fbpx
Običaji i proslavePorodicaPorodična trpezaUređenje doma

Uskršnja dekoracija sa lišćem: Kako da dekorišete sto bez kupovine dekoracije

Uskršnja dekoracija sa lišćem, kao i svaka dekoracija zapravo, uopšte ne mora i ne treba da bude skupa. Ukoliko se potrudite da pogledate oko sebe, možete naći divne prirodne rekvizite u dvorištu ili u parkiću ispred zgrade. Uvek mogu da posluže koja grančica i par listova. Svakako nije ideja da predlažemo nešto za šta vam treba dodatno ulaganje ili komplikovanje odlaskom u nabavku po rekvizite.

Uskršnja dekoracija sa lišćem

Proleće i Uskrs su fantastični jer tada imate mnoštvo sveže zelene trave, a počinje da buja i lišće. Ovaj put sam koristila par listova muskatne žalfije i nekoliko grančica lavande (nju možete i tokom cele godine naći). Dobra stvar je što ove biljke kasnije možete ispresovati i sušiti, kako koju, te im naći novu upotrebnu vrednost i višestruko ih koristiti.

Uberite i sami nekoliko grančica ili listova. Nemojte preterivati i potrudite se da ne oštetite mlade biljke. Birajte cele i veće komade, onih koji će u skorije vreme svenuti i računajte koliko vam okvirno treba. Da li po jedan list za svaki tanjir ili ste mislili da pored tanjira stavite list i jaje na njega, na primer?

uksršnja dekoracija sa lišćem

Farbanje jaja da deluju prirodno

uskrs 1

Ukoliko želite da dobijete jaja koja će se uklapati uz svaku trpezu, a da deluje prirodnije, možete samo kupiti zelenu farbu i spremiti malo lukovine. Idealno je da kupite i par belih i običnih jaja, kako bi obezbedili čitavu paletu različitih nijansi. Neki komad možete ostaviti i samo skuvana, bez stavljanja u boju. A ostala stavljajte u lukovinu odnosno zelenu boju po želji, ali tako da neka izvadite ranije, neka kasnije.

Kada su u pitanju ova jaja sa fotografije, od 10 komada, samo je jedno bilo u lukovini i 3 u zelenoj boji, ostala sva nisu farbana. Ideja je bila da se dekoracija dovrši temperama. Korišćene su braon, zelena i bela tempera iz školskog pribora, kao i jedna mala četkica.

Svakako možete raditi i dekupaž, koristiti flomastere na vodenoj bazi ili neku drugu tehniku po želji.

Ovde možete naći i drugu ideju za farbanje jaja: Ideje za farbanje jaja – 1. deo

I Uskrs i rođendan

Kod nas je ovaj put Uskrs obuhvatao i rođendansku proslavu, ali nismo previše komplikovali, već samo dodali salvete koje su ostale od nekog ranijeg rođendana, a na kojima piše “srećan rođendan”. Recept za pogaču i hleb sa fotografija možete naći na portalu, a mi ga duže od deceniju tradicionalno pravimo: Uskršnji hleb.

uksrsnji hleb

Uksršnja dekoracija sa lišćem: Kako da dekorišete sto bez kupovine nove dekoracija

Kao što rekoh, smatram da zaista nema potrebe preterivati i izlagati se novim troškovima, kao i bespotrebnom dekoracijom. Ako je potrebno da prvi put nešto kupite, gledajte da to bude što neutralnije, kako bi više puta mogli da koristite. Na primer, prstenovi za salvete sa fotografija su kupljeni pre 15 godina na rasprodaji u radnji koja je tada donosila u Srbiju H&M home asortiman.

Kašičice za desert su kupljene na Aliekspresu pre nekoliko godina. Prodavale su se po 4 komada različitih nijansi i koštale oko 4 evra pakovanje. Možete potražiti na linkovima kao što je ovaj: Aliexpress

Korpica i ostali tanjiri su takođe stari. Ako imate neki još stariji servis za ručavanje, posebno onaj stilski, utoliko bolje. Ako tek kupujete, idealno je da birate jednobojni, kako bi lakše uklapali kasnije. Odmah na sto stavite i čaše, nije važno ako su različite, kao i kašičice za dezert. Sve to će upotpuniti bolje izgled samog stola.

Možete i dete angažovati da svakome na papirić nacrta neki uskršnji motiv ili ispiše ime. Prvo ćete zabaviti dete, imaćete i lepu uspomenu, jer ti crteži su jedino pored fotografija i uspomena što će ostati, a i uvek kada ih vidite, probudiće vam lepe uspomene na ovaj dan.

uskrs 2
uskrs 8
uskrs 6

Mnoštvo drugih ideja uvek možete naći na društvenoj mreži Pinterest gde postoji i uskršnja dekoracija sa lišćem, ali i mnoge druge “uradi sam” varijante za koje vam neće biti potrebno nikakvo ulaganje, već samo malo truda i mašte.

Uskršnja dekoracija sa lišćem
Uskršnja dekoracija sa lišćem

Objavljen: 20. april 2024. godine, ažuriran: 3. maj 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button