Ukoliko želite da napravite kompletan doručak ili užinu za dete, razmotrite klasičan hleb od banane, poznatiji kao banana bread. Ne pravi se komplikovano, a neke od sastojaka možete menjati, tako da uvek bude drugačijeg ukusa.
Sastojci za banana bread:
2 veće ili 3 manje banane (bolje ako su zrelije),
250 grama brašna
1/2 praška za pecivo
120 grama omekšalog maslaca
100 grama šećera
2 jajeta
1 kašičica ekstrakta vanile ili jedan vanilin šećer
Kada su pitanju sastojci, imajte na umu da su vam banane, jaja, brašno, prašak za pecivo, šećer (možete zameniti za smeđi, ali ne smanjujte), maslac i prstohvat soli osnova. To je nešto što ne bi trebalo da menjate, kako bi se zadržala tekstura i vreme pečenja.
Ostalo je podložno promenama i možete menjati vrstu orašastih plodova, dodati kroz sredinu ili preko polovine cele banane, duplirati ili izbaciti količinu čokolade. Isto je i sa cimetom, kakaom.
Napomena: Hleb sa slike je pravljen baš po ovom receptu i korišćene su bela čokolada, lešnici i bademi.
Dobro izmešajte rasmekšan maslac i šećer, možete to uraditi i viljuškom, ali mikserom će verovatno biti lakše. Kada postane kremasto, dodajte jaja i vanilin šećer ili ekstrakt vanile, pa opet sve sjedinite. Zatim dodajte već izgnječene banane.
Nakon toga dodajte suve sastojke jedan po jedan – brašno, prašak za pecivo, so, cimet i kakao, pa sve lepo sjedinite u kompaktnu smesu.
Orašaste plodove možete iseckati i umešati u testo ili ih samo pobacati preko, kao i čokoladu. Neko voli da doda po 50 grama u testo i još toliko preko.
Sipajte u obložen kalup za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 160-170°C oko sat vremena, odnosno dok čačkalica ili viljuška, kada je ubodete ne bude čista.
Evo kako možete da napravite još jedan sličan recept: Banana mafini
Objavljen: 23. mart 2024. godine, ažuriran: 22. oktobar 2024. godine
Rođeni 23. juna su intuitivni, živahni i izuzetno komunikativni, ali njihova suštinska potreba je emocionalna sigurnost. Iako po horoskopu spadaju u znak Raka, dan njihovog rođenja numerološki se računa kao broj 5, koji donosi pokret, radoznalost i promene.
Medicinski pobačaj, poznat i kao medikamentozni prekid trudnoće, podrazumeva upotrebu lekova za prekid trudnoće u njenim ranim fazama. Najčešće korišćena kombinacija lekova za ovu svrhu su mifepriston i misoprostol. Ovi lekovi deluju sinergijski kako bi izazvali prekid trudnoće.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Kada se javi krvarenje iz nosa kod dece, a posebno ako se odmah ne zaustavi. Roditelji se nekada uspaniče. Često na potpuno pogrešan način pokušavaju da zaustave krvarenje, kao što su zabacivanje glave ili postavljanje deteta da legne. Krv iz nosa kod deteta u većini slučajeva nije razlog za brigu.
Brusketi su odličan izbor kada vam treba da brzinski napravite neko jelo koje biste poslužili uz piće kada imate neočekivane goste ili nemate baš previše vremena za pripremu. Uglavnom možete praviti različite variacije na temu, a snalaziti se sa onim što u tom trenutku imate kod kuće.
Svi imaju različito mišljenje šta je sataraš, a šta bećarac. Neki kažu da je ovo sataraš, a da se u bećarac dodaje meso. Drugi tvrde da se dodaju jaja, a ima i onih koji dodaju pirinač. Neki spremaju ljutu verziju, neki dodaju više paradajza nego paprike. Ima onih koji ovo jelo kuvaju samo kratko, dok drugi tvrde da je tajna kvaliteta i ukusa upravo u dužem kuvanju.
Grašak je jedno od onih jela koje se obično voli više nego boranija. Mada i za boraniju smo podelili recept kojim su mnogi oduševljeni. Možete ga videti na našem Instagram nalogu.
Prilikom opremanja doma razmišljamo o svakom dinaru, pa se pitamo da li je aparat za tople sendviče nešto što nam uopšte treba? Da li ćemo ga i koliko koristiti?
Ako volite biskvite i da imate neki keks uz kafu, ovi keksići sa limunom će vam se sigurno dopasti. Pored kantučinija, koji su tradicionalan italijanski keks, ovi su veoma popularni u Italiji.