fbpx
BrakPorodicaSamohrani roditelj

Glavni prediktori za razvod: Nauka je pokazala da su ovo 4 glavna prediktora za krah braka

Jedno opsežno istraživanje dr Džona i Džuli Gotman nazvali su „Četiri jahača apokalipse“ a odnosi se na to koji su glavni prediktori za razvod. Krah braka predviđaju četiri faktora: kritika, prezir, defanzivnost i zid među supružnicima.

U svakom odnosu postoji određeni stepen ovih prediktora i oni mogu biti signal za pojavu problema. Kada postoji više šanse da dođe do razvoda?

Glavni prediktori za razvod

Kritika

Neke kritike su neizbežne, ali nekada možda previše napade vašeg partnera i kritikujete njegov karakter. Vašom namernom da ubedite supružnika da greši, verovatno ćete izgovoriti neke od uobičajenih fraza koje počinju sa:

  • „zašto si tako…“
  • „ti si jednostavno takav tip“
  • „ti nikad…“
  • „ti uvek…“

Onda će partner osećati da je napadnut i počeće da se brani. Ovakav sukob će se obično završiti tako što nijedno ni drugo nećete imati utisak da ste saslušani i nastavićete da se oboje osećate loše. Vremenom može da počne da vam smeta da budete jedno u blizini drugog.

Rešenje, odnosno način na koji treba da razgovarate jeste da konkretno kažete:

  • kada se… dogodilo, osetio/la sam…. Treba mi….“ (sve konkretno prepričajte/navedite)

Glavni prediktori za razvod: PREZIR

Prezir je najopasniji prediktor za propast braka. On se odnosi na bilo kakvo ponašanje, izjavu ili bilo šta što potvrđuje superiornost partnera. Ovo uključuje ismevanje partnera, kolutanje očima, pokazivanje otvorenog neprijateljstva, uvrede, ponižavanje, sarkazam koji je uvredljiv, podsmehivanje sa gađenjem i drugo. Prezir ima za cilj da spusti, emocionalno zlostvlja ili manipuliše partnerom.

U uspešnom braku ne sme da postoji prezir. Parovi moraju raditi na uklanjanju takvog ponašanja. Uspešan brak se sastoji od kulture poštovanja, uvažavanja, tolerancije i ljubaznosti.

Defanzivnost i/ili kontranapad

Još jedan faktor za razvod jeste kontranapad ili defanzivnost. On proizilazi iz toga što se nakon optuživanja uzvraća kontratužbom. Ovo je čest slučaj kada jedan od partnera ne želi da preuzme odgovornost za svoje greške ili se ponaša kao žrtva. Ovakvo ponašanje uključuje i izgovaranje floskula poput: „nije do mene“, „nije moja greška“ i slično.

Često kulminira međusobnim optužbama i time što zapravo ignorišete ono što vam je partner rekao. Druga opcija je da samo ponavljate kako je partner sve u pravu ili jednostavno ponavljate ono što vi smatrate da treba bez obraćanja pažnje na to o čemu partner priča. Nastojite da poslušate i perspektivu svog partnera.

Faktor za razvod je i zid među partnerima

Potpuni prestanak komunikacije, povlačenje iz odnosa i ovakva strategija za izbegavanje sukoba dovode do zida među partnerima. Ovaj oblik može značiti i fizičko napuštanje ili potpuno isključivanje iz odnosa.

Nekada jedan, a ponekad i oba partnera primenjuju ovaj metod ne bi li situacija bila mirna. Obično je to neuspešan pokušaj da se smiri situacija kada se drugi partner oseća preplavljeno. Ovo je metod koji poručuje da ste nepovezani, ne odobravate mišljenje i stav partnera, stvarate distancu, a može predstavljati i aroganciju.

Najbolje je da verbalizujete da se osećate preplavljeno i da se dogovorite da ćete napraviti pauzu i razgovor nastaviti kada se smirite.

Koji su načini da se poboljša brak i međusobna veza?

Najbolji način da kontrolišete svoja ponašanja i osećanja jeste da preuzmete odgovornost za situaciju koja se dogodila u toku svađe, priznate svoj deo krivice i pronađete kompromisno rešenje.

Postoje različiti načini da rešite sukob sa partnerom do kog neminovno dolazi s vremena na vreme. Možete se izviniti, pokazati razumevanje ili svoju zabrinutost. Važno je da ne ignorišete partnera i pokažete volju da želite da rešite problem. Pokušajte da usporite stvari, ali i da donesete korisne zaključke. Kada vičete, obično ništa ne uspevate da rešite. Morate naći vreme, kada se osećate udobno, kako bi izrazili svoja najdublja osećanja.

Ukoliko shvatate da imate probleme u vezi, a ne uspevate da ih rešite, najbolje je da se obratite bračnom terapeutu. Pročitajte: Kada je vreme da potražite bračno savetovanje

glavni prediktori za razvod
Glavni prediktori za razvod

Literatura:

  1. Taylor&Francis: Attachment Dimensions and the Four Horsemen of the Apocalypse – https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/08824096.2010.518910
  2. APA: Clinical processes in behavioral couples therapy.  –https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0033823

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button