fbpx
GinekologijaMenstruacijaZdravlje

Bolna menstruacija: 7 razloga zbog kojih mogu da se javljaju menstrualni grčevi

Kod određenog broja žena javlja se bolna menstruacija u nekom životnom trenutku. Kada su u pitanju lake smetnje, onda to nije problem, ali kada su menstruacije veoma bolne uz obilno krvarenje, umor i druge simptome, onda one utiču na kvalitet života. Menstrualni grčevi počinju do 24 sata od početka menstruacije i mogu trajati danima.

menstruacija 1

Simptomi menstrualnog bola su:

 • tup i konstantan bol,
 • menstrualni grčevi koji se šire na donji deo leđa i butine,
 • pulsirajući bol u materici u toku menstruacije.

Kod nekih žena ovi simpomi su praćeni: vrtoglavicom, glavoboljom, dijarejom i mučninom.

Zašto se javljaju menstrualni grčevi?

Menstrualni grčevi se zovu i primarna dismenoreja, koja je uzrokovana povećanom proizvodnjom prostaglandina(1), hormona koje proizvodi materica, a koji izazivaju njenu kontrakciju. Kada se javljaju jake kontrakcije, dotok krvi u matericu se trenutno prekida i lišava mišiće materice kiseonika i tako se pokreću grčevi i bolovi. Neka istraživanja pokazuju da žene sa jakim menstrualnim grčevima imaju jače kontrakcije od drugih žena tokom porođaja.

Stručnjaci klinike Mejo smatraju da određena stanja kao što su endometrioza i inflamatorna bolest karlice mogu da budu povezana sa menstrualnim grčevima. Ostali faktori rizika su spirala, tumori i miomi materice i polno prenosive bolesti.

Zašto se javljaju menstrualni grčevi? Razlozi zbog kojih se javljaju menstrualni grčevi

Menstrualni bolovi se kod nekih žena javljaju iako ne postoji ni jedno zdravstveno stanje koje bi ih uzrokovalo, dok je kod drugih ono uzrok koji treba lečiti. Ukoliko imate bolne menstruacije, razgovarajte sa svojim ginekologom, kako bi vam preporučio adekvatnu terapiju i eventualno uradio dodatne preglede. Ovo su razlozi zbog kojih se javlja bolna menstruacija:

1.      Primarna dismenoreja

Iako zvuči kao problem, nemojte odmah misliti na najgore i komplikacije, čak polovina svih žena je ima u nekom životnom periodu i ovo je stanje kada se javlja neobjašnjiva bolna menstruacija. Menstrualni grčevi se mnogih ženama jednostavno događaju i ne mogu se objasniti nikakvim defektima. Ovi grčevi su uzrokovani povišenim ili neuravnoteženim nivoom hormona prostaglandina koji stimuliše matericu da se kontrahuje tokom perioda. Promene u nivou prostaglandina mogu izazvati intenzivnije i češće kontrakcije materice i presek dotoka kiseonika u matericu što izaziva bolne grčeve i nelagodnost.

Ovo je najčešći uzrok bolnih menstruacija, ali postoje i drugi uzroci koji u ređim slučajevima, ali ipak mogu uzrokovati bolove.

2.      Defekti materice

Još dok se ženski fetus nalazi u materici majke, materica se razvija i u nekim slučajevima se ne formira pravilno što može da izazove neplodnost, bolne menstruacije i bolan seksualni odnos. Defekti mogu biti: dvoroga materica, pregrađena materica, jednoroga materica ili uterus didelphis.

Neke od ovih defekata lekar može da utvrdi prilikom pregleda. Pročitajte više: Materica

3.      Endometrioza

Menstrualni bol je česta posledica endometrioze. Ovo ginekološko stanje podrazumeva tkivo slično endometrijumu koje se nalazi izvan materice u drugim strukturama u karlici, a uključuje bešiku, karlično dno, jajnike, jajovode i u težim situacijama creva, jetru, pluća, pa čak i mozak. Istraživači još uvek ne znaju iz kog razloga tačno endometrioza izaziva intenzivan bol, zapravo bol uopšte. Ali ona za posledicu može imati i pojavu cisti i hronične upale koje izazivaju bol. Kod endometrioze, ovaj bol nije ograničen samo na vreme menstrualnog ciklusa.

menstruacija 2
4.      Adenomioza

Adenomioza je nalik na endometriozu. Kod žena sa adenomiozom materica se ponaša kao da je nagnječeni mišić i to uključuje bolne grčeve, bolan seksualni odnos koji može da se produži i dan ili dva nakon odnosa. Obično se javlja kod žena starijih od 30 godina, koje već imaju bar jedno dete, a retko se može sresti i kod tinejdžera.

