fbpx
Porodična trpeza

Kantučini (Cantuccini) – najpoznatiji italijanski keks sa bademima

Kantučini ili italijanski keks sa bademima su poznati biskviti koji se sve češće pripremaju kod nas. Odličan su dodatak uz kafu ili za užinu, ako volite ovaj tip nečeg slatkog. Inače se ne pripremaju dugo, a nije potrebna ni bog zna kakva veština da biste ih pripremili.

kantučini

Od čega se prave kantučini?

  • 275 g brašna tip 500 prosejanog (nećete pogrešiti ni ako budete koristili tip 400, sa integralnim nisam probala)
  • ½ praška za pecivo
  • 150 g običnog šećera
  • 2 jajeta
  • ½ kašičice ekstakta limuna (možete i bez njega, nemojte cediti više limuna da ne razredite smesu)
  • kašika meda
  • 150 grama sirovih badema

Kako se prave kantučini – cantuccini?

Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje. U posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i šećer, a zatim im dodajte jaja, limun i med dok ne dobijete ujednačenu smesu.

kantučini

Nakon toga dodajte cele sirove bademe i dobro ih promešajte. Kada celu smesu ujednačite, podelite je na 2 dela i razvijte od nje kao dva duža bageta širine oko 5cm. Stavite ih na papir za pečenje i pecite u rerni 30 minuta.

italijanski keks sa bademima

Nakon toga ih izvadite i kada se ohlade desetak minuta, isecite ih nožem za hleb ili drugim reckavim nožem na kriške širine oko 1 ½ centimetar. Naređajte ih opet u pleh i pecite još deset minuta da porumene. Sačekajte da se potpuno ohlade pre serviranja.

Od ove smese se dobije oko 36 komada, a mogu vam nekoliko dana stajati odloženi u kutiji.

Čak ako ih duže budete držali, mogu se stvrdnuti, ali će umočeni u mleko biti odlični i dalje.

kantučini italijanski keks sa bademima

Recepti za druge vrste domaćeg keksa:

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles