fbpx
Odnosi u porodici

Nova beba u drugom braku

Drugi brak i spajanje porodica je samo po izazov, a kada dođe nova beba u drugom braku svima će trebati vremena da se naviknu i prilagode.

Porodični odnosi su nekada komplikovani. Starije dete je uvek neophodno pripremiti na dolazak novog člana, čak i ako i dalje živi sa oba roditelja. U ovoj, malo drugačijoj situaciji, treba biti posebno pažljiv. Normalno je da postoji uznemirenost kod starije dece kada dođe do situacije da neko od njihovih roditelja očekuje bebu sa novim partnerom. Otvara se mnoštvo pitanja. Bilo bi dobro da što pre počnete da razgovarate sa detetom i uključite ga u pripreme i planiranje za dolazak novog člana.

Kada beba u drugom braku dođe u dom, pronađite načina da se svako od dece oseća posebno i da svako i dalje ima svoje vreme sa roditeljem „1 na 1“.

beba spava sa cuclom 3

Beba u drugom braku: Dolazak bebe u porodicu gde postoje i deca iz prvog braka

Ako imate novog partnera sa kojim razmišljate o bebi, možda bi unapred mogli da kažete deci da mislite da biste mogli imati još dece jednog dana. Ne morate organizovati ozbiljan porodični sastanak već im recite nešto poput: „ Ko zna – možda ćemo imati novu bebu jednog dana!“

Beba koja se rodi u novoj porodici, imaće poseban položaj jer će jedina biti biološki povezana sa svim članovima.

Kako bi mogla da se osećaju deca zbog toga što očekujete novu bebu?

Deca mogu da budu uzbuđena zbog dolaska novog člana porodice, ali se može desiti i da budu zabrinuta, uznemirena i nesigurna. Porodica koja nije u potpunosti biološki njihova je već sama po sebi izazov.

Razlozi zbog kojih se deca mogu osećati ugroženo zbog dolaska nove bebe:

  • deca brinu da će izgubiti posebno mesto koje imaju kod mame ili tate kao najmlađi ili jedini i tome slično;
  • trudnoća privlači puno pažnje i planiranja, pa se možda osećaju manje važnim odjednom;
  • brinu da li će ih roditelj koji dobije dete (ako ne živi stalno sa njima) i dalje posećivati i pozivati kod sebe;
  • brinu oko toga gde će beba spavati, da li će još moći da prelaze kod mame (ili tate) u krevet tokom noći, da li će morati da dele svoju sobu i slično.

 Beba u drugom braku: Kako ćete se vi i partner osećati zbog dolaska nove bebe?

Normalno je da nećete potpuno opušteno provoditi vreme u iščekivanju nove bebe. Sada su radost i uzbuđenje pomešani sa malo brige i strepnje zbog toga kako bi vaša deca mogla da reaguju i koliko ćete uspevati svima i dalje da se posvetite.

Moguće je da ćete na različite načine gledati na trudnoću i osećati se drugačije od svog partnera. Posebno ako je nekome od vas dvoje ovo prvo dete.

Ako partner već ima decu, moguće je da ćete imati utisak da nije dovoljno uzbuđen. Često je ovo samo uobrazilja onog ko prvi put iščekuje dete i čini mu se da se niko drugi tome ne raduje podjednako.

Sva osećanja, uključujući strah, radost, brigu, opuštenost, strepnju su normalna i dozvoljena, kao što je normalno i da se ona sve vreme smenjuju.

Veoma je važno da o svemu razgovarate sa partnerom, pa i o tome na koji način ćete deci saopštiti da ćete dobiti novog člana porodice.

Priprema dece iz prethodnog braka za novu bebu

Koliko god da su deca iz prethodnog braka još uvek mala, važno je da ih upoznate sa trudnoćom najmanje četiri meseca pre nego što se beba rodi. Što su deca starija, to im treba ranije reći. Dozvolite deci da vam iznova postavljaju pitanja o onome što ih muči. Odgovorite im na sve dileme koje imaju.

