fbpx
Menopauza

2 promene navika koje će sprečiti valunge da vam smetaju

Svako životno doba ima svoje prednosti i mane. Valunzi koji obično prethode menopauzi svakako nisu prijatni. Kako da ublažite valunge? Prema novim saznanjima, na sreću, postoje načini da ih ublažimo, ako ne i izbegnemo. Jedan od ključnih faktora za smanjenje simptoma menopauze su održavanje zdrave telesne težine i prestanak pušenja pre 40. godine života.

Čak 85% žena u menopauzi se žali da ima problem sa valunzima i noćnim znojenjem, a oko 55% počinje da primećuje valunge pre nego bilo koji drugi znak menopauze, dok je još i menstruacija redovna.

Kako da ublažite valunge u menopauzi?

Promena životnog stila ka zdravijem može mnogo da doprinese tome da lakše prođete kroz menopauzu.

Menopauza je normalna životna faza kroz koju prolazi svaka žena. Valunzi su jedna od pojava na koju se žene najčešće žale.

Naučnici smatraju da su valunzi posledica promene hipotalamusa mozga – područja koje vrši kontrolu telesne temperature. “Plastično” objašnjeno: hipotalamus pogrešno misli da je telo previše toplo i šalje krvnim sudovima na površini kože signal da se prošire i rasprše toplotu. Tako se javljaju valunzi i noćno znojenje.

Doktorka Hsin-Fang Čung iz Škole javnog zdravlja Univerziteta u Kvinslendu u Australiji vodeći je istraživač rada vezanog za menopauzu i došla je do saznanja da telesna težina i pušenje imaju veliki uticaj na simptome menopauze.

Prekomerna težina povećava rizik od pojave valunga

Dr Čung i njen tim su pregledali podatke osam različitih studija kojima je obuhvaćena 21.460 žena starijih od 50 godina iz Australije, Velike Britanije, SAD i Japana. Istraživanje je obuhvatalo povezanost indeksa telesne mase(BMI) i pušenja sa pojavom valunga i noćnog znojenja kod žena.

Na početku studije, oko 60% žena je imalo vazomotorne simptome. Polovina učesnica je imala prekomernu težinu, od čega je 21% bilo gojazno, a 17% učesnica su bile pušači tokom trajanja studije.

“Studija je pokazala da žene sa povećanom telesnom težinom imaju 60% veći rizik od učestalih i teških simptoma menopauze u poređenju sa ženama normalne telesne težine”, navodi dr Čung. Takođe, “žene koje puše imaju 80% veći rizik da dožive česte i jake simptome menopauze u odnosu sa ženama koje nisu nikada pušile.”

Istraživači su zaključili da su postojale razlike u periodu menopauze u kome se žena nalazi. Kod gojaznih žena simptomi su bili izraženi pre i u perimenopauzi, ali sa smanjenim rizikom u postmenopauzi.

Zašto je prestanak pušenja važan?

“Pušenje pojačava efekat gojaznosti i gojaznim ženama koje puše daje više od tri puta povećan rizik od teških problema sa valunzima i noćnim znojenjem u odnosu na žene sa normalnom telesnom težinom koje ne puše”, navodi dr Čung.

Profesorka epidemiologije na australijskom univerzitetu, Gita Mišra, iznosi svoje zaključke o uticaju pušenja na menopauzu: “Rizik od čestih i izraženih valunga i noćnog znojenja je posebno visok kod žena koje su pušile više od 20 cigareta dnevno duže od 30 godina, što se može pripisati antiestrogenom efektu pušenja duvana.”

“Međutim, žene koje su prestale da puše pre 40. godine života imaju slične rizike kao i one koje nikada nisu pušile”, navodi profesorka Mišra.

Ova istraživanja ohrabruju žene srednjeg životnog doba da se uključe u promociju zdravog načina života  i prestanu da puše, kako bi lakše i zdravije prošle kroz godine i promene koje ih očekuju. kako da ublažite valunge

Pročitajte još:

Image by silviarita from Pixabay

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker