fbpx
GinekologijaMenstruacijaZdravlje

Menstruacija: Šta je menstruacija?

Menstruacija je stanje u kome se sluzokoža materice odvaja i razlaže u krv koja se potom izbacuje kroz vaginu i poznata je kao menstrualno krvarenje. Obično traje 3 do 7 dana, a žene je imaju počev od puberteta dok ne nastupi menopauza.

Ova pojava je nekada praćena grčevima i bolovima, može biti kraća ili duža nego što je prosek, ali i oskudna ili obilna. Prestaje tokom trudnoće, ali i ukoliko se pojavi hormonski disbalans ili neko drugo zdravstveno stanje. O tome koje su faze menstrualnog ciklusa i druge pojedinosti više u ovom tekstu.

Šta je menstruacija?

Menstruacija označava početak novog menstrualnog ciklusa. Javlja se kada krv počne da izlazi iz tela i usled fluktuacija hormona estrogena i progesterona. Plodnost žene je okvirno sredinom ciklusa na vrhuncu, a nakon što dođe do ovulacije. Ako sperma ne oplodi jajnu ćeliju, materica odbacuje svoju sluznicu i počinje menstrualno krvarenje. Tokom menstrualnog ciklusa izbaci se između 30 i 80 mililitra krvi u proseku.

Dužina menstrualnog ciklusa se razlikuje od osobe do osobe, a nekada se i kod jedne osobe razlikuje od ciklusa do ciklusa. Prva menstruacija se javlja između 9 i 15 godina, a prosek je 12,4 godine. Ona je jedan od znakova puberteta, na putu ka polnoj zrelosti i znači da je teorijski moguće da devojčica ostane u drugom stanju. Više o prvoj menstruaciji možete pročitati ovde…

Kod većine devojčica prvo dolazi do razvoja grudi oko 2 i po godine pre pojave menstruacije, a ne više od 5 godina od početka razvoja dojki.

Faze menstrualnog ciklusa

1.      Folikularna faza

Folikularna faza je prva faza menstrualnog ciklusa koja prethodi ovulaciji. Ovulacija nije uvek predvidljiva, a sperma može da ostane u reproduktivnom traktu nekoliko dana, pa je moguće zatrudneti i par dana pre ili nakon ovulacije. Teorijski je moguće da neko zatudni u bilo kom danu ciklusa, ali to je veoma retko slučaj.

2.      Lutealna faza

Posle ovulacije počinje druga faza – lutealna faza. Ona traje do nove menstruacije, ako nije došlo do oplodnje u međuvremenu. Završava se tako što jajna ćelija koja nije oplođena, zajedno sa sluzokožom materice u obliku krvi izlazi iz vagine. Ova faza traje oko 14 dana. Pročitajte: Kratka lutealna faza

menstruacija 9

Simptomi menstruacije

Pored menstrualnog krvarenja može se javiti niz znakova i simptoma koji prethode ili se dešavaju kada menstralno krvarenje počne. Simptomi koji prethode, poznati su i kao predmenstrualni sindrom (PMS) i on može varirati. Teži oblik ovog sindroma je PDP – predmenstrualni disforični poremećaj.

Neki od simptoma su: bolovi, dijareja, nadimanje, oticanje i osetljivost ili bol dojki, glavobolja, umor, bolovi u leđima, promene raspoloženja i žudnja za određenom vrstom hrane. Simptomi PMS-a si često slični prvim znacima trudnoće. Više: PMS ili trudnoća

VAŽNO!!! Ekstremno jak bol tokom menstruacije nije normalan i može da ukazuje na neko zdravstveno stanje pa bi trebalo da odete na lekarski pregled. Ozbiljne promene raspoloženja i depresija mogu da ukazuju na PDP, pa se takođe treba obratiti lekaru.

