Ljudi se pitaju da li ovsena kaša i dijabetes tip 2 idu zajedno, odnosno da li je dozvoljeno jesti ovaj doručak. Ovas je bogat vlaknima i može pomoći kod kontrole nivoa šećera u krvi, ali nisu svi načini i oblici ovsa dobar izbor.
Ovsena kaša i dijabetes tip 2
Ovsena kaša je odličan dodatak dijeti kod dijabetesa. Ovas ima dosta esencijalnih minerala poput kalcijuma, kalijuma, fosfora i magenzijuma, kao i cink i gvožđe. Ona je hranljiva, ali i zasiti ljude na duži period pa može biti veoma dobar izbor. Potencijalno dolazi do snižavanja nivoa glukoze i holesterola, te ćete i lakše držati težinu pod kontrolom.
Balans unosa ugljenih hidrata je veoma važan kada je zdrava ishrana kod dijabetičara u pitanju. Prednost ovsene kaše jeste u tome da se ona sporije vari i metaboliše, što dovodi do stabilnijeg šećera u krvi.
NAPOMENA: Ovo se ne odnosi na većinu kupovnih instant ovsenih kaša koje nisu dobar izbor.
Visok sadržaj vlakana pomaže da se održi optimalan nivo šećera u krvi
Vlakna su veoma važna važna u ishrani, a posebno kod osoba koje imaju dijabetes. Beta-glukan koji se nalazi u ovsu povećava vreme varenja i pomaže da se uspori oslobađanje glukoze u tankom crevu. Stoga su istraživanja pokazala da može pomoći u poboljšanju nivoa glukoze u krvi kod odraslih osoba srednjih osoba koje imaju dijabetes tip dva. Izvor: BMJ
Ovas daje duži osećaj sitosti. Ukoliko na pravilan način pripremite ovsenu kašu, ne bi trebalo da brzo osetite glad, već će vas držati sitim duži vremenski period. Pročitajte: 7 grešaka kada pravite ovsenu kašu
Bilo bi dobro da unosite najmanje 10 grama vlakana po obroku iz namirnica kao što su integralne žitarice, poput ovsene kaše, zatim voća, povrća i mahunarki. Ukoliko je unos vlakana iz nekog razloga nizak, uverite se da pijete dovoljno vode da bi izbegli zatvor, ali i dozvolili organizmu da se navikne na veći unos vlakana.
Hrana bogata vlaknima pomaže i da postignete kalorijski deficit ukoliko planirate da smanjite svoju telesnu težinu.
Ovsena kaša i dijabetes tip 2: Potencijalno smanjenje upala
Ovas ima antiinflamatorna svojstva i pomaže da se organizam bori sa upalama. Obrok ovsa će pomoći da se oporavite od različitih vrsta upala, a možda i da posledično smanjite rizik od pojave drugih komplikovanijih stanja, kao što je dijabetes tip 2, ali i druga. Ovsena kaša smanjuje i rizik od progresije dijabetesa tip 2.
Bolesti srca su još jedna od potencijalnih komplikacija dijabetesa tip 2 zbog visokih nivoa glukoze koji mogu oštetiti nerve i krvne sudove. Jedenje ovsa neće sprečiti rizik od srčanih oboljenja, ali će uz pomoć drugih preventivnih mera, poput balansirane ishrane i redovnog vežbanja taj rizik smanjiti.
Postoje dokazi da ovas može da smanji nivo holesterola, te samim tim i smanji rizik od srčanih problema. Studija je pokazala da vlakna iz ovsa pomažu u regulisanju nivoa glukoze, ali i smanjuju nivo lošeg holesterola. Izvor: PubMed
Ovsena kaša i dijabetes tip 2: Koji ovas treba da jedu ljudi koji imaju dijabetes tip 2?
Nije svaki ovas podjednako kvalitetan i adekvatan izbor za osobe sa dijabetesom. Ovsene pahuljice potiču od ovsene krupice. Što se ovas više prerađuje, on sadrži manje vlakana i samim tim ima manje koristi. Najbolji izbor je sporo kuvan ovas celog zrna, zatim ovsena kaša koja se duže kuva u vodi od ovsenih pahuljica. One su samo stanjene da bi se brže kuvale, ali nekada mogu brže povećati glikemijski indeks. Kaša koja je napravljena od ovsenih krupica koje su kuvane na pari, a zatim mlevene kako bi se brže skuvale (najčešće se ovako pripremaju instant kaše za bebe).
Jedino je sigurno: treba da izbegavate gotove mešavine ovsene instant kaše koje su obično pune šećera.
Najbolje je da ovsenu kašu pravite sami tako što ćete ovas ili ovsene pahuljice skuvati u vodi, a zatim dodati još neke semenke, koštunjavo voće, šumsko voće, jogurt ili mleko, citruse i drugo po želji. Što duže kuvate ovas, on je zdraviji. Ako dodajete voće, nema potrebe da stavljate bilo kakav drugi vid zaslađivača. Orašasti plodovi su dobar izbor za osobe sa dijabetesom, a u njima ima i proteina i zdravih masti. Mleveno laneno seme je uvek dobar izbor i dodatak ovsenoj kaši.
Literatura:
- BMJ: Effect of oats and oat ß-glucan on glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – https://drc.bmj.com/content/10/5/e002784
- PubMed: The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690088/