fbpx
MenopauzaStil Života

Grudi u menopauzi – kako menopauza utiče na dojke?

U menopauzi dolazi do promena u kompletnom funkcionisanju organizma žene. Grudi u menopauzi se menjaju. One su veoma podložne različitim hormonskim promenama tokom života. One počinju da se razvijaju tokom ulaska u pubertet i imaju svoju veoma važnu ulogu tokom reproduktivnog perioda, pa je normalno je da menopauza ima uticaja na njih.

U periodu pre neko što nastupi menopauza primetićete nelagodnost i napetnost u grudima i onda kada to nije uobičajeno. Mogu se javiti i osećaj probadanja i razlivanja topline kroz grudi u menopauzi, a koji su sasvim normalni i ne moraju da znače da imate bilo kakav problem. Naravno, podrazumeva se da ćete ići na redovne godišnje ultrazvučne preglede grudi, kao i na mamografiju.

Promene grudi u menopauzi

Menopauza najčešće utiče na grudi na ove načine:

·         Promene u obliku i veličini grudi

Kod žena se grudi menjaju kroz tri faze, promena grudi u menopauzi je poslednja:

1.      faza – Rast i razvoj dojki

Dešava se u pubertetu.

2.      faza – Trudnoća

Grudi se menjaju tokom trudnoće, a ne tokom perioda dojenja. Mnoge žene zbog neinformisanosti neće da doje decu misleći da će tako izbeći promenu u izgledu grudi, ali ona se neminovno već dogodila zbog same trudnoće.

3.      faza – Menopauza

Kada se žena približava menopauzi, nivo estrogena opada, dolazi do smanjenja mogućnosti da se proizvodi mleko i mlečne žlezde se smanjuju. Tkivo u grudima se proređuje i može doći do njihovog opuštanja. Jedini način da povratite čvrstinu svojih grudi u menopauzi su vežbe. Vežbanje će povratiti tonus mišića, mada će one i pored toga možda izgledati malo manje.

Vežbanje grudnih mišića ima još jednu prednost – smanjuje rizik od dobijanja raka dojke.

grudi posle dojenja
Grudi u menopauzi - kako menopauza utiče na dojke? 5

Pojedini modeli grudnjaka mogu učiniti da vaše grudi izgledaju bolje. Najčešće se žene odlučuju za različite „pushup“ modele. Prema istraživanjima, čak 70% žena nosi pogrešnu veličinu grudnjaka.

Prema istraživanjima, čak 1 od 5 žena kupuje za broj veći grudnjak (najčešći razlog je povećanje telesne težine), a samo 1 od 50 žena nakon menopauze nosi za broj manji grudnjak.

·         Bolne i osetljive grudi u menopauzi

Svakog meseca, pre nego što dođe do menstrualnog krvarenja, tečnost se nakuplja u grudima. Od nje su grudi mekše, blago uvećane i osetljive. Kako se približava menopauza, tako ciklusi postaju sve neredovniji, a ova pojava iznenadna i česta.

·         Pojava grudvica na dojci

Postoji mnogo razloga zbog kojih se može pojaviti neka izraslina u dojci u perimenopauzalnom periodu. Pojava kvržice može biti posledica hormonskih promena, ali i starenja. U svakom slučaju, moraćete da obavite pregled grudi čim primetite neku promenu na njima. Većina promena u grudima u periodu pre, tokom menopauze i nakon nje je normalna, ali mora biti ispraćena i potvrđena od strane lekara.

Pregledi grudi se ne smeju izbegavati ni preskakati, čak i kada vam se čini da je sa grudima sve u redu. Blagovremeno otkrivanje bilo kakvog problema je ključ uspešnog lečenja.

–          Može doći do pojave vodenih cisti koje su vrlo česte. One se pod rukom osećaju kao grožđe i nisu opasne. Mnoge žene ih imaju u svakoj životnoj dobi. Često se gube nakon menopauze, ali mogu i ostati ako koristite hormonsku terapiju.

–          Fibrocistične promene na dojci su još jedan od razloga zašto grudi mogu biti bolne i osetljive na dodir. One takođe nisu kancerogene.

kalcifikacija dojke
Grudi u menopauzi

Trebalo bi da odmah zakažete pregled ako primetite:

 • Kvržicu ili gusto tkivo pod rukom na površini dojke ili pod pazuhom;
 • Tečnost iz bradavice;
 • Bradavica se uvuče u dojku;
 • Promene na koži kao što je crvenilo, udubljenje, nabori ili „pomorandžina kora“;
 • Neobjašnjiv otok ili ulegnuće na jednoj strani dojke.

U većini slučajeva, radi se o benignoj promeni, ali svaka mora biti ispraćena detaljnim ultrazvučnim i/ili mamografskim pregledom od strane stručnog lica.

Kako menopauza utiče na dojke? kako menopauza utice na dojke

Kako smanjiti bol i osetljivost grudi u predmenopauzi?

Ako je bol dojki intenzivan i ne prolazi, obratite se lekaru.

 • Tehike opuštanja i masaža grudi kremama protiv bolova mogu da pomognu kod 3 od 5 žena koje imaju problem.
 • Čak 4 od 5 žena je osetilo veliko olakšanje kada su nosile adekvatan grudnjak koji podržava, ali ne pritiska njihove grudi. Ženama su uglavnom odgovarali sportski grudnjaci, koji lepo prijanjaju i nemaju žicu ispod grudi ili čvrste korpe.
 • Neke žene su primetile da im smanjenje unosa kofeina povoljno utiče na smanjenje problema sa grudima.
 • Kod bolnih grudi možete probati da primenjujete tople obloge.
 • Lekovi protiv bolova su rešenje, kada se javi intenzivniji bol.
 • Ako je bol dojki intenzivan i ne prolazi, obratite se lekaru.
 • Usaglasite sa svojim lekarom period kada obavljate preventivni pregled grudi i nemojte odstupati od njega. Mirniji ćete biti kada znate da svake godine u određeno vreme to rutinski obavljate i pratite stanje promena svojih grudi.

Pročitajte još: Nesanica u menopauzi

Photo by Valeria Boltneva from Pexels, bruce mars from Pexels 

Objavljen: 19. jun 2019. godine, ažuriran: 1. decembar 2022. godine

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker