Koji su rani znaci raka?
Rani znaci raka su često nešto što se ne prepoznaje odmah i većina ljudi ne pokazuje neke očigled...
Zimski period nije vreme kada je poželjno držati dijetu i ishrana tokom zime takođe mora da bude raznovrsna. Potrebno je održati jak imunitet, kako bi se izbegle prehlade i virusi. Redukovana ishrana će pre doneti bolest nego što će proizvesti željeni efekat.
Jedite uvek sezonsko voće. U jesen se što više hranite jabukama, kruškama i grožđem. Kada je povrće u pitanju, brokoli i prokelj su odličan izbor. Pored redovne ishrane, dobro bi bilo da tokom zime uvedete i redovno uzimanje dodatnih vitamina uvidu tableta. Preporučen unos vitamina C je 500 miligrama dnevno.
Jaka hrana nije isto što i zdrava hrana!
Najčešća greška koju ljudi čine je da, tokom zime, misle da, ako jedu jaku hranu, time osnažuju imunitet i štite se od virusa. Ovakva hrana ne mora biti uvek i zdrava, a korisna je samo ukoliko radite težak fizički posao. Bolje bi bilo da jedete laganu hranu bogatu hranljivim sastojcima. A laganom hranom ćete izbeći i pojavu “zimskih“ kilograma.
U ovom tekstu
Zima je doba godine kada su niske temperature, smanjeno trajanje dana i veća izloženost prehladama i virusima česta pojava. Da bi organizam bio snažan i otporan na spoljne uticaje, važno je obratiti pažnju na ishranu. Pravilno odabrani obroci ne samo da pomažu u održavanju imuniteta već i pružaju potrebnu energiju i toplinu.
U zimskom periodu dostupno je mnogo sezonskog povrća i voća koje je bogato hranljivim materijama. Neke od najkorisnijih namirnica su:
Proteini su ključni za regeneraciju tela i održavanje snage. Tokom zime preporučuje se:
Zdrave masti pružaju energiju i pomažu organizmu da apsorbuje vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E i K). Kada je u pitanju zimska ishrana uvrstite u ishranu:
Topla supa ili čaj pružaju osećaj topline i pomažu u održavanju hidratacije, koja je tokom zime često zanemarena. Neki preporučeni napici uključuju:
Fermentisane namirnice poput kiselog kupusa, kefira ili jogurta doprinose zdravlju crevne flore, koja je ključna za jak imunitet. Ove namirnice su prirodni probiotici i pomažu u borbi protiv infekcija.
Integralni pirinač, ovas, heljda i proso obezbeđuju dugotrajnu energiju i pomažu u održavanju toplote tela. Njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu pomaže i regulaciji šećera u krvi.
Iako zima često izaziva želju za slatkišima, preteran unos šećera može oslabiti imunitet. Pokušajte da se okrenete zdravijim opcijama poput voćnih salata, domaćih slatkiša sa medom ili tamne čokolade.
Zimska ishrana treba da bude bogata raznovrsnim, hranljivim namirnicama koje podržavaju imunitet, pružaju energiju i pomažu telu da se izbori sa izazovima hladnog vremena. Prateći ove savete, možete uživati u zimi sa zdravljem i vitalnošću.
Objavljen: 2. jun 2015. godine, ažuriran: 15. novembar 2024. godine
Save