Grašak sa šargarepom i krompirom
Nekada se čini da se osnovna jela sve ređe spremaju, a jedno od njih je grašak sa šargarepom i krompirom. Ovo je posno jelo, a idealan je izvor mahunarki i obrok bez mesa. Kako da spremite grašak koji je ukusan kao da ga jedete kod bake?
Sastojci za grašak sa šargarepom:
- 400 grama graška
- 3 srednje šargarepe (oko 250 grama)
- 3 srednja krompira (oko 500 grama)
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1/3 šoljice soka od paradajza
- so
- mleveni biber
- aleva paprika
- ulje
- kašika brašna (po želji, može i mleveno laneno seme)
- po želji – mirođija
Kako se sprema grašak sa šargarepom i krompirom?
Sipajte ulje da prekrije dno šerpe (oko 0,5 cm), dodajte u seckalici usitnjenu jednu šargarepu, glavicu crnog luka i beli luk (ili veoma sitno iseckajte na dasci). Dok se prži, oljuštite i iseckajte na tanke kolutove preostale dve šargarepe. Nakon što dodate šargarepe, dodajte grašak i nalijte vodu da prekrije sve. Dinstajte dok ljuštite i sečete krompir. Njega isecite na nešto veće kocke i dodajte u ostalo. Sipajte začine po želji i ostavite da se kuva.
Povremeno promešajte i dodajte vode, ako bude potrebno. Potrebno je 15 do 20 minuta da se skuva. Na kraju u šoljicu sipajte sok od paradajza i dodajte brašno ili mleveno laneno seme. Sipajte malo vode da sve dobro sjedinite i dodajte u šepru, promešajte minut do dva i servirajte.
Ovde možete pročitati osnovni recept za grašak, ukoliko ne želite da dodajete krompir i šargarepu u komadima – Grašak
Spisak ideja za ručak: 100 ideja za ručak: Šta spremati za ručak? Neke od recepata možete pročitati i na @demetra.portal
Objavljen: 23. decembar 2023. godine, ažuriran: 6. februar 2024. godine