fbpx
Odnosi u porodici

Da li ste izgubili sebe u vezi?

Da li se dogodilo da se nekada zapitate: da li ste izgubili sebe u vezi?Lepo je kada ste zaljubljeni, volite nekoga, posvećeni ste mu i lepo vam je zajedno. U ovim situacijama, ljudi su skloni da zaborave na sebe i potpuno se posvete partneru. Posebno je često da žene budu te koje zaborave na sebe.

Da biste bili u stanju da nekoga volite i brinete o njemu, pa makar to bilo i dete, morate postojati VI, morate voleti sebe i brinuti se za sopstvene potrebe i sopstveno zdravlje.

Nikada nemojte zaboraviti na sebe

Nikada istinski nećete moći da budete srećni, ako ono što radite ne čini pre svega vas srećnim. Normalno je i da su kompromisi nešto što je povremeno nužno, ali ravnoteža uvek mora da postoji. Ako ste žena koja se izgubi u svom partneru, pre ili kasnije više nećete biti srećni.

Mnoge žene se izgube u vezi pri pokušajima da vežu partenera za sebe i steknu njegovu apsolutnu naklonost. Tada idu protiv svojih ranijih principa, svoje želje i potrebe guraju u stranu, a postupaju onako kako smatraju da će se partneru dopasti. Ako ste jedna od tih osoba, morate menjati svoj način funkcionisanja.

koliko dugo traje seks

Kako da znate da ste osoba koja je podredila svoj život partneru?

 Stavili ste partnera daleko ispred svojih potreba, ako:

  • često idete na mesta koja odgovaraju vašem partneru,
  • družite se pre svega sa njegovim prijateljima i po njegovom izboru,
  • provodite vreme onako kako partneru odgovara,
  • mesto stanovanja birate tako da odgovara njegovim privatnim željama ili je bliže njegovom poslu,
  • spremate onu hranu koju on voli.

Mnoge žene, u pokušajima da udovolje partneru, vremenom nauče da veoma brzo razmišljaju i pokušavaju da uvek budu dva koraka ispred. One predviđaju šta bi se njemu dopalo da obuče, jede ili radi. Misle da su u tome neprikosnovene, da uvek znaju da procene, a šta ako to možda zapravo nije istina?

Možda vašem partneru to uopšte ne prija, možda mu se čak ni ne dopada da uvek budete spremni, da uvek samo potvrđujete i pristajete. Retko koji muškarac, bez obzira na sve, želi pored sebe ženu koja nema svoje mišljenje, stav i izbore. 

Vezi često posebnu draž daje to kada se partneri razlikuju u nekim stvarima, kao i kada postoje stvari koje zadržavaju samo za sebe.

Ako ste primetili da je muškarac postao malo povučen, nije uvek raspoložen, može biti da je problem upravo sve ovo što vi radite da biste ga zadržali. Najgore je što žene najčešće ne misle da je to u pitanju već prvo posumnjaju na neverstvo.

brak, veza, partnerstvo
Da li ste izgubili sebe u vezi – Image by Tú Anh from Pixabay

Da li ste izgubili sebe u vezi: previše emocija za jednu ženu

Žene u tim pokušajima da budu tu za svog partnera nekada apsorbuju i njegove emocije. Onda te nagomilane emocije prevazilaze njihove. Vremenom neće ni primetiti da mnogo više brinu o svom partneru nego o sebi.

Redovno se sami preispitujte, možete i naglas kada ostanete sami. Pitajte:

  • Šta ja želim?
  • Šta ja mislim o tome?
  • Kako se ja osećam?
  • Da li se moje misli razlikuju od partnerovih?
  • Koliko su naša osećanja različita?

Nemojte se ustručavati da kažete svoje mišljenje. Možda će vam u početku biti teško da sami donosite odluku, pa počnite od malih. Na primer: “Mislila sam da večeras gledamo OVAJ film.” ili “Danas sam mislila da idemo u ONAJ restoran?”

Uvek imajte u vidu da je vaše mišljenje i želje podjednako važno koliko i partnerovo. Nemojte zbog njega praviti ustupke koji će vas učiniti nesrećnim. Važno je da steknete samouverenost da iskažete svoje mišljenje jer ćete samo tako biti zadovoljni i srećni. 

Da li ste izgubili sebe u vezi
Da li ste izgubili sebe u vezi?

Ako partner nikako ne želi da napravi kompromis, da li vi zaista želite da sa takvom osobom delite život? Zašto vi mislite da ste manje važni od njega? Zašto biste bili u potčinjenom položaju? Možda ipak za sebe možete da birate nekoga ko će vas uvažavati onoliko koliko i vi njega.

Pročitajte još: Šta uraditi da povratite staru strast?

Objavljen: 14. april 2012. godine, ažuriran: 9. maj 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button