Čokoladni keksići – Cookies – Kukiz

Obični čokoladni keksići ili popularno “kukiz” su izvorno američki slatkiš. Ovo je njihov recept za najukusnije čokoladne keksiće koje možete da probate.
Cookies
Šta je potrebno od sastojaka?
- 2 jajeta
- 250g čokolade za kuvanje
- 1/2 šolje putera ili margarina(*Mera je šolja od 2dl)
- 2 šolje šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 1/2 šolja mlevenih/izmrvljenih lešnika
- 3/4 šolje mlevenih ovsenih pahuljica
- 2 šolje brašna
- 1 1/2 kašičica praška za pecivo
- na vrh noža soli
Kako se prave čokoladni keksići?
Pomešati istopljenu čokoladu sa puterom/margarinom, jajima, šećerom i vanilin šećerom.
Lešnik pola izmrviti (izlupati u krpi ili seckalici samleti do pola),a drugu polovinu količine samleti skroz. U jednu posudu sipati lešnik, mlevene ovsene pahuljice, brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro promešati, pa tek onda sjediniti sa masom u drugoj posudi. Dobro zamesiti da se dobije ujednačena masa.
U pleh od rerne staviti papir za pečenje, a zatim vaditi komadiće prečnika oko 2-3cm. Ne morate formirati pravilne oblike i truditi se da oblikujete testo koje se i onako osipa, jer će keksići malo narasti i sami se formirati u rerni. Samo ih malo pritisnite prstima, da se ne mrve pri ređanju u pleh.
Peći u rerni zagrejanoj na 180˚c 8-10 minuta. Od ove mere ćete dobiti 60-80 komada. Verovatno ćete peći 3-4 ture u velikom plehu.
Kada su pečeni, činiće vam se da su gnjecavi. Nemojte ih vraćati u rernu, već ih ostavite da se na vazduhu osuše i ohlade nekih desetak minuta. Tada će postati krti i spremni za služenje ili odlaganje.