fbpx
Psihoterapeut

Menjanje vrtića, da ili ne?

Da li treba da promenimo vrtić?

Poštovani,

Imam trogodišnjeg sina koji već godinu dana pohađa vrtić u koji  rado odlazi i veoma je srećan. Međutim smatramo da u tom vrtiću nisu dovoljno autoritativni vaspitači kao i da nemaju toliko velik izbor sardžaja kao u drugom, takođe obližnjem. Naše pitanje je kako da prelomimo, da li da ostane u trenutnom vrtiću ili da  ga premestimo u drugi?

ODGOVOR

Dragi roditelji,

Mogu primetiti da imate više dilema, pa ću pokušati da vam odgovorim na svaku. Već u prvoj rečenici ste naveli da vaše dete “radosno odlazi u vrtić i da je ono u njemu srećno”. A šta je važnije od toga da dete bude srećno? Verujem da ste nestrpljivi da vaše dete stiče uspehe i u poljima akademskih znanja i specifičnih veština, ali vaše dete nikako ne kasni za tim. On sada ima priliku da se igra i uživa u detinjstvu, a kada uzmete u obzir današnjicu do kraja života će moći/morati da uči i radi na sebi kako bi pratio trendove života i nauke. Kada kažem da dete sada ima priliku da se igra, moram naglasiti da to nije samo igra. Igra ima svoje veoma značajno mesto u razvoju dece na kognitivnom planu, emocionalnom, socijalnom. Kroz igru deca razvijaju maštu i kreativnost, rešavaju konflikte, uče da sarađuju sa drugom decom, a sve je to osnov za ono što ga čeka dalje u procesu obrazovanja. Pitanje vaspitanja se takođe izdvojilo kao zasebno. Za pitanje vaspitanja deteta složila bih se da je važna sredina u kojoj dete boravi i kada je van kuće, međutim za osnovnu vaspitnu građu zaduženi su roditelji. Veoma je važno da oba roditelja imaju jedinstven vaspitni stil. Potpuno je jasno da svako od roditelja ima svoju i drugačiju viziju kako treba vaspitavati dete što je u redu jer dolazite iz različitih porodica. Odgovor kako je to moguće prebroditi je razgovor i dogovor. Postaviti detetu jasne granice nikako ne znači da se time detetu uskraćuje ljubav, već naprotiv. Pružati bezgraničnu ljubav detetu svakako podrazumeva i granice jer ga time osposobljavate da funkcioniše u svetu koji će pred njim postaviti izazove i poteškoće, a verujem da biste tada želeli da zna da se snađe u istim. I na kraju odgovor na vaše glavno pitanje, da li da promenite vrtić. Dobro razmislite o gore navedim činjenicama, proverite iskustva drugih roditelja čija deca borave u tom drugom vrtiću, povedite svoje dete na par sati da oseti atmosferu, posmatrajte ga kako na sve to reaguje. Sve to zajedno dovešće vas do prave odluke. Sreća vašeg deteta je najvažnija!

Srdačan pozdrav,

Maja Antonić, psihoterapeut

Save

Midas

Manuela Kamikovski

Manuela Kamikovski, psihologMoje ime je Manuela Kamikovski. Ja sam mama, diplomirani psiholog, sistemski porodični psihoterapeut, praktičar terapije igrom, asertivni trener, kao i osnivač neformalne grupe Klub hrabrih mama. Bolje me možete upoznati ako skoknete do mog autorskog bloga Mamino vreme, gde se kroz tekstove bavim roditeljskim izazovima, kao i podrškom dečjem i porodičnom razvoju.Već dvanaest godina se bavim decom i porodicom, prvo kroz rad u srednjoj školi kao školski psiholog i profesor, a poslednjih pet godina i kroz privatnu praksu putem edukativnih radionica, savetovanja i psihoterapije. Ja sam podrška koja pomaže da porodice i pojedinci iz stanja straha, neizvesnosti i nemoći, putem savetovanja i psihoterapije, dođu do stanja visokog zadovoljstva, samopouzdanja i samopoštovanja.

Related Articles

Back to top button