fbpx
Ginekologija

Manuelni ginekološki pregled karlice

Šta je ginekološki pregled?

Osnovni ginekološki pregled je pre svega manuelni ginekološki pregled karlice. Nakon razgovora sa ginekologom, uobičajeno je da upravo ovako počne ginekološki pregled, ako se ne radi o trudnoći.

To se izvodi postavljanjem spekuluma u vaginu. Spekulum omogućuje da se grlić materice jasno vidi. Sve češće se koriste plastični za jednokratnu upotrebu, mada je do skoro bila uobičajena upotreba metalnih spekuluma koji se sterilišu.

Nakon toga, lekar će ispipati unutrašnjost vagine. Jedan ili dva prsta uvući će unutar vagine, a drugu ruku će položiti na donji deo stomaka. Na taj način je moguće ispipati i pregledati matericu, njenu veličinu i kako je smeštena. Ako su jajnici uvećani zbog ciste, često se i to može osetiti. Tokom pregleda, lekar će pitati ženu da li oseća nikakav bol ili nelagodu. Većina žena iskusi samo blagu nelagodnost.

Da li je normalno da ste zabrinuti ili postiđeni?

Većini žena je manuelni ginekološki pregled veoma neprijatan. To je sasvim normalno. Ipak, ovakva vrsta ginekološkog pregleda je uglavnom neophodna i ne traje dugo.

Kada se vrši manuelni ginekološki pregled?

Već pri prvom odlasku na ginekološki pregled, ukoliko je mlada devojka stupila u seksualne odnose, pristupa se ginekološkom pregledu na ovaj način i dobila preporuku za odgovarajući metod kontracepcije. Svakog narednog puta, kada odete na redovan sistematski pregled, koji se uglavnom obavlja jednom godišnje, vrši se pregled. Svakako je i pri rađenu kolposkopije, briseva i PAPA testa neophodno postaviti spekulum.
Ovakav pregled se smatra rutinskim i kada se žena javi ginekologu zbog bolova u donjem delu stomaka, sumnji na upalu, obilne menstruacije ili drugih problema.
Tokom trudnoće, manuelni pregled se uglavnom ne radi. Osim kada postoji problem sa grlićem materice i kada se treba proveriti da li je porođaj počeo. Ali ni tada se ne ispipava materica na ovaj način. 

Pročitajte:
Ginekološki problemi koje ne smete da ignorišete
Kako izgleda preventivni pregled kod ginekologa

re

Midas

Related Articles

Back to top button