fbpx
Ginekologija

Ginekološki problemi koje ne smete da ignorišete

Mali je procenat žena u Srbiji koje zaista odu jednom godišnje na preventivni pregled kod ginekologa. Lekari tvrde da baš zato imamo jednu od najviših stopa obolelih od raka grlića materice u Evropi.

Ova i mnoge druge teške bolesti koje zahvataju reproduktivne organe, dugo se mogu razvijati bez simptoma.

Inače, simptomi različitih manje ili više ozbiljnih ginekoloških problema mogu delovati beznačajno. Međutim, postoje neki koje ne smete nikako ignorisati.


1. Promene menstrualnog ciklusa

Ako menstruacije odjednom izostanu, ili počnu da se javljaju u nepravilnim razmacima mada su ranije bile redovne, morate se javiti ginekologu.

2. Druga krvarenja

Isto važi i u slučaju da vam se dogodi krvarenje van ciklusa i nakon seksa.

ginekološki problemi

3. Bol i nelagodnost

Bol u donjem delu stomaka i bol i nelagodnost koju možete osetiti u vagini, mogu biti znak infekcije. Obavezno posetite ginekologa – takvo stanje neće proći samo od sebe.

Šta god da vam se dogodilo, ne treba da paničite. Uzrok ne mora biti ništa opasno. Ciklus se na primer može poremetiti ako ste promenili stil života – na primer, počeli da držite dijetu. Žene koje prestanu da uzimaju kontraceptivne pilule ponekad imaju jako krvarenje. No, ostavite ginekologu da proceni o čemu je reč. Zapamtite, šta god da je u pitanju, lako se leči i rešava ukoliko kod lekara odete na vreme!

Save

Reklame

Related Articles

Back to top button