fbpx
IshranaZdravlje

Maslinovo ulje protiv demencije

Da li je maslinovo ulje protiv demencije zaista delotvorno i na koji način nam može pomoći? Odavno znamo da nije problem u masnoćama već u vrsti masti koju koristite. Naprotiv, masti su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma, samo je važno koje masti koristite. Nasuprot štetnom rafinisanom ulju, postoje vrste ulja koje su preporučljive za upotrebu, a među njima je i hladno ceđeno maslinovo ulje. Ono se pokazalo kao dobar izbor u prevenciji mnogih zdravstvenih problema. 

maslinovo
Photo by Lucio Patone on Unsplash

Da li ekstra devičansko maslinovo ulje može zaštititi od različitih vrsta demencije?

Istražujući ishranu koja može da blagotvorno utiče na prevenciju pojave demencije, istraživanja na miševima su pokazala da ekstra devičansko maslinovo ulje može da spreči toksično nagomilavanje proteina odgovornih za demenciju. Ono je, pre svega, odavno poznato po svom svojstvu da smanji rizik od visokog holesterola i srčanih bolesti, ali sada je pokazalo da ima pozitivnih rezultata za nervni sistem i kognitivne sposobnosti.

Maslinovo ulje protiv demencije i za bolje pamćenje – Šta kažu istraživanja?

Jedna studija, rađena na miševima još 2012. godine, pokazala je da hladno ceđeno maslinovo ulje poboljšava rezultate na testovima pamćenja. (Izvor: IOSpres.com) Pre nekoliko godina, objavljena je studija koja je otkrila da maslinovo ulje smanjuje rane neurološke znake pojave Alchajmerove bolesti. Studija je takođe rađena na miševima. (Izvor: MNT)

maslinovo ulje u bebinoj ishrani
Maslinovo ulje protiv demencije

Proučavanje proteina tau kod miševa

Protein tau se povezuje sa Alchajemrovom bolešću, kao predindikator nastanka bolesti. Tau protein se kod različitih oblika demencije i kod Alchajmerove bolesti nakuplja u neuronima u obliku toksičnih “spletova”. U zdravom mozgu, normalan nivo tau proteina pomaže u stabilizovanju neurona.

Kod miševa u taupatijama, nagomilavanje spletova unutar neurona sprečava da oni primaju hranljive materije i komuniciraju sa drugim neuronima, što rezultira smrću miševa.

Miševi koji su bili predmet istraživanja, a skloni nakupljanju tau proteina dobijali su ishranu bogatu hladno ceđenim maslinovim uljem već sa 6 meseci (preneseno na ljude,to bi bilo sa oko 30 godina). Miševi koji su imali ovakvu ishranu imali su čak 60% manje tau proteina i bolju memoriju 6 meseci kasnije (to je, okvirno, 60 ljudskih godina). Miševi koji su koristili maslinovo ulje, bili su bolji u pamćenju lavirinta i prepoznavanju novih predmeta.

maslinovo ulje protiv demencije
Maslinovo ulje protiv demencije

Istraživanje je pokazalo da ekstra devičansko maslinovo ulje direktno poboljšava kratkoročnu plastičnost mozga i pamćenje, poboljšava sinaptičku aktivnost i smanjuje tau neuropatologiju kod miševa.

Maslinovo ulje u ishrani ljudi kao zaštita od demencije

Svi bi trebalo da redovno koriste maslinovo ulje u ishrani. Važno je da ono bude hladno ceđeno ili ekstra devičansko, ne bilo koje maslinovo ulje i ne ulje od komine. Sada je i naučno dokazano da ono štiti mozak i poboljšava pamćenje, pa može biti prevencija od pojave demencije.

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button