Proizvodi koji se koriste tokom menstrualnog krvarenja

Postoje različiti proizvodi koji se koriste za apsorpciju menstruacije i prikupljanje krvi. Razlikuju se prema načinu upotrebe, a treba ih prilagoditi i prema uzrastu i svojim potrebama, kako biste se što komfornije osećali. Proizvodi koje možete koristiti su:

Proizvodi za jednokratnu upotrebu

  • JEDNOKRATNI HIGIJENSKI ULOŠCI I ŠTITNICI ZA RUBLJE – Uloške i štitnike za rublje možete kupiti u svakom marketu i predstavljaju tanke, dobroupijajuće umetke koji se postavljaju na donji veš i bacaju nakon par sati. Postoje u različitim veličinama, debljinama i oblicima kako bi svi mogli da ih prilagode svojim potrebama.
  • TAMPONI su druga opcija i radi se o upijajućem materijalu koji je valjkastog oblika i umeće se u vaginu. Ima ih u različitim oblicima i prilagođeni su i devojkama koje još uvek nisu imale seksualni odnos, ali je potrebna određena veština da se pravilno umetnu. Kada je tampon pravilno postavljen, ne treba da osećate da ga imate. Ima končić za vađenje nakon par sati.
menstruacija 5

Proizvodi za višekratnu upotrebu

  • Menstrualna čašica je mala silikonska čašica koja se umeće u vaginu. Ona ne upija krv, već je hvata u čašicu. Nakon vađenja, čašica se prosipa i ponovo umeće. Može se sterilistati između dva menstrualna ciklusa, a za postavljanje je obično potrebno malo vežbe. Pročitajte više: Menstrualna čašica
  • Višekratni – pamučni ulošci su ekološki prihvatljiviji i koriste se kao i jednokratni, ali se nakon upotrebe odlažu i peru. Ima ih takođe u različitim veličinama i imaju dodatak za bolje upijanje. Peru se i koriste iznova iz meseca u mesec.
  • Donji veš za višekratnu upotrebu ima ugrađen upijajući sloj i koristi se na isti način kao i obično donje rublje. Nakon upotrebe se pere i koristi iznova. I ovo je ekološki prihvatljiva opcija.

Jedan od problema sa kojim se suočavaju mnogi u savremenom svetu jeste MENSTRUALNO SIROMAŠTVO. Pročitajte više…

Neredovan menstrualni ciklus

Neredovan menstrualni ciklus se javlja kada je menstruacija češća, kraća, duža ili promenljiva u odnosu na prosek. Varijacije ciklusa su uobičajene tokom puberteta i perimenopauze. Prosečnom dužinom ciklusa se smatra dužina od 28 dana, ali samo 16% žena ima ciklus te dužine, navode statistički podaci. Izvor: NCBI

Do neredovnog ciklusa mogu da dovedu različiti faktori, a neki od njih su: promena metoda kontracepcije, hormonski disbalans, miomi ili polipi, stres i anksioznost, lekovi, infekcije materice i drugo. Više o tome šta je pravilan, a šta nepravilan menstrualni ciklus…

Šta je amenoreja?

Amenoreja je situacija u kojoj menstrualno krvarenje potpuno izostaje. Dešava se očekivano tokom trudnoće i može se javiti tokom perioda dojenja, a nekada se dešava i tokom korišćenja hormonskih metoda kontracepcije.

Drugi faktori koji mogu da dovedu do prekida menstruacije su: stres, brz gubitak telesne težine, poremećaji u ishrani, intenzivni treninzi, određene vrste lekova, sindrom policističnih jajnika, terapija zračenjem.

sta je menstruacija
  • Menstruacija ne zahteva lečenje sama po sebi. Ukoliko imate simptome PMS-a i bolove nakon dobijanja menstruacije više o tome možete pročitati ovde: Bolna menstruacija
  • Iako pojava menstrualnog krvarenja znači da nije došlo do oplodnje, nekada se javlja blago krvarenje čak i kada dođe do trudnoće. Više o tome možete pročitati ovde: Krvarenje na početku trudnoće

Objavljen: 17. mart 2023. godine, ažuriran: 7. februar 2024. godine

Literatura:

  1. PubMed: Menstrual Cycle Length and Patterns in a Global Cohort of Women Using a Mobile Phone App: Retrospective Cohort Study – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7381001/
  2. NIH: The Normal Menstrual Cycle and the Control of Ovulation – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279054/
  3. WomensHealth: Yout menstrual cycle – https://www.womenshealth.gov/menstrual-cycle/your-menstrual-cycle

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button