fbpx
GinekologijaZdravljeZdravstveni problemi

Kako da znate da imate hormonski disbalans? 15 mogućih znakova

Često ćete čuti da neko kaže „To mi je od hormona!“, a šta su zaista potencijalni znaci da imate hormonski disbalans? Promene u hormonima mogu biti krive za mnoga zdravstvena stanja i promene sa kojima se suočavate. Hormoni su hemijski glasnici i oni utiču na to kako naši organi i naše ćelije u telu funkcionišu. Normalno je da se nivoi tokom života menjaju, posebno u pubertetu, tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. Zbog pojedinih lekova i zdravstvenih problema može da se javi hormonska neravnoteža.

Mogući znaci disbalansa hormona

1.      Apetit i hormonski disbalans

Moguće je da se ugojite tokom velikih promena nivoa hormona kao što je slučaj u menopauzi. Ipak, ne gojite se nikada od hormona, već od hrane koju pojedete. Promene hormona ne utiču direktno na telesnu težinu. Radi se o tome da se neke žene smiruju tako što jedu i onda pojedu više hrane nego što im je potrebno. Sa druge strane, možda baš tada jedu hranu koja nije zdrava što opet izaziva povećanje telesne težine. Promena nivoa hormona leptin može da izaziva osećaj gladi, ali povećanje telesne težine će zavisiti od toga koliko budete jeli, a ne od samih hormona, kao takvih.

2. Nagli gubitak težine

Štitna žlezda pomaže da se kontroliše koliko će telo brzo da pretvara hranu u gorivo, kao što kontroliše puls i temperaturu. Ako proizvodi previše ili premalo hormona, težina može da počne da pada. Ukoliko dođe do naglog gubitka telesne težine, obratite se lekaru.

3. Problemi sa organima za varenje

Creva reaguju na estrogen i progesteron, ako nivoi ovih hormona porastu ili padnu, možete primetiti promene u varenju hrane. Kod nekih se javlja dijareja, nadimanje, bolovi u stomaku i mučnina, koji se pogoršavaju pre i tokom menstruacije.

Ukoliko se uz probleme sa varenjem javljaju akne i umor, moguće je da se radi o niskom nivou estrogena i progesterona.

4. Hormonski disbalans i osećaj žeđi

Estogen i progesteron mogu da utiču na nivo vode u organizmu. Nekim ženama se na početku ili pre menstruacije javlja češće osećaj žeđi. Ukoliko ste žedni stalno, možda postoji i smanjeno lučenje ADH hormona, a ne bi bilo loše ni da proverite nivo glukoze u krvi.

hormonski disbalans 3

5.      Neredovna menstruacija i hormonska neravnoteža

Normalan menstrualni ciklus je na 21 do 35 dana. Ako vaš ciklus odstupa puno ili se nekog meseca dešava da ga ne dobijete, a ne radite se o trudnoći, onda imate problem sa hormonima. Često je u pitanju sindrom policističnih jajnika (PCOS). Ovo je pak normalno na samom početku, u pubertetu, dok se ciklus ne ustali, kao i u perimenopauzi.

6. Gubitak libida

Nizak nivo testosterona može da dovede do gubitka seksualne želje i moguće je da ćete imati manje interesovanje nego obično. Gubitak libida se nekada može dogoditi privremeno nakon porođaja, posebno u periodu dojenja, što je sasvim prirodno.

7. Hormonski disbalans i promene dojke

Estrogen može da utiče na strukturu dojke. Pad može da učini tkivo manje gustim, a povećanje da zgusne tkivo pa čak i izazove ciste i kvržice. Razgovarajte sa lekarom o promenama na dojkama i obavezno obavljajte redovne preventivne preglede u skladu sa godinama.

8. Vaginalna suvoća

Normalno je da se javi u menopauzi i kada je nizak nivo estrogena. On pomaže da vagina bude vlažna i da seksualni odnos prolazi bez problema. Ista situacije se javlja i u periodu dojenja. Preporuka je da se koriste lubrikanti ili neko drugo sredstvo. Pročitajte više: Vaginalna suvoća

9.      Nesanica i hormonska neravnoteža

Hormoni mogu da budu uzrok vaše nesanice. Nizak nivo estrogena može da izaziva valunge i noćno znojenje koji otežavaju spavanje. A progesteron je takođe blagotvoran za spavanje, njegov nedostatak može da učini da se jave teškoće da zaspite. Više: Spavanje kod žena

Nizak estrogen može da uzrokuje i noćno znojenje što je karakteristično za period menopauze.

hormonski disbalans 2

10. Hormonska neravnoteža i hronične akne

Tokom PMS-a i u toku menstruacije je normalno da izbijaju akne, ali ako se one tokom dužeg vremena ne povlače moguće je da imate problem sa hormonima. Višak „muških“ hormona mogu da imaju oba pola, a on može da dvede do preteranog rada lojnih žlezda koji za posledicu imaju začepljene pore i pojavu akni.

11. Suva koža

Promene hormona mogu da ostave kožu suvom. Ovo se može desiti u toku menopauze kada koža prirodno počinje da se stanjuje i ne može da zadržava vlagu kao ranije. Uzrok problema može biti i problem sa štitnom žlezdom. Dermatolog vam može pomoći da poboljšate izgled kože, ali ako imate i druge simptome, možda ćete želeti da se obratite lekaru specijalisti kako bi on utvrdio šta je tačan uzrok ovog problema.

12. Opadanje i proređivanje kose

Nakon pada estogena i drugih hormona poput testosterona, moguće je da dođe do proređivanja kose, odnosno gubitka kod muškaraca. Ovo se prirodno menja u trudnoći, posle porođaja, menopauze i ako koristite pilule za kontracepciju.

13. Glavobolja i hormonski disbalans

Kod nekih žena pad estrogena izaziva glavobolju, pa je uobičajeno da se ona javi pre ili tokom menstruacije kada je estrogen u opadanju. Redovne glavobolje ili one koje se pojavljuju u isto vreme svakog meseca mogu biti znak da dolazi do promene hormona.

14. Stalni umor, depresija i promene raspoložena

Brze promene hormona ili njihov pad mou da izazovu depresiju i neraspoloženje. Estogen utiče na nivo serotonina, dopamina i norepinefrina, ali i drugi hormoni mogu da imaju uticaj na to kako se osećate. (Izvor: NCBI)

Hronični umor je nekada posledica anemije, a nekada je razlog tome hormonski disbalans, mada mogu biti i drugi uzroci. Višak progesterona može da nas čini pospanim, a hipotireoza da se osećamo umorno. Analiza krvi može da da odgovor na to da li je sa hormonima sve u redu.

hormonski disbalans 1 1
Hormonski disbalans

15. Zaboravnost i rasejanost

Stručnjaci još uvek nisu sigurni kako hormoni utiču na funkcionisanje mozga, ali progesteron i estrogen mogu da utiču da vam se čini da teže pamtite stvari i da se osećate dekoncentrisano. Problemi sa pažnjom i pamćenjem su posebno česti tokom perimenopauze i menopauze, ali mogu biti i posledica drugih stanja sa hormonima, kao što su bolesti štitne žlezde. Dakle, javite se lekaru ako imate problem da jasno razmišljate.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button