fbpx
Ginekologija

Vakcina protiv HPV

Vakcina pruža efikasnu zaštitu od dva najčešća tipa HPV-a (humanog papiloma virusa), to su tipovi virusa 16 i 18. Ovi tipovi virusa su odgovorni za 2/3 slučajeva raka grlića materice i posledica njih su mnogi nepovoljni rezultati Papa testa. Ipak, ova vakcina ne štiti od svih tipova koji mogu da izazovu rak grlića materice.

Vakcina protiv raka grlića materice

Nije dokazano da vakcina štiti one koji su već bili inficirani HPV-om u vreme vakcinacije. Zato je važno da se vakcinacija izvrši pre početka seksualnog života, najbolje u periodu između 11 i 12 godina života. 

Zaštita od HPV je dugotrajna, ali je najbolji način da se prime sve tri doze pre mogućnosti da se osoba zarazi HPV-om. Ove vakcine su veoma pažljivo proučavane i potpuno su bezbedne.

Obavezno je da žene i dalje redovno idu na kontrole i rade Papanikolau test, bez obzira na primljene vakcine.

Kada se daje prva doza vakcine protiv HPV?

Vakcina protiv raka grlića materice može se dati devojčicama već od 9 godina, ali se preporučuje davanje između 11 i 12 godina. Za žene između 13 i 26 godina starosti koje nisu primile vakcinu, ona može imati dejstvo, ali je ono značajno umanjeno. Za žene starije od 26 godina, efekti vakcinacije nisu poznati i ispitivanje još uvek traje.

Vakcina se daje u tri doze. Prva doza se daje odmah, zatim 1-2 meseca, nakon prve doze daje se druga doza. Treća doza vakcine se daje 6 meseci nakon prve doze.

U Srbiji je najavljeno da će biti besplatnih vakcina i da se jave roditelji kako bi se dogovorili kada da se daju deci. Za sada su se davale samo o trošku pacijenata.

Da li je vakcina protiv HPV i za muškarce?

Iako muškarci ne mogu da obole od raka grlića materice, oni mogu da prenesu infekciju HPV-om svojim partnerkama.
Međutim, u Srbiji, vakcinacija trenutno nije preporučena ni za dečake, ni za muškarce jer se još ne zna do koje mere će ih ona efikasno štititi od infekcije HPV-om. Ta ispitivanja su u toku i moguće je da će se u budućnosti savetovati vakcinacija i kod osoba muškog pola.
Izvor: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije – www.zdravlje.org.rs

U svetu postoje dve vrste HPV vakcina koje štite muškarce od većine kondiloma i analnog kancera. Daje se u istom uzrastu kao i devojčicama. Veoma je značajno da je prime muškarci homoseksualnog i biseksualnog opredeljenja, kao i osobe sa lošim imunitetom (posebno zaraženi HIV-om).
Izvor: http://www.vaccines.gov

Da li davati vakcinu protiv HPV osobama koje već imaju promene na grliću materice?

Za sada nema pokazatelja da li vakcina štiti ako već postoje neke abnormalnosti pri nalazu Papa testa.

Bitno je znati da se veliki broj HPV infekcija sam eliminiše i da ne dovodi svaka ta infekcija do raka grlića materice. Takođe, ako i nastane neke premaligne promene, neke će zahtevati lečenje, ali bez uticaja na mogućnost rađanja.

Ono što je važno naglasiti je da vakcina nema efekat lečenja već služi isključivo kao preventiva.

Prekancerozna stanja (displazija grlića materice, skvamozna intraepitelna lezija, vaginalna intraepitelna neoplazija) stvaraju veliku glavobolju mnogim ženama koje sa njima žive, zbog rizika od razvijanja bolesti uzrokovanih HPV virusom. Za sada ne postoji način da se spreči ponovno vraćanje ovih stanja, što znači da je neophodan konstantan nadzor od strane lekara.

Kod mnogih žena koje postanu nosioci HPV virusa, organizam će se samostalno osloboditi virusa, ali određeni tipovi virusa (koji nose veći rizik) će ostati u organizmu, a sve dok su tu, može doći do displazija,” izjavila je Dr. Džindžer Gardner, ginekolog onkolog iz Centra za Kancere u Njujorku. Kada se jednom pojavi displazija, neophodan je stalan nadzor.”
Izvor: www.polnebolesti.com

Reklame

Related Articles

Back to top button