fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Skuša iz rerne

Skuša iz rerne se pravi toliko jednostavno Često ljudi izbegavaju da prave ribu jer misle da je previše komplikovano ili da će se previše osećati u stanu. Stan izvetri očas posla i nama ne smeta, a priprema je više nego jednostavna.

Iako nekima teško pada, skuša iz rerne je idealno jelo za trudnice i decu. Ovo je veoma masna riba, a ima mali procenat žive, za razliku od tune ili ajkule.

IMG 20221023 161757

Sastojci za skušu (za 4 osobe):

skusa 1
  • 4 srednje skuše (300 – 400 grama),
  • oko 50ml maslinovog ulja,
  • oko 30 g krupne soli (može i obična),
  • 1/2 kašičice bibera,
  • 3-4 čena belog luka,
  • 2 grančice ruzmarina,
  • par grančica peršuna.

Možete prilagoditi vašem ukusu ove sastojke. Biće vam potreban još samo jedan nož, veliki pleh i papir za pečenje (ako hoćete da lakše očistite pleh).

Kako se pravi skuša iz rerne?

Ovo zapravo nije recept samo za skušu iz rerne već na ovaj način pravim pastrmku, brancin i oradu iz rerne.

Naime, ovo je vrlo jednostavan način pripreme. Ako kupite neku od ovih drugih vrsta riba, koje se prodaju sveže, zamolite da vam ih na licu mesta i očiste. Skušu ćete morati da prvo odledite, pa čistite sami, tako što ćete je zaseći sredinom stomaka, i izvaditi iznutrice, a zatim sve isprati.

Marinada se stavlja odmah, a pravi se tako što se u posudicu sipa maslinovo ulje u koje dodate soli toliko da bude blago gusta. Ne brinite da može biti previše slana, jer je ribu nemoguće presoliti. Dodajte i biber, seckan beli luk, te seckani peršun i ruzmatrin iskidan na listiće. Ako nemate svež peršun i ruzmarin, možete da korisite i suv, kupljen u kesici.

Skuša iz rerne se sprema vrlo jednostavno. Pleh prekrijte papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Ribu poređajte u njega, deo marinade stavite u šupljinu stomaka, a ostatak premažite sa jedne i druge strane. Nema potrebe da je prekrivate folijom jer će se samo “ukuvati”, a nema potrebe ni da je okrećete tokom pripreme.

Limun ne koristite ako riba nema previše intenzivan miris. Limun je služio tome da se ubije miris ribe koja već predugo stoji, danas, kada svuda možemo kupiti ribu koja je sveža ili adekvatno skladištena, nema potrebe da se upotrebljava. Možete ga naravno koristiti, ako tako volite, kao i marinadu od svežeg maslinovog ulja, ali biće dovoljno ukusna sa marinadom koju je upila tokom pečenja.

Skuša iz rerne se može servirati kao u ovom slučaju sa blitvom i krompirom, samo krompir salatom ili posnim prebrancem. Kako god vi želite i volite.

skuša iz rerne

Pročitajte: Oslić u belom vinu

Više recepata možete pronaći na @demetra.portal

Objavljen: 17. decembar 2022. godine,

ažuriran: 20. decembar 2022. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button