fbpx
MenopauzaStil Života

Grudi u menopauzi – kako menopauza utiče na dojke?

U menopauzi dolazi do promena u kompletnom funkcionisanju organizma žene. Grudi u menopauzi se menjaju. One su veoma podložne različitim hormonskim promenama tokom života. One počinju da se razvijaju tokom ulaska u pubertet i imaju svoju veoma važnu ulogu tokom reproduktivnog perioda, pa je normalno je da menopauza ima uticaja na njih.

U periodu pre neko što nastupi menopauza primetićete nelagodnost i napetnost u grudima i onda kada to nije uobičajeno. Mogu se javiti i osećaj probadanja i razlivanja topline kroz grudi u menopauzi, a koji su sasvim normalni i ne moraju da znače da imate bilo kakav problem. Naravno, podrazumeva se da ćete ići na redovne godišnje ultrazvučne preglede grudi, kao i na mamografiju.

Promene grudi u menopauzi

Menopauza najčešće utiče na grudi na ove načine:

·         Promene u obliku i veličini grudi

Kod žena se grudi menjaju kroz tri faze, promena grudi u menopauzi je poslednja:

1.      faza – Rast i razvoj dojki

Dešava se u pubertetu.

2.      faza – Trudnoća

Grudi se menjaju tokom trudnoće, a ne tokom perioda dojenja. Mnoge žene zbog neinformisanosti neće da doje decu misleći da će tako izbeći promenu u izgledu grudi, ali ona se neminovno već dogodila zbog same trudnoće.

3.      faza – Menopauza

Kada se žena približava menopauzi, nivo estrogena opada, dolazi do smanjenja mogućnosti da se proizvodi mleko i mlečne žlezde se smanjuju. Tkivo u grudima se proređuje i može doći do njihovog opuštanja. Jedini način da povratite čvrstinu svojih grudi u menopauzi su vežbe. Vežbanje će povratiti tonus mišića, mada će one i pored toga možda izgledati malo manje.

Vežbanje grudnih mišića ima još jednu prednost – smanjuje rizik od dobijanja raka dojke.

grudi posle dojenja

Pojedini modeli grudnjaka mogu učiniti da vaše grudi izgledaju bolje. Najčešće se žene odlučuju za različite „pushup“ modele. Prema istraživanjima, čak 70% žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka.

Prema istraživanjima, čak 1 od 5 žena kupuje za broj veći grudnjak (najčešći razlog je povećanje telesne težine), a samo 1 od 50 žena nakon menopauze nosi za broj manji grudnjak.

·         Bolne i osetljive grudi u menopauzi

Svakog meseca, pre nego što dođe do menstrualnog krvarenja, tečnost se nakuplja u grudima. Od nje su grudi mekše, blago uvećane i osetljive. Kako se približava menopauza, tako ciklusi postaju sve neredovniji, a ova pojava iznenadna i česta.

·         Pojava grudvica na dojci

Postoji mnogo razloga zbog kojih se može pojaviti neka izraslina u dojci u perimenopauzalnom periodu. Pojava kvržice može biti posledica hormonskih promena, ali i starenja. U svakom slučaju, moraćete da obavite pregled grudi čim primetite neku promenu na njima. Većina promena u grudima u periodu pre, tokom menopauze i nakon nje je normalna, ali mora biti ispraćena i potvrđena od strane lekara.

Pregledi grudi se ne smeju izbegavati ni preskakati, čak i kada vam se čini da je sa grudima sve u redu. Blagovremeno otkrivanje bilo kakvog problema je ključ uspešnog lečenja.

–          Može doći do pojave vodenih cisti koje su vrlo česte. One se pod rukom osećaju kao grožđe i nisu opasne. Mnoge žene ih imaju u svakoj životnoj dobi. Često se gube nakon menopauze, ali mogu i ostati ako koristite hormonsku terapiju.

–          Fibrocistične promene na dojci su još jedan od razloga zašto grudi mogu biti bolne i osetljive na dodir. One takođe nisu kancerogene.

kalcifikacija dojke
Grudi u menopauzi

Trebalo bi da odmah zakažete pregled ako primetite:

 • Kvržicu ili gusto tkivo pod rukom na površini dojke ili pod pazuhom;
 • Tečnost iz bradavice;
 • Bradavica se uvuče u dojku;
 • Promene na koži kao što je crvenilo, udubljenje, nabori ili „pomorandžina kora“;
 • Neobjašnjiv otok ili ulegnuće na jednoj strani dojke.

U većini slučajeva, radi se o benignoj promeni, ali svaka mora biti ispraćena detaljnim ultrazvučnim i/ili mamografskim pregledom od strane stručnog lica.

Kako menopauza utiče na dojke? kako menopauza utice na dojke

Kako smanjiti bol i osetljivost grudi u predmenopauzi?

Ako je bol dojki intenzivan i ne prolazi, obratite se lekaru.

 • Tehike opuštanja i masaža grudi kremama protiv bolova mogu da pomognu kod 3 od 5 žena koje imaju problem.
 • Čak 4 od 5 žena je osetilo veliko olakšanje kada su nosile adekvatan grudnjak koji podržava, ali ne pritiska njihove grudi. Ženama su uglavnom odgovarali sportski grudnjaci, koji lepo prijanjaju i nemaju žicu ispod grudi ili čvrste korpe.
 • Neke žene su primetile da im smanjenje unosa kofeina povoljno utiče na smanjenje problema sa grudima.
 • Kod bolnih grudi možete probati da primenjujete tople obloge.
 • Lekovi protiv bolova su rešenje, kada se javi intenzivniji bol.
 • Ako je bol dojki intenzivan i ne prolazi, obratite se lekaru.
 • Usaglasite sa svojim lekarom period kada obavljate preventivni pregled grudi i nemojte odstupati od njega. Mirniji ćete biti kada znate da svake godine u određeno vreme to rutinski obavljate i pratite stanje promena svojih grudi.

Pročitajte još: Nesanica u menopauzi

Photo by Valeria Boltneva from Pexels, bruce mars from Pexels 

Objavljen: 19. jun 2019. godine, ažuriran: 19. februar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button