Uverite decu da niko njih neće prestati manje da voli ili da brine o njima kada se rodi nova beba. Zagrlite ih i umirite ako su uznemireni i besni.

Predočite im pozitivne strane, u zavisnosti od uzrasta. Na primer, recite im da će to biti njihov novi brat ili sestra, sa kojim će moći da se igraju. Uključite ih u planiranje prostora za bebu. Nemojte bebi praviti uslove koje vaša deca nemaju. Ne bi  bilo dobro da beba ima svoju sobu, ako za decu nema prostora da imaju isto.

Nemojte preterivati sa uzbuđenjem zbog nove bebe. Naravo da treba da se radujete, ali nemojte baš sve podrediti tome. Moraćete da naučite da balansirate među decom, tako da se nijedno ne oseti zapostavljenim.

Dozvolite detetu da učestvuje u uređenju kutka za bebu, čak i ako neki izbori nisu baš ono što bi se vama činilo prikladim. Recimo neka ilustracija koju će nacrtati na zidu po svojoj zamisli ili igračka za krevetac kakvu je starije dete odabralo.

zdrava preplanulost
Photo by Luke Dean-Weymark on Unsplash
Šta kada nova beba u drugom braku dođe kući?
  • Odvojite vreme koje ćete provessti nasamo sa starijim detetom, kada će imati vašu punu pažnju za igranje ili razgovor. Napavite svoje male rituale. Recimo sladoled jednom nedeljno, odlazak u bioskop ili pozorište jednom mesečno, odlazak u parkić.
  • Moraćete da prihvatite situaciju u kojoj su možda starija deca ljubomorna na bebu. Ne pokušavajte odmah da ih ubedite u suprotno. Sa druge strane, morate im staviti do znanja da je beba krhka i da moraju biti nežni prema njoj.
  • Uputite dete kako da se bezbedno igra sa bebom, a starijoj deci možete prepustiti i šetnju bebe u kolicima po dvorištu ili kraju dok ste vi u blizini. Kada deca pomognu, čestitajte im na uspehu i naglasite kako su veliki brat i/ili sestra.
  • Zamolite bake i deke, ako je moguće, da starijoj deci posvete dodatnu pažnju. Pa čak i da im pruže podršku ako bude potrebno u tom zahtevnom periodu prilagođavanja.

Prvi put majka, a partner ima dete ili decu iz prethodne veze

Sve situacije kada postoje deca iz prethodnog braka su same po sebi izazovne. Ako je vama ovo prvo dete, a suprug ima decu iz prethodnog braka moguće je da će pastorci biti dodatno distancirani kada dobijete bebu. Pokušajte da shvatite da je to normalno i da se ne osećate krivim. Ukoliko vam dozvole i budu želeli, povremeni ljubazni zagrljaji i koja lepa reč, vremenom će učiniti da se stvari slegnu. Samo morate biti strpljivi.

Kako bivšem partneru i familiji reći da očekujete bebu sa novim partnerom?

beba u drugom braku
Nova beba u drugom braku

Ako očekujete bebu sa novim partnerom, veoma je važno da o tome obavestite bivšeg muža, ukoliko sa njim već imate decu. Važno je da to on sazna od vas, a ne od deteta ili nekog drugog. Bivšem partneru će možda trebati neko vreme da prihvati ovu vest, čak i ako više ne gaji emocije kao ranije prema vama.

Ni ostali članovi vaše šire porodice možda neće reagovati onako kako ste očekivali. Bake i deke će možda brinuti kako će reagovati njihovi stariji unuci, možda će se pitati da li su previše stari da bi imali novo unuče. Uverite ih da mogu da učestvuju onoliko koliko to oni budu želeli.

Literatura: Raising children Australia, New-baby-in-blended-family

Image by 460273 from Pixabay 

Objavljen: 28. novembar 2020. godine, ažuriran: 13. maj 2024. godine

Reklame

Related Articles

Back to top button