fbpx
Ginekologija

Kako izgleda preventivni pregled kod ginekologa

Preventivni ginekološki pregled – kako izgleda

Kada treba ići na preventivni ginekološki pregled? Ukoliko vas nešto boli, osećate nelagodu ili imate neki drugi problem, kod ginekologa idite odmah. No, ukoliko vas ne muči nikakav hitan problem, najbolje je da odite nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija. Obratite pažnju da 24 sata pre odlaska nemate seksualni odnos, a kada se budete tuširali pre pregleda, koristite blage sapune i nemojte stavljati kreme i druga sredstva za negu u blizini genitalne oblasti jer mogu uticati na rezultate testova. 

ultrazvuk 5

Izaberite dobar dan za odlazak kod ginekologa

Pripremite se za neka obična pitanja za preventivni ginekološki pregled

Kada budete došli na pregled kod ginekologa – bilo da ste se javili ginekologu u domu zdravlja ili u privatnoj ordinaciji – on će najpre sa vama porazgovarati. Pitaće vas neke sasvim obične stvari: sa koliko godina ste prvi put dobili menstruaciju, da li ste nekada bili trudni ili rađali, da li ste imli neke ozbiljnije bolesti, da li je u vašoj porodici neko imao kancer, da li ste na nekoj terapiji…

Pre nego što krenete kod ginekologa, podsetite se kada ste dobili poslednju menstruaciju – ginekolog će želeti da zna koji vam je dan ciklusa.

Preventivni pregled kod ginekologa i još pitanja ginekologa

Ginekolog će vas pitati i neka mnogo intimnija pitanja, ali, koliko god vam možda u tom trenutku bude neprijatno, obavezno odgovorite tačno i iskreno. Pitaće vas možda da li imate bolove tokom seksualnog odnosa, da li ste nekad imali seksualno prenosivu bolest, da li ste imali rizične odnose (bez zaštite), da li imate jednog ili više seksualnih partnera… Zapamtite, svaki vaš razgovor sa ginekologom je strogo poverljiv, ostaje između vas i lekara!

Pitajte sada vi ginekologa, kada odete na preventivni ginekološki pregled sledeće:

Na početku ili na kraju pregleda pitajte ginekologa sve što vas zanima: koju metodu kontracepcije bi vam preporučio, kako da se zaštitite od bolesti i trudnoće… Ako planirate trudnoću, recite to lekaru. Verovatno će vam predložiti još neki dodatni test i preporučiti prenatalne vitamine.

Zašto dete treba da primi HPV vakcinu

Preventivni ginekološki pregled

Pregled se obavlja na ginekološkoj stolici – bićete u ležećem ili poluležećem položaju sa podignutim i raširenim nogama. Moraćete da skinete gaćice i donji deo garderobe, a ako imate suknju, možete samo da je zadignete. Rutinski pregled kod ginekologa, ukoliko nemate nikakav problem, obično traje jako kratko – desetak minuta. Ukoliko budete opušteni, neće vas uopšte boleti.

Ginekolog će letimično pogledati spoljne genitalije (za slučaj da su vam se na primer pojavili kondilomi ili neka kožna bolest), a onda će preći na bimanuelni pregled (rukama) – sa dva prsta će ući u vaginu, a drugom rukom će vam ispipati stomak jer tako određuje položaj, oblik i veličinu reproduktivnih organa. Ukoliko vas tpri ovom pregledu, ili u bilo kom trenutku nešto zaboli, recite to lekaru.

Nakon ovog pregleda, ginekolog će uraditi i nekoliko testova.

Ginekološki testovi

Ginekolog će spekulumom (instrument koji izgleda kao ptičiji kljun) blago raširiti zidove vagine kako bi mogao da uzme različite uzorke tkiva i sekreta za testove.

Jedan od najvažnijih testova zbog kojih se ide kod ginekologa je Papanikolau ili papa test koji služi za otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih promena na grliću materice. Osim toga, lekar će štapićem sa vatom uzeti uzorak vaginalnog sekreta da proveri da nemate neku infekciju.

Kolposkopski pregled takođe traje jako kratko i ne boli – ginekolog će specijalnim aparatom nalik mikroskopu proveriti da li su se pojavile promene na ćelijama grlića materice.

Rezultate ovih testova dobićete za nekoliko dana ili nekoliko nedelja, a ako nisu potpuno u redu, lekar će vas posavetovati oko terapije.

Bližimo se kraju ginekološkog pregleda

Ginekolog će vam na kraju verovatno uraditi i pregled vaginalnim ultrazvukom – to je duguljasta sonda na koju će ginekolog staviti prezervativ i malo gela i pregledati unutrašnje organe, matericu i jajnike. Posle toga ste slobodni!

Ko treba da se pregleda i kada?

Na redovan ginekološki pregled treba da idu sve devojke starije od 18 godina. Pre punoletstva lekaru treba da se obrate samo devojke koje su napunile 16 godina, a još nisu dobile menstruaciju ili devojke koje su seksualno aktivne ili planiraju da budu uskoro.

Osim toga, na pregled treba da odu devojke i žene kojima je izostala menstruacija, one kojima menstruacija neobično dugo traje, koje imaju bolove u donjem delu stomaka ili vagine, u slučaju da imaju pojačan sekret ili svrab ili su imale nezaštićene i rizične odnose i sumnjaju da su trudne ili da si dobile neku seksualno prenosivu bolest. Takođe, ginekologu treba da se obrate žene koje žele da počnu da koriste kontraceptivne (antibebi) pilule, ili uopšte, da se posavetuju o kontracepciji i zaštiti od polno prenosivih bolesti.

demetra 67
Zašto je pregled kod ginekologa neprijatan?

Pregled kod ginekologa, naročito prvi, nije prijatan, ali nije ni bolan. Morate da se skinete pred nepoznatom osobom, legnete i raširite noge. Međutim, gledajte na to kao rutinsku proceduru koju proživljavaju sve žene, a koja je ginekolozima tek uobičajena – oni rade svakodnevno veliki broj takvih pregleda.

Što se tiče vaše brige o tome kako ćete izgledati ginekologu – ona je zaista suvišna! Kod ginekologa odlaze i žene koje su mršave i koje su gojazne, i sa “donjom frizurom” i bez nje, i sa problemima i bez… Uostalom, čim prođe pregled shvatićete da je sva vaša briga bila potpuno bez osnove.

Muškarac ili žena ginekolog?

Skroz je nevažno. Važno je da je lekar iskusan i da imate poverenja u njegovu stručnost. Nekim ženama je lakše da odu kod ženskog ginekologa – neprijatno im je da se skinu pred muškarcem – dok druge žene tvrde da su muški ginekolozi pažljiviji. Na vama je da odlučite!

Objavljen: 14. jun 2015. godine, ažuriran: 23. maj 2024. godine

Reklame

Related Articles

Back to top button