fbpx
Ginekologija

Miomi

Miomi

Miomi su izrasline koje se javljaju na materici. Oni nastaju u reproduktivnom dobu, često usled povišenog nivoa estrogena i pada imuniteta, a povlače se tokom menopauze. Dobroćudni su i nastaju iz glatkog mišićnog tkiva, a mogu se pojaviti na najrazličitijim delovima materice. Smatra se da miome ima između 20 i 50 odsto žena.

Ređe daju simptome i obično nemaju nikakav uticaj na zdravlje žene. Međutim, neki, posebno veći miomi, mogu da izazovu osećaj pritiska u stomaku, bol u krstima, nadutost, jače krvarenje. Mogu da pritiskaju okolne organe, kao što su creva ili bešiku, pa da na taj način stvaraju neprijatnosti.

Miomi se najčešće mogu uočiti ultrazvučnim pregledom.

Pošto rastu pod uticajem estrogena, mogu napraviti problem u trudnoći, uključujući i spontani pobačaj. Miomi koji se nalaze na specifičnim delovima materice mogu da izazovu neplodnost. Zbog svega toga, ukoliko se uoči miom, obično se redovno prati na ginekološkim pregledima, a u nekim slučajevima potrebno ga je otkloniti. Nekada se to radi hiruškim (laparoskopskim) putem, a moguće ga je ukloniti i hormonskom terapijom lekovima koji dovode do pada nivoa estrogena i izaziva veštačku menopauzu. Tada se smanjuje prokrvljenost materice i zaustavlja se funkcija jajnika, a ujedno se smanjuje i miom.

Kako nivo estrogena može porasti usled ishrane bogate mastima i šećerima, osobama koje imaju miome preporučuje se dijeta bogata vlaknima i povrćem i smanjen unos belog šećera i brašna, mlečnih proizvoda, masti, alkohola i kafe. Takođe se savetuje redovna rekreacija, vežbe ili duge šetnje.

 

Homeopatsko lečenje mioma

Već smo naveli da su miomi zavisni od estrogena. Slično je i sa endometriozom. Postoje istraživanja koja se baziraju na ishrani BEZ šećera, proizvoda od belog brašna, mlečnih proizvoda, zelenog lisnatog povrća i soje, kao i svih proizvoda koji sadrže soju. Uzrok nepovoljnog delovanja mlečnih proizvoda je verovatno hormonska i antibiotska terapija krava, jer organsko mleko ne deluje štetno na tkivo materice ili grudi.

Energetska medicina smatra da se fibroidne promene javljaju u momentu kada nam se život nalazi u slepoj ulici – kao posledica nemanja jasnog cilja, usled nedostatka trošenja energije, izostanka kreativnog trošenja, zbog poslova i odnosa koje smo prerasli, kao i sukoba vezanog za rađanje i napredak odnosa. Stoga se akupunktura bazira na tačke opuštanja i redovne vežbe. A onda i rešavanje ovih pitanja i ispunjenost vremena aktivnostima. Obično spontano dolazi do smanjenja fibroida.

Takođe, postoje različite vrste lekovitog bilja koje mogu pomoći uklanjanju mioma. Virak se odlično pokazao kod lečenja mioma.

Save

Reklame

Related Articles

Back to top button