5.      Miomi materice ili fibroidi materice

Moguće je da će čak 75% žena u nekom momentu svog života imati fibroide materice. Oni se kreću od onih mikroskopske veličine do dovoljno velikih da iskrive oblik materice. Sa nešto većim miomima susretne se oko 33% žena. (Izvor: Womenhealth)

Miomi nekada mogu da pretvore menstrualno krvarenje u pravu noćnu moru, ne samo zbog toga što dolazi do obilnijih menstruacija i odliva, već iz zbog bolova koji su nekada veoma intenzivni. Razlog pojave bola je taj što se materica tokom menstruacije mora zgrčiti da bi izbacila veće količine krvi i ugruške koji često nastaju zbog obilnog krvarenja.

Na sreću miomi ne izlažu žene povećanom riziku od raka materice i veoma retko postaju kancerogeni.

6.      Bolna menstruacija posle postavljanja bakarne spirale

Bakarna spirala je oblik kontracepcije koji može sprečavati trudnoću i do 10 godina. Više o njoj možete pročitati ovde: Spirala

Ona, za razliku od hormonske spirale, menstruaciju može da učini težom i bolnijom, posebno prvih nekoliko ciklusa posle postavljanja. Međutim, ako godinama nosite spiralu i osetite jak bol, ipak treba da se obratite lekaru, jer ne bi trebalo da bakarna spirala bude uzrok tome.

7.      Inflamatorna bolest karlice i bolna menstruacija

Inflamatorna bolest karlice je infekcija ženskih reproduktivnih organa koja je najčešće uzrokovana nelečenom polno prenosivom infekcijom. Ako se ne pristupi lečenju može da izazove upale, ožiljke, bolne menstrualne grčeve i sterilitet. Najčešće se javlja jer ove infekcije mogu izazvati pojavu ožiljačkog tkiva i upalu okolnih struktura.

Ako se otkrije na vreme može da se leči antibioticima, ali oni neće poništiti oštećenje tkiva koje je već nastalo. Obavezno periodično testirajte da li imate neku polno prenosivu infekciju, posebno ako se javi bolna menstruacija, a to ranije nije bio slučaj.

Kako se leči bolna menstruacija u kućnim uslovima?

bolna menstruacija

Lečenje bolne menstruacije podrazumeva:

 • Relaksaciju – opuštanje dovodi do smanjenja bola. Dok, sa druge strane, ako ste izloženi velikom emocionalnom stresu, velika je mogućnost da će i bolovi biti intenzivniji.
 • Vežbanje – Žene koje redovno vežbaju, posebno jogu i pilates imaju manje problema sa menstrualnim bolovima.
 • Grejanje bolnog područja – bilo da koristite toplu oblogu, termofor ili vruću kupku ili tuširanje. Grejanje bolnog područja može da pomogne. Vodite računa samo da ne preterate ako inače imate previše obilne menstruacije.
 • Izbegavajte alkohol i cigarete – ove supstance znatno pogoršavaju menstrualne grčeve.
 • Suplementacija – probajte sa unosom dijetetskih suplemenata koji sadrže omega-3 masne kiseline i večim dozama magnezijuma koji sprečava grčeve.
 • Lekovi – ukoliko ništa ne pomaže, popijte lekove koji se mogu dobiti bez lekarskog recepta, a smanjuju bolove.
Literatura:
 1. Womenshealth: Uterine Fibroids –  https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/uterine-fibroids
 2. EverydayHealth: What Are Prostaglandins? – https://www.everydayhealth.com/prostaglandins/guide/

Objavljen: 14. mart 2023. godine, ažuriran: 18. mart 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button