fbpx
IshranaZdravlje

Kako treba da pijemo vodu? Greške kod pijenja vode  – 10 najčešćih

Na prvi pogled vam se čini nepotrebno da u bilo kom smislu pričamo o tome kako treba da pijemo vodu. To je jedna od osnovnih stvari. Unos tečnosti je bitniji čak i od unosa hrane. A opet, svako drugi govori da pije premalo vode, onda čujemo da je ne treba piti ni previše. Gde pravimo sitne greške kada unosimo najvažniju tečnost?

1.      Kako treba da pijemo vodu toplu ili hladnu?

Verovanje u mit o tome da ne treba da pijemo hladnu vodu jer sužava krvne sudove i otežava varenje nije tačan. Hladna voda omogućava da se rashladite kada je vruće. Kod prehlade će vam prijati topla voda da razblažite sluz i to je sve od koristi o toploj i hladnoj vodi i mitu kako treba da pijemo vodu.

voda 2

2.      Nema potrebe da preterujete sa vodom kada se probudite

U redu je da popijete čašu ili dve vode ako ste žedni, ali nemojte preterivati. Nema dokaza da voda pokreće metabolizam. Nemojte piti mnogo vode ni spavanja da ne biste noć proeli u kupatilu. Umesto toga vodu pijte tokom celog dana i stručnjaci upozoravaju da nikada ne treba piti više od litar vode na sat.

3.      Greške kod pijenja vode – voda iz plastične ambalaže

Svi mi po nekad pijemo vodu iz plastične ambalaže, ali to ne treba da bude pravilo. Prvo treba utvrditi da li je plastika BPA Free, ali i svakako izbegavati zbog prevelike količine plastike koja zagađuje planetu. Postoji zabrinutost da BPA u velikoj količini može da dovede do urođenih mana kod dece i određenih zdravstvenih stanja kod odraslih, kao što su dijabetes, problemi sa hormonima, kardiovaskularne bolesti i visok krvni pritisak. Najbolje je da vodu pijete iz staklene ambalaže ili boce od nerđajućeg čelika. (Izvor: WebMD)

4.      Pijte punu čašu vode sa tabletama

Nemojte popiti samo malo vode da se tableta spusti u grlo, već suplemente i lekove koristite kao priliku da se hidrirate. Ispijanje pune čaše vode je preporučljivo za određene vrste lekova, kao što su lekovi za ubrzavanje cirkulacije, a pomoći će i da se tableta ne zaglavi u jednjaku ili ga ne iritira. Pomoći će i telu da brže apsorbuje tabletu ili kapsulu.

voda 1
Greške kod pijenja vode
5.      Dodavanje limuna, krastavaca ili drugog voća i povrća u vodu

Vrlo često se u vodu dodaje malo voća ili povrća da bi joj dalo ukus. Ako dodajete ovo voće ili povrće sa korom, mnogo je veća verovatnoća da unesete i pesticide ili bakterije poput ešerihije. Stoga je važno da veoma dobro pripazite na pranje i ribanje ovog povrća ili voća pod tekućom vodom, ali i gde sečete komade, te da to ne radite na površinama koje nisu u potpunosti čiste.

6.      Davanje ukusa vodi

Dodavanje veštačkih aroma, kupovnog soka na razblaživanje ili bilo čega sa šećerom, aspartamom i sukralozom se ne preporučuje svakodnevno. Ako baš morate da nešto dodate u vodu, koristite dobro opran limun, krastavac, limetu, nanu ili drugo začinsko bilje.

7.      Ne pijete vodu kada pijete alkohol ili kafu

Alkoholna pića su diuretici i pokreću vaše telo da češće mokrite. Ovo može dovesti do dehidratacije, pa bi trebalo da uvek uz čašu pića popijete i najmanje jednu čašu vode. Isto je i uz svaku šoljicu kafe koju popijete.

8.      Greške kod pijenja vode: Ne pijete vodu kada osetite umor

Kada se osećate umorno, a niste sigurni zašto, možda ste samo dehidrirali. Ne morate biti bolesni da bi dehidrirali. Ako imate problem sa zatvorom, pa čak i ako vam se čini da gubite dah, može biti da ste samo dehidrirali. Moguće je da treba da razmislite o tome kako da unosite kontinuirano dovoljne količine vode u toku dana.

voda 3
9.     Kako treba da pijemo vodu iz neproverenih reka i potoka?

Prirodni izvori mogu da izgledaju bisti, ali nikada ne znate šta je moglo da ih kontaminira. Moguće je da postoje neke otrovne biljke, životinjski izmet ili mokraća i ilegalno odlaganje hemikalija. Prvo tretirajte prirodnu vodu tabletama ili filterima za vodu, pre nego što počnete da je pijete.

10.  Greške kod pijenja vode: Nedovoljan unos vode

Vaše telo je uglavnom voda koja se koristi za razne procese u organizmu. Osim što olakšava varenje, sprečava zatvor, pojavu kamena u bubregu i bakerija u mokraćnim putevima, hidrira kožu i donosi brojne benefite. Konzumiranje dovoljne količine čiste vode ima brojne benefite za zdravlje.

Voda za piće ne služi samo da se utoli žeđ

Voda za piće je neophodna da bi telo pravilno funkcionisalo i da biste se osećali dobro i bili zdravi. Skoro svi organi zavise od unosa vode i iznendaili biste se šta sve pravilna hidratacija može da učini za telo. Voda nam služi da:

  • regulišemo telesnu temperaturu,
  • vlaži tkiva u nosu, ustima i očima,
  • štiti organe i tkiva u telu,
  • prenoi hranljive materije i kiseonik do njihovih ćelija, podmazuje zglobove u telu,
  • smanjuje opterećenje na bubrege i jetru ispiranje otpada iz tela,
  • pomaže u rastvaranju minerala i hranljivih materija kako bi bili dostupni.

Preporučen minimalni unos vode je 11,5 šoljica za žene i 15,5 šoljica za muškarce. (Izvor: Klinika Mejo)

kako treba da pijemo vodu
Kako treba da pijemo vodu?

Svakoga dana gubite vodu dok dišete, znojite se, mokrite i pokrećete creva, zbog čega je veoma važno da je unosite tokom celog dana. Da bi telo funkcionisalo na najbolji način, treba da dopunite svoje zalihe vode pićem i hranom koja sadrži vodu.

Pročitajte i: Pijenje vode i nesanica

Objavljen: 19. avgust 2022. godine, ažuriran: 21. jul 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button