fbpx
PorodicaPorodična trpeza

Hleb od banane: Kako se pravi banana bread?

Ukoliko želite da napravite kompletan doručak ili užinu za dete, razmotrite klasičan hleb od banane, poznatiji kao banana bread. Ne pravi se komplikovano, a neke od sastojaka možete menjati, tako da uvek bude drugačijeg ukusa.

Sastojci za banana bread:

  • 2 veće ili 3 manje banane (bolje ako su zrelije),
  • 250 grama brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 120 grama omekšalog maslaca
  • 100 grama šećera
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile ili jedan vanilin šećer
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika kakaoa
  • prstohvat soli
  • 50 grama orašastih plodova (lešnik, orah, badem, indijski orah…)
  • 50 grama bele ili crne čokolade

Kada su pitanju sastojci, imajte na umu da su vam banane, jaja, brašno, prašak za pecivo, šećer (možete zameniti za smeđi, ali ne smanjujte), maslac i prstohvat soli osnova. To je nešto što ne bi trebalo da menjate, kako bi se zadržala tekstura i vreme pečenja.

Ostalo je podložno promenama i možete menjati vrstu orašastih plodova, dodati kroz sredinu ili preko polovine cele banane, duplirati ili izbaciti količinu čokolade. Isto je i sa cimetom, kakaom.

Napomena: Hleb sa slike je pravljen baš po ovom receptu i korišćene su bela čokolada, lešnici i bademi.

banana bread 3

Foto: MrsPetkovic

Kako se pravi hleb od banane?

Dobro izmešajte rasmekšan maslac i šećer, možete to uraditi i viljuškom, ali mikserom će verovatno biti lakše. Kada postane kremasto, dodajte jaja i vanilin šećer ili ekstrakt vanile, pa opet sve sjedinite. Zatim dodajte već izgnječene banane.

Nakon toga dodajte suve sastojke jedan po jedan – brašno, prašak za pecivo, so, cimet i kakao, pa sve lepo sjedinite u kompaktnu smesu.

Orašaste plodove možete iseckati i umešati u testo ili ih samo pobacati preko, kao i čokoladu. Neko voli da doda po 50 grama u testo i još toliko preko.

Sipajte u obložen kalup za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 160-170°C oko sat vremena, odnosno dok čačkalica ili viljuška, kada je ubodete ne bude čista.

Evo kako možete da napravite još jedan sličan recept: Banana mafini

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button