fbpx
MenstruacijaZdravlje

Menstrualni bolovi

Menstrualni bolovi su normalan deo menstrualnog ciklusa i većina žena se suočava sa njima tokom života. Obično se oseća kao bolni grčevi u stomaku, ali se može proširiti na leđa i butine. Menstrualni bol koji se javlja je nekada tup i konstantan, a nekada se javlja u vidu intenzivnih grčeva. Neki meseci mogu biti bolniji, dok drugi nisu bolni.

Zašto se javljaju menstrualni bolovi?

Menstrualni bolovi se javljaju kada se mišići materice stegnu, tačnije kada se javljaju kontrakcije u materici. Žene obično ne osećaju to kao kontrakcije, već samo kao bol.

Menstrualni bol se javlja jer tokom menstrualnog krvarenje, materica pokušava da izbaci sluzokožu i kontrakcije zida materica pomažu da se ona odbaci. Kada se zid materice skupi, on privremeno prekida dotok kiseonika u matericu, a bez kiseonika, tkivo materice oslobađa hemikalije koje izazivaju bol. Tokom ovog postupka telo oslobađa prostaglanide koji pomažu mišićima da se više kontrahuju i to dodatno povećava nivo bola.

Ne zna se zašto neke žene imaju bolnije mentruacije od drugih. Moguće je da imaju viši nivo prostaglandina koji samim tim znači jače kontrakcije.

menstruacija 14

Koliko dugo traju menstrualni bolovi?

Menstrualni bol počinje najčešće sa početkom krvarenje, mada se kod nekih žena događa par dana ranije. Obično traje između 48 i 72 sata, a nekada i duže i to pre nego što krene najobilnije krvarenje ili tokom njega.

Kod tinejdžerki se bol dešava kad tek počnu da dobijaju menstruaciju i nekada se smanjuje sa starenjem. Mnoge žene primećuju da su bolovi uminuli nakon što dobiju decu. Izvor: NHS

Kada je menstrualni bol uzrokovan zdravstvenim stanjem?

Menstrualni bol je nekada uzrokovan drugim zdravstvenim stanjem i češće pogađa žene između 30 i 45 godina. Zdravstvena stanja koja izazivaju jače bolove tokom menstruacije su:

  • Miomi (fibroidi) – benigni tumori sa kojima se suočava jedna trećina žena, a koji mogu da rastu u i oko materice. Više o miomima…
  • Endometrioza je stanje gde ćelije nalik na endometrijum postoje i van materice, a izazivaju intenzivan bol.
  • Inflamatorna bolest karlice je ozbiljna upala materice, jajovoda i jajnika.
  • Adenomioza – tkivo koje normalno oblaže matericu počinje da raste unutar mišićnog zida materice i čini menstruaciju bolnom.

Bolovi su uglavnom normalna pojava i neće uticati na plodnost. Ako je bol posledica nekog od ovih zdravstvenih stanja, onda može i imati uticaj na plodnost.

menstruacija 13

Da li može da se javi bolna menstruacije zbog kontracepcije?

Spirala prvih par meseci nakon postavljanja može da izaziva bolove tokom menstruacije, posebno tokom prvih meseci, kada je moguće i krvarenje koje nije tipično. Možda ćete primetiti ako se intenzitet bola promeni, a imate postavljenu spiralu, pa je nekada potrebno i otići na pregled i utvrditi da li je sve u redu, ako duže vreme imate spiralu i nešto se promenilo. Posebno ukoliko primetite i neki od ovih simptoma: neredovne menstruacije, krvarenje između menstruacija, gust ili vaginalni sekret čudnog mirisa, kao i bol tokom seksualnog odnosa.

Kako se leče menstrualni bolovi?

Gotovo uvek je bol moguće lečiti kod kuće. Možete uzimati bilo koji od uobičajenih lekova za bolove. Ako imate obilnija krvarenja, nemojte uzimati lekove na bazi ibuprofena ili aspirina. Takođe, ne bi trebalo da uzimate ove lekove ako imate problema sa stomakom, bubrezima ili jetrom.

Bolja opcija su lekovi na bazi paracetamola i lekovi koji su namenjeni upravo za menstrualne bolove, a koji se izdaju bez lekarskog recepta. Ako vam oni ne pomažu, lekar će vam dati recept za jači lek ili injekciju protiv bolova.

Osim lekova, možete pokušati i da smanjite bolove na drugi način:

  • Prestanak pušenja može da smanji rizik od menstrualnih bolova,
  • Vežbanje takođe može pomoći. Ovo ne znači da treba da počnete da vežbate kada se suočite sa menstrualnim bolom, već da u kontinuitetu tokom meseca budete fizički aktivni. Šetanje, plivanje i vožnja bicikla su dovoljne fizičke aktivnosti.
  • Tople obloge mogu takođe biti od pomoći. Na primer upotreba termofora, ali nemojte preterivati da ne dobijete prekomerno krvarenje. Isto je i sa toplom kupkom i tuširanjem toplijom vodom. Oni mogu pomoći da se opustite i da se grčevi smanje.
  • Masaža abdomena je još jedna stvar koja može pomoći da se smanje bolovi.
  • Tehnike opuštanja – joga i pilates mogu da pomognu da ne osećate bol i neprijatnost u meri kao inače.

Kada se treba obratiti lekaru?

Ako imate jake bolove ili menstruacija postane obilnija ili neredovnija u odnosu na inače, trebalo bi da odete na kontrolni pregled kod lekara. On će izvršiti manuelni pregled karlice, a možda će uraditi i ultrazvučni pregled ili vas uputiti na još neko ispitivanje.

Ako bol tokom menstruacije i dalje prevazilazi lečenje lekovima tokom 3 meseca, najbolje je da se obratite lekaru koji će verovatno savetovati i da uradite analizu krvi i urina, te obaviti ultrazvučni pregled i po potrebi laparoskopiju ili histeroskopiju kako bi se utvrdilo da li postoje neke abnormalnosti.

menstrualni bolovi

Normalno je da postoje menstrualni bolovi i da se oni dešavaju u vidu grčeva neprosredno pre ili tokom prvih dana menstruacije, ali izrazito jak bol koji se ne može rešiti lekovima može biti posledica nekod drugog zdravstvenog stanja. Stoga je važno da obavljate redovne lekarske preglede i lečite osnovno stanje. Na primer, nekada je on posledica mioma u materici ili inflamatorne bolesti karlice.

Objavljen: 10. april 2023. godine, ažuriran: 13. septembar 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button