fbpx
AktuelnoVestiŽivite zdravo

Želite da živite duže? Zdravo srce smanjuje rizik i od padova u poznim godinama

Ako želite da živite duže, morate da uložite izvestan napor i održavate kardiovaskularni sistem zdravijim. Ako ste u dobroj formi, smanjićete rizik i od padova u poznim godinama.

Možda vam se pad ne čini kao nešto opasno, ali treba uzeti u obzir da se samo tokom poslednje decenije smrtnost koja je posledica pada kod starijih od 65 godina povećala za 31%. Sa padovima dolaze mnogi problemi, zdravstvene poteškoće i komplikacije, ali i smrtni ishodi.

Šta treba preduzeti, ako želite da živite duže?

Možda vam na prvi pogled deluje da veza između zdravog srca i smanjenog rizika od padova ne postoji, ali ona je zapravo veoma jaka. Smanjen broj padova u poznim godinama dovodi do lomova kostiju i drugih problema koji ljude vode silaznom putanjom zdravlja. Stoga se rizik od pada mora svoditi na što manju meru.

Jedna studija je otkrila da ljudi koji imaju veoma rane i blede indikacije srčanih problema mogu imati veći rizik od padova u poznim godinama. Izvor: PubMed

demetra001 5

Svaka treća osoba starija od 65 godina u nekom mometnu padne, a broj smrtnih ishoda koji se pripisuju padu sve više raste. Razlog ovom podatku može biti i to da su pacijenti koji su skloniji srčanim oboljenjima i bolestima manje fizički aktivni i, samim tim, van forme.

Zdrav kardiovaskularni sistem osigurava dovoljno krvi u mišićima kada ste aktivni i ovo pomaže da održite ravnotežu.

Zdravo srce smanjuje rizik i od padova u poznim godinama

demetra001 4

Kardiolozi medicinske škole u Severnoj Karolini imaju spise o lečenju jednog bivšeg pacijenta koji je u 95. godini i dalje bio preduzetnik koji vodi svoj veliki posao. Nikada nije imao srčani udar ili neki drugi problem sa srcem. Ipak, svake godine je radio redovne kardiološke preventivne preglede. Kada ga je kardiolog pitao da podeli tajnu svog zdravlja, on je odmah rekao: „Ne padajte!“

U daljem razgovoru, pacijent je objasnio da su mu neki prijatelji i članovi porodice umrli nakon pada, a da on svoj odličan kardiovaskularni status pripisuje održavanju zdravih arterija i dobroj kondiciji. Nekako je shvatio da mu je zdravo srce neophodno za prevenciju pada.

Ukoliko se svakodnevno dosta krećete, jedete više zdrave hrane umesto pržene, brze i prerađevina, imate šanse da budete u boljoj formi i zdraviji, samim tim i rizik od padova će biti manji, a posledično imate bolju perspektivu za dug život.

Ovo je posebno važno za ljude koji imaju dijabetes, jer su ove osobe u posebno velikom riziku od problema sa srcem i kardiovaskularnih oštećenja.

Zdravo srce u 7 koraka

zelite da zivite duze
Želite da živite duže?
  1. Imajte optimalnu telesnu težinu – višak kilograma može da znači opterećenje i stres srca. Masnoća nakupljena i oko drugih organa, a ne samo srca stvara problem.
  2. Budite aktivni – redovna fizička aktivnost poboljšava kvalitet života tako što održava zdravlje srca, sposobnost mišića i dotok krvi u svaki organ u telu uključujući i mozak. Za održavanje ravnoteže i fleksibilnosti pri padu važan je dobar protok krvi.
  3. Zdrava ishrana – Preporuka AHA jeste da se držite mediteranske ishrane što više. Ona se fokusira na voću, povrću, nezasićenim mastima iz maslina, avokada i orašastih plodova, kao i hranom sa žitaricama celog zrna, ribom i manje masnim mesom.
  4. Prestanite da pušite – O tome koliko je pušenje štetno za zdravlje nema potrebe pričati detaljnije.
  5. Proverite krvni pritisak – snižavanje visokog pritiska smanjuje pritisak na srce, arterije i bubrege, što posledično jača vaše zdravlje.
  6. Kontrolišite svoj holesterol i trigliceride – masnoća nakupljena u arterijama može da dovede do srčanih bolesti i moždanog udara.
  7. Radite analizu glukoze u krvi – visok nivo šećera u krvi može da ošteti srce, bubrege, oči, nerve i jetru. Dijabetes udvostručuje napore da postignete nivo šećera koji ostaje u zdravom rasponu.

Objavljen: 12. januar 2023. godine, ažuriran: 9. maj 2024. godine

Reklame
Izvor
PubMedASGHeath.orgPubMedNCBIEndocrineWeb

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button