fbpx
GinekologijaZdravlje

Materica

Upoznajte svoje telo: Materica

Obično žene ne razmišljaju mnogo o tome šta je materica, kao organu, pre nego ostanu u drugom stanju ili se javi neki problem. Određeni broj žena materica jakim grčevima u toku menstruacije svakog meseca podseća na svoje postojanje. Nažalost, ovo nije prijatno iskustvo. 

Veličina materice

Ne postoje dve materice koje su identične. Međutim, uobičajeno je da su one slične veličine i oblika unutar određenog raspona. Kada se devojčica rodi, materica je veličine palca odrasle osobe. Kod žena koje nisu bile u drugom stanju, materica je nešto manja. Težina prosečne materice varira između 30 i 100 grama.

Težina prosečne materice varira između 30 i 100 grama. 

Od čega je materica sastavljena?

Materica je izgrađena od glatkih mišića okruženih žlezdama. Glatki mišići su sposobni za kontrahovanje tokom porođaja, orgazma i menstruacije. Materica se tokom meseca zbog stimulacije hormona zadebljava i, ukoliko ne dođe do trudnoće, tokom trajanja menstruacije – ona se opet stanji. 

Grlić materice je deo materice koji se proteže u vaginu. Sastoji se od fibro-mišićnog tkiva i sposoban je za otvaranje (dilataciju) kako bi omogućio prolazak bebe prilikom porođaja. 

Materica

Funkcija materice

Materica ima mnoge važne uloge za ženu. Kroz nju protiče krv ka jajnicima, ona je podrška za vaginu, mokraćnu bešiku, rektum, a za neke žene može biti važan faktor za normalnu seksualnu funkciju. Kada postoji opasnost od prevremenog porođaja, zbog skraćenog grlića materice u trudnoći, ženama se savetuje uzdržavanje od seksualnih odnosa. Kontrakcije mogu da izazovu porođaj. Te kontrakcije, koje se inače javljaju su važan deo pozitivnog seksualnog iskustva kod žena. 

Zid materice se zadebljava usled delovanja hormona koje proizvode jajnici. Ukoliko do trudnoće tog meseca ne dođe, jedan hormon će pomoći da se zid oljušti i da se sve to isprazni – to je menstruacija. 

Kada dođe do trudnoće, zid materice nastavi da se zadebljava, ona oteža i povećava se kako beba raste. Nakon porođaja mišićna vlakna počinju da se kontrahuju i tokom osam do deset nedelja, ona se vraća na malo veću veličinu nego što je to bilo pre trudnoće. 

Materica je prirodni inkubator za bebu. Ona se povećava i omogućava bebi da sve vreme bude udobna smeštena. Posteljica se nalazi na zidu materice i snabdeva bebu hranljivim materijama. Kada dođe vreme da se beba rodi, materica se kontrahuje i izbacuje bebu, a zatim i posteljicu. Nakon toga se smanjuje i spremna je za početak novog ciklusa.  

Problemi u vezi materice

Obilne menstruacije su najčešći problem koji se javlja sa matericom. Kada se radi o veoma obilnim menstruacijama, žene pored svog komfora ne mogu da se osećaju normalno tokom svakodnevnice. 

Postoje i situacije, kada žene imaju problem sa slabošću tkiva vagine, uzrok ovoga je između ostalog i nevoljno curenje urina, čini vam se da se nešto dešava u organizmu, pritisak vagine, a mogu se događati i problemi tokom seksa. 

Bol u karlici može da bude produkt ozbiljne infekcije uzrokovane papilomima ili tumorom, zatim bolestima kao što je je endometrioza i/ili obližnjih organa (creva, bešika). 

Može se javiti i hiperplazija materice – zadebljanje zida i umnožavanje ćelija sluznice. Ova pojava može uzrokovati bolna i neredovna krvarenja. Uobičajeno je da se ovaj problem javi u četrdesetim i pedesetim godinama života.

Ukoliko se ne leči, može se razviti rak materice. To se zove tumor endomentrijuma, a može se lečiti, ukoliko se na vreme postavi dijagnoza. Tumor mišića materice se zove lejomiosarkoma. Stepen smrtnosti je veoma visok, ali ova vrsta tumora je veoma retka. 

materica

Saveti za zdravu matericu

Neki od saveta za očuvanje zdrave materice: 

  • Redovne posete lekaru su obavezne.
  • Papa test se radi kako bi proverili da li postoje abnormalne ćelije na grliću materice.
  • Manuelni pregled se radi kako bi se proverilo da li postoje  abnormalnosti materice, kao što su papilomi ili hiperplazija materice.
  • Prijavite bilo koje neuobičajeno krvarenje svom lekaru. 
  • Obavesti lekara o svim bolovima koji se javljaju u predelu materice. Miomi se mogu sresti čak kod 50% žena, iako su najčešće benigni, mogu da uzrokuju ozbiljna krvarenja i bolove. Miomi mogu da se jave kod žena bilo koje životne dobi, ali su najčešći u tridesetim i četrdesetim. Ne znamo što ih uzrokuje, ali imaju tendenciju javljanja u porodici. Ako su ih majka i sestre imale, velika je verovatnoća da ih i vi imate takođe.
  • Tumori materice se češće javljaju kod žena koje su gojazne. Dijeta sa smanjenim unosom masti i vežbe su vaš najbolji adut u sprečavanju raka materice.

Objavljen: april 2012. godine, ažuriran: oktobar 2022. godine

Reklame

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button