4. OASH: Menopause Basics – https://www.womenshealth.gov/menopause/menopause-basics/